Λ. Κυρίζογλου: Εγκαίνια εκλογικού κέντρου «Δημοτικής Συνεργασίας Αμπελοκήπων-Μενεμένης»

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν σήμερα Τετάρτη 10 Απριλίου τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της Αδέσμευτης Δημοτικής Κίνησης Πολιτών του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» στη Μενεμένη (Αγίας Παρασκευής 16).

            Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, επικεφαλής της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» στην ομιλία του αναφέρθηκε στα έργα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του και στάθηκε κυρίως στο νέο πρόγραμμα της Δημοτικής δράσης καθώς και στους στόχους για το Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης για την επόμενη δημοτική περίοδο 2019-2023.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Κυρίζογλου

Αγαπητοί μου Συνδημότισσες – Συνδημότες

Η Δημοτική περίοδος 2014-2019 βαδίζει προς το τέλος της. Ήταν μια περίοδος πέντε περίπου ετών, στην οποία ως δημοτική αρχή υλοποιήσαμε τις προγραμματισμένες δράσεις μας, τολμήσαμε στις επιλογές μας, υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Αντέξαμε στη  βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Στηρίξαμε με τις κοινωνικοπρονοιακές δομές μας τους πολίτες. Ιδιαίτερα τους οικονομικά αδύναμους. Ασκήσαμε τα καθήκοντα  που μας αναθέσατε με δικαιοσύνη, αξιοκρατία, διαφάνεια, υπευθυνότητα και ευαισθησία. Δημιουργήσαμε με τους πολίτες μία μεγάλη συμμαχία εμπιστοσύνης, χωρίς διακρίσεις, η οποία αγκαλιάστηκε απ’ όλους ανεξαρτήτως ιδεολογίας.

Σταθήκαμε απέναντι στη λαίλαπα των δυσμενών για την αυτοδιοίκηση και για τους πολίτες μνημονιακών πολιτικών της κεντρικής εξουσίας, με όλες τις κυβερνήσεις.  Πετύχαμε την απόδοση 161 στρεμμάτων από το πρώην  Στρατόπεδο «Μ. Αλέξανδρος». Συνεχίζουμε τους αγώνες μας, μαζί με όλους τους δήμους, για την απόδοση όλων των Στρατοπέδων στους δήμους, μόνο για χρήσεις κοινής ωφέλειας. Διενεργήσαμε δημοψήφισμα με καθαρή θέση κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και συνεχίζουμε τον αγώνα, γιατί το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Εναντιωθήκαμε στις οικονομικές πολιτικές  που οδηγούν σε λουκέτα, αποεπένδυση και στην αύξηση της ανεργίας. Αγωνισθήκαμε και συνεχίζουμε την κοινή μας προσπάθεια για τη βελτίωση των κακών συγκοινωνιακών υπηρεσιών του ΟΑΣΘ. Είμαστε παρόντες στο διάλογο που άνοιξε για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με θέσεις για την  αυτοδιοίκηση στην πατρίδα μας. Παρόντες και στο λεγόμενο πρόγραμμα  ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, το οποίο δεν συνιστά μεταρρύθμιση, γιατί ούτε τις αρμοδιότητες ούτε τους πόρους των δήμων αυξάνει. Με θέσεις και συγκεκριμένες πράξεις για την ανθρωπιστική διαχείριση του σοβαρού μεταναστευτικού προβλήματος. Δεν κρυφτήκαμε αλλά πήραμε θέση και ως Δήμος και με ομόφωνη απόφαση μας ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κατά της κακής Συμφωνίας των Πρεσπών. Πετύχαμε την ανάδειξη του σοβαρού  προβλήματος της απορρύπανσης, της προστασίας και τελικά της ανάπλασης του Δυτικού Θαλασσίου Μετώπου (ήδη δημοπρατήθηκαν και εκπονούνται οι σχετικές μελέτες από την Π.Κ.Μ.).

Διαχειριστήκαμε κρίσεις (έντονες χιονοπτώσεις και πολυήμερος παγετός, εκκένωση περιοχών για εξουδετέρωση βόμβας, πολυήμερες απεργίες  εργαζομένων στην καθαριότητα, μεγάλες βροχοπτώσεις κ.λπ.) με επιτυχία. Στη διαχείριση κρίσεων φαίνεται άλλωστε και αποδεικνύεται η ικανότητα, η αξιοσύνη και αξιοπιστία κάθε διοίκησης. Δημιουργήσαμε ήδη ένα ισχυρό οικονομικά και αποτελεσματικό δήμο μέσα στην οικονομική κρίση. Σύμφωνα με ανεξάρτητη εξωτερική αξιολόγηση ο δήμος μας αναδείχθηκε στην κατηγορία των μεγάλων αστικών δήμων της χώρας μας στην 4η θέση πανελλαδικά (μεταξύ των 325 της χώρας) ως προς την συνολική του αποτελεσματικότητα, τον οικονομικό προγραμματισμό και την ανταποδοτικότητα προς όφελος των πολιτών. Επίσης το 2017, η Επιτροπή Επιλογής Έργων του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, κατά την απονομή των Ετήσιων Βραβείων Αρχιτεκτονικής, μεταξύ 19 συμμετεχόντων έργων βράβευσε το «Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο» με τη θεατρική σκηνή του «Σοφία Βέμπο», στην κατηγορία «Κτίρια Κοινόχρηστης Λειτουργίας». Ακολούθησε στις 1.3.19 δεύτερη διεθνής διάκριση και βράβευση, ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα: επιλέχθηκε από το περιοδικό ΔΟΜΕΣ (Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής) μαζί με 9 έργα στην κατηγορία «Καλύτερο Πραγματοποιημένο Έργο».

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

Πετύχαμε τους μεγάλους στόχους μας μέσα στην κρίση!

 • Αντικατάσταση αγωγών δικτύου ύδρευσης – αποχέτευσης πολλών χιλιομέτρων σε όλο το δήμο.
 • Αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία με την κατασκευή εκατοντάδων φρεατίων απορροής ομβρίων στην υψηλή ζώνη του δήμου και συνεχής καθαρισμός τους, ώστε να μην πλημμυρίζουμε.
 • Δεν αφήσαμε να χαθεί πιθαμή γης. Αποκτήσαμε όλα τα χαρακτηρισμένα οικόπεδα και αυξήσαμε τη δημοτική περιουσία: («Αναστασιάδη»,  Ζενίθ, Φιλίππου, Φιλιππουπόλεως – Κέννεντυ, Φέσσα, δασαρχείου στο φυτώριο, Καραμέλιου, Δαβάκη και Βενιζέλου, Φιλιππουπόλεως και Δαβάκη, Τυπέξ, οδού Αφροδίτης (Βόσπορος) Μοναστηρίου, Γληνού (Καζαντζάκη).
 • Παραχώρηση στο δήμο 161.000 τ.μ. από το Στρατόπεδο «Μέγας Αλέξανδρος» και ολοκλήρωση και κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων.
 • Κατασκευή 18 συνολικά νέων διδακτηρίων (νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων) σε όλο το δήμο.
 • Υπόγεια οδός Μενεμένης και πεζοδιάβαση (Μοναστηρίου – Έλλης Αλεξίου- Αγίας Παρασκευής και αντιστρόφως). Με δική μας πρωτοβουλία, ενέργειες και πιέσεις ολοκληρώθηκε η μελέτη, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, δημοπρατήθηκε (2012-2014) και ολοκληρώθηκε το 2018).
 • Κόμβος Κ-16 (Λαχαναγοράς) και ανισόπεδοι κόμβοι στη Δυτική Περιφερειακή οδό. Και για τα δύο αυτά μεγάλα έργα οι παρεμβάσεις και οι πιέσεις μας ήταν αποτελεσματικές. Λύθηκαν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
 • Συντήρηση αρμών και αντικατάσταση ασφαλτοτάπητα αερογέφυρας που οδηγεί στο λιμάνι Θεσσαλονίκης για διευκόλυνση των μεταφορών (φορτηγά).
 • Δυτικό Θαλάσσιο Μέτωπο. Αναδείξαμε το πρόβλημα. Π.Κ.Μ., ο Δήμος μας, ο Δήμος Δέλτα και το Α.Π.Θ. πετύχαμε την δημοπράτηση μελετών για να γίνουν τα έργα εξυγίανσης, προστασίας και υποδομών (δρόμοι, πράσινο, αλιευτικό καταφύγιο, μαρίνα κ.λπ.).
 • Συντήρηση και βαφή όλων των εργατικών κατοικιών στο δήμο μας (Δαβάκη – Κένεντυ, Λιγδών – Αγίων Πάντων – Κατσάνου – Βαϊνδηρίου) χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων.
 • Κατασκευή 10 γηπέδων (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις).
 • Ανάπλαση, αναβάθμιση ζώνης πρασίνου, άθλησης και αναψυχής κατά μήκος της Λεωφόρου Δενδροποτάμου.
 • «Καραπάντσειο» Πολιτιστικό Κέντρο (με θεατρική σκηνή Σοφία Βέμπο).
 • Αντικατάσταση ρυπογόνων αυτοκινήτων του δήμου με νέα (19) αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro-6, μέσω ΕΣΠΑ, (2.120.000 ευρώ) χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Δήμου και των δημοτών. Είμαστε ο πιο καθαρός δήμος με τα πιο φθηνά δημοτικά τέλη, τα οποία μειώσαμε (4) φορές:18-20% (2011), 6% (2012), 5,26% (2017) 8,40% για το 2019, δεν πήραμε κανένα δάνειο και μηδενίσαμε τις οφειλές σε έργα και προμήθειες.
 • Επέκταση του σχεδίου πόλης της Δημοτικής Κοινότητας Μενεμένης και στην περιοχή των Λαχανοκήπων πιο γρήγορα και πολύ πριν το Δήμο Θεσσαλονίκης.
 • Ο νέος εορταστικός διάκοσμος Μενεμένης ίδιος με αυτόν των Αμπελοκήπων.
 • Η ασφαλτόστρωση της οδού Μοναστηρίου και ολόκληρου σχεδόν του οδικού δικτύου του δήμου.
 • Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης – ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο στην Καζαντζάκη
 • Η αγορά οικοπέδου και του κτιρίου Κωνσταντινίδη στο Βόσπορο.
 • Στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με κάθε τρόπο τη τοπική μας εκκλησία και οικονομικά και ηθικά γιατί παράγει μεγάλο πνευματικό και κοινωνικοπρονοιακό έργο.

Το πρόγραμμά μας

Συνεχίζουμε τη διεκδίκηση με μεθοδικά και επίμονα!

 • Αστικές αναπλάσεις: Φιλιππουπόλεως, Δαβάκη, Ελευθερίου Βενιζέλου, περιοχής Εργατικών κατοικιών, στη Μενεμένη πίσω από τις οικοδομές της Πρόνοιας σε 6 στρέμματα, στον Αγ. Νεκτάριο.
 • Κατασκευή κολυμβητηρίου είτε στο πρώην στρατόπεδο «Μέγας Αλέξανδρος» είτε στην οδό Γ.Κυρίμη.
 • Ολοκλήρωση πολιτιστικών Κέντρων Έλλης Αλεξίου (Μενεμένη), Καραπάντσειου (Αμπελόκηποι).
 • Κατασκευή υπόγειων πάρκινγκ (δασαρχείο, Φιλίππου).
 • Εκτέλεση έργων στο Δυτικό Θαλάσσιο Μέτωπο (οδικό δίκτυο, δενδροφυτεύσεις, αλιευτικό καταφύγιο, ποδηλατόδρομοι, πράσινο κ.λπ.).
 • Μονοδρόμηση των οδών Γ.Χαλκίδη (από πλατεία Επταλόφου έως Γ. Γεννηματά) και Μ. Αλεξάνδρου (από Φιλιππουπόλεως έως πλατεία Επταλόφου) με διαπλάτυνση των πεζοδρομίων τους. Έγινε η διαβούλευση με τους κατοίκους, η σχετική μελέτη και λήφθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 • Κατασκευή στη θέση του Μπισκοτάδικου (Άνω Καΐστρι) νέου σύγχρονου κτιρίου (Κέντρου παιδείας – ­πρόνοιας – αθλητισμού – πολιτισμού).
 • Κατασκευή υπόγειας οδού οχημάτων Γ. Χαλκίδη-Μοναστηρίου και αντικατάσταση παλαιάς-επικίνδυνης (70 ετών) πεζογέφυρας με νέα, σύγχρονη με ανελκυστήρες και δυνατότητα χρήσης και από ΑμΕΑ.
 • Επέκταση του μετρό (Ν. Σ. Σταθμός, Αμπελόκηποι, Μενεμένης, Εύοσμος – Κορδελιό).
 • Στρατόπεδο Ζιάκα: Ανήκει στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου αλλά σε επαφή με το δήμο μας (Άγιος Νεκτάριος). Αξιοποίηση για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών προς όφελος και των δύο δήμων.
 • Στρατόπεδο «Μέγας Αλέξανδρος»: Ολοκλήρωση των έργων και περαιτέρω αξιοποίησή του για χρήσεις κοινής ωφέλειας (πολιτισμός, αθλητισμός, αναψυχή, πράσινο), σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΓΠΣ και το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιό του, το οποίο εκπονήσαμε.
 • Αντικατάσταση φωτισμού δήμου με νέο τύπου led για εξοικονόμηση πόρων και περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών.
 • Κατασκευή νέου Ιερού Ναού Αγίου Πολυκάρπου, νέου διδακτηρίου του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και ανάπλασης με 6 στρέμματα πράσινο στο οικόπεδο επί της οδού Μοναστηρίου απέναντι από το Grand Hotel. Κατασκευή νέου νηπιαγωγείου στο Βόσπορο, στην οδό Αφροδίτης στο ήδη αγορασμένο οικόπεδο.

Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές για τη νέα δημοτική περίοδο 2019-2023, το ψηφοδέλτιο της παράταξής μας «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» είναι έξω από τις ανούσιες κομματικές περιχαρακώσεις. Δεν ανακαλύψαμε τώρα τον ανεξάρτητο και τον αδέσμευτο χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης. Πάντοτε αυτό πιστεύαμε, αυτό διακηρύσσουμε και αυτό κάνουμε πράξη. Ανήκουμε  στο «κόμμα» του λαού του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, διασφαλίζοντας σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας το όραμα, τους στόχους και την πραγμάτωσή τους. Σας καλούμε σε μια κοινή προσπάθεια και συμπόρευση, όλες και όλους, για ένα δήμο δυναμικό, για ένα δήμο αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και προόδου.