Λαγκάρντ: Μεταρρυθμίσεις με δίχτυ ασφαλείας για τους αδύναμους στην Ελλάδα

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το Ταμείο αναμένει τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών για να δει τι θα κάνει απ’ εκεί και πέρα και τόνισε ότι δεν είναι το Ταμείο που πήγε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, αλλά οι χώρες κατέφυγαν στο Ταμείο και ζήτησαν τη βοήθεια του.

 

«Αναμένουμε», είπε, «όλοι τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και με το που συμβεί αυτό και επιτευχθεί σταθερότητα σε όποια κυβέρνηση σχηματισθεί θα ακολουθήσουμε (pursue) τις συζητήσεις που είχαμε με τις ελληνικές αρχές, ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με βιώσιμο και ευρύ τρόπο».

 

Αναφερόμενη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η κ. Λαγκάρντ τόνισε:

 

«Η σχέση με την Ευρώπη νομίζω ότι έχει σίγουρα δομηθεί καλύτερα ως αποτέλεσμα των αλλαγών των Ευρωπαίων στο πλαίσιό τους. Το γεγονός ότι υπάρχει ESM ώστε να αποφευχθεί η συστημικότητα και η μετάδοση που θα μπορούσε να προκληθεί ως αποτέλεσμα μίας μεγάλης κρίσης σε οποιαδήποτε χώρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Η τρέχουσα δουλειά που γίνεται για την ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας που θα επιτρέψει στις χώρες να ακολουθήσουν δημοσιονομική προσαρμογή με τρόπο λογικό με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες επίσης βοηθά».

 

Υπογράμμισε ότι «στο τέλος της ημέρας η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει να κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να διατηρηθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι ένα κοινό πεπρωμένο».

 

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ρωτήθηκε αν σκέφτεται το ανθρώπινο κόστος και απάντησε «ναι, το σκέφτομαι πολύ» και πρόσθεσε:

 

«Πρέπει να σκεφτείτε ότι το ΔΝΤ ερωτάται να πάει σε μία χώρα όταν η χώρα έχει διαμορφώσει συνθήκες που δεν μπορεί πλέον να χειρισθεί την οικονομική της κατάσταση, δεν έχει λάβει τις πολιτικές εκείνης που θα έπρεπε ώστε να διατηρήσει τη σταθερότητα στην οικονομία της. Οταν το λέω αυτό δεν προσπαθώ να δακτυλοδείξω κανέναν αλλά λέω ότι δεν μπορεί κανείς να συνδέει τις δύσκολες προσπάθειες, τις τεράστιες θυσίες που έχουν γίνει με το ΔΝΤ.

 

» Ελπίζω να μην χρειαζόταν να πάμε στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Κύπρο, διότι αν δεν χρειαζόταν να πάμε θα σήμαινε ότι οι πολιτικές που υπήρχαν ήταν καλές και διατηρούσαν σταθερότητα σε αυτές τις οικονομίες».

 

Συνέχισε λέγοντας ότι «όταν σχεδιάζουμε τις μεταρρυθμίσεις που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες για να ανακτηθεί η θέση της χώρας πάντα σκεπτόμαστε τους φτωχούς ανθρώπους και το δίχτυ ασφαλείας που χρειάζεται».

 

Πρόσθεσε τα εξής:

 

«Πρακτικό παράδειγμα, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι ο ίδιος όπως στη Γερμανία, όχι ίδιος ακριβώς σε σχέση με το ΑΕΠ ή το κόστος ζωής. Αλλά όταν προτείναμε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είπαμε ότι κάτω από ένα όριο δεν μπορείτε να αλλάξετε το όριο, δεν μπορείτε να βάλετε τους ανθρώπους σε μία υπερβολικά δύσκολη κατάσταση. Εχουμε αυτό στο μυαλό μας, και μάλιστα σε πολλές χώρες έχουμε ενισχύσει αυτό το σημείο, λέγοντας ότι χρειάζεται το δίχτυ ασφαλείας στις μεταρρυθμίσεις της».

 

Πηγή: Έθνος