«Ξέθαψαν» τη σερβο-αλβανική διένεξη τα επεισόδια στο Βελιγράδι

Στο προσκήνιο ήρθε ξανά η σερβο-αλβανική διένεξη και οι βαθιές ρίζες της αντιπάθειας μεταξύ των δύο λαών μετά τα έκτροπα που σημειώθηκαν στο γήπεδο της Παρτιζάν στο Βελιγράδι για τα προκριματικά του Euro 2016, όταν κυμάτισε η σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» και διακόπηκε ο αγώνας.

 

Οι απανταχού Αλβανοί πανηγύριζαν, χθες βράδυ, θεωρώντας μεγάλη νίκη το γεγονός ότι κυμάτισε η σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» στο κέντρο του Βελιγραδίου.

 

Στα Τίρανα, στο Τέτοβο, στην Πρίστινα, στη νότια Μιτρόβιτσα, αλλά και σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό, δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.

 

Ακόμη και η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας της Αλβανίας έδειξε έλλειψη διάθεσης για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές στο Βελιγράδι.

 

Σε λίγες ημέρες, στις 22 Οκτωβρίου, ο Έντι Ράμα θα είναι ο πρώτος Αλβανός πρωθυπουργός, μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, που θα επισκεφτεί τη Σερβία σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών. Τέτοια επεισόδια σαν το χθεσινοβραδινό και κυρίως η ανοχή από την πλευρά των πολιτικών σίγουρα δεν βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, επισημαίνεται.

 

Αίσθημα ταπείνωσης στη Σερβία

Στη Σερβία, το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο που επικρατεί στην Αλβανία, το Κόσοβο η στις αλβανόφωνες περιοχές της ΠΓΔΜ. Στον απλό κόσμο κυρίαρχο είναι το συναίσθημα της οργής για ό,τι συνέβη, χθες βράδυ, στο γήπεδο της Παρτιζάν.

 

Το γεγονός ότι κυμάτισε στο Βελιγράδι η σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» θεωρείται ταπείνωση και προστίθεται, συναισθηματικά, σε όλα αυτά που υπέστησαν οι Σέρβοι τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

 

Έντονο είναι και το συναίσθημα της αγανάκτησης και ενισχύεται στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι όσες υποχωρήσεις κι αν γίνουν, τα συναισθήματα φιλίας προς τους γείτονες που εκπέμπονται τα τελευταία χρόνια από τη Σερβία δεν πρόκειται να βρουν ανταπόκριση.

 

Ακόμη και για το χθεσινό επεισόδιο, μέσα από τα ρεπορτάζ των σερβικών ΜΜΕ φαίνεται πως ο κόσμος πιστεύει ότι η UEFΑ θα τιμωρήσει τη Σερβία για την είσοδο των φιλάθλων, αποδίδοντας δευτερεύουσα σημασία στην εμφάνιση της σημαίας του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού.

 

Για τους Σέρβους αναλυτές δεν υπάρχουν περιθώρια συναισθηματισμού και προσπαθούν να ερμηνεύσουν το επεισόδιο με πολιτικά κριτήρια.

 

Οργανωμένη πράξη λένε οι αναλυτές

Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι πρόκειται για οργανωμένη πράξη, με τη συμμετοχή περισσότερων από ένα άτομο. Σχετικά με τους στόχους της ενέργειας αυτής εκφράζονται διάφορες απόψεις, που ξεκινούν από την προσπάθεια εξτρεμιστικών κύκλων να υπονομεύσουν τις προσπάθειες που γίνονται τελευταία για εξομάλυνση των σχέσεων Αλβανίας – Σερβίας και φτάνουν μέχρι την αυριανή επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

Η τελευταία άποψη κυριαρχεί στην επικαιρότητα λόγω της αυριανής στρατιωτικής παρέλασης και της άφιξης του Ρώσου προέδρου στο Βελιγράδι. Ο πολιτικός αναλυτής Μπράνκο Ράντουν εκτιμά ότι «πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια, ένα μήνυμα προς τη Σερβία για την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία».

 

«Πίσω από την ενέργεια αυτή δεν βρίσκεται μόνο η Αλβανία, αλλά και κάποια δυτικά κέντρα εξουσίας, που θέλησαν να προκαλέσουν χάος ενόψει της επίσκεψης Πούτιν, να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα” εκτίμησε ο Μπράνκο Ράντουν, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS).

 

Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί αναλυτές, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αλεξάνταρ Βούλιν που εκτιμά πως «το επεισόδιο έχει σχέση με τη στρατιωτική παρέλαση και την παρουσία του Πούτιν».

 

Δείτε επίσης:

Πρωτοφανή έκτροπα στο Σερβία – Αλβανία για τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» (ΦΩΤΟ+VIDEOS)