«Ξύπνησε» ηφαίστειο μετά από 40 χρόνια στη Χιλή

Ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε στον κώνο Καλμπούκο της νότιας Χιλής, για πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις και πλέον δεκαετίες, χθες Τετάρτη, στέλνοντας μια στήλη ηφαιστειακής τέφρας και καπνού στον ουρανό που κάλυψαν μια περιοχή πολλών χιλιομέτρων, σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

 

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής, η ONEMI, κήρυξε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» στην περιοχή μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, που βρίσκεται περίπου 1.000 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο, στην τουριστική πόλη Πουέρτο Βάρας.

 

Η ανακοίνωση, όπως εξήγησε η ONEMI μέσω του λογαριασμού της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σημαίνει ότι δημιουργείται μια «ζώνη αποκλεισμού σε ακτίνα 10 χλμ. γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου».

 

Περίπου 1.500 άνθρωποι ήδη απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ανέφεραν οι αρχές της Χιλής.

 

«Η έκρηξη έγινε πριν από περίπου μισή ώρα. Υπάρχει πολύς κόσμος έξω στους δρόμους, πολλοί σπεύδουν σε πρατήρια καυσίμων» για να ανεφοδιάσουν τα αυτοκίνητά τους, δήλωσε ένας κάτοικος του Πουέρτο Βάρας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

 

Η Χιλή έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα ηφαιστείων στον κόσμο μετά την Ινδονησία, με περίπου τα 500 να θεωρούνται δυνητικά ενεργά.

 

Τον Μάρτιο το ηφαίστειο Βιγιαρίκα, επίσης στη νότια Χιλή, εξερράγη με εντυπωσιακό τρόπο, στέλνοντας μεγάλη ποσότητα τέφρας και λάβας στον ουρανό, αλλά η δραστηριότητά του υποχώρησε σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.