Λαγκάρντ: Στο τοίχο το ασφαλιστικό της Ελλάδας

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Τo ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα «πάει κατευθείαν στον τοίχο». Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ μιλώντας σε συνέδριο, προκαλώντας ανησυχία για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, ενδιαφέρον έχουν αυτά που είπε για το χρέος για το οποίο δεν ανέφερε ποτέ τη λέξη «κούρεμα» συμφωνώντας με τους Ευρωπαίους.

Μιλώντας στο συνέδριο “Women in the World Summit” στη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι «το ασφαλιστικό οδηγείται στον τοίχο».
Η κ. Λαγκάρντ πρότεινε την επέκταση των ωριμάνσεων και της μείωσης των επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων, χωρίς να αναφερθεί ούτε μία φορά την λέξη  “κούρεμα” ή “διαγραφής” του ελληνικού χρέους. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι λογικοί για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η χώρα. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του. Ας επιλέξουν τον τρόπο που θα το πράξουν. Μπορεί να γίνει με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων»» είπε.
Σε σχέση με τις πρόσφατες αποκαλύψεις των Wikileaks απάντησε ότι οι διάλογοι των Τόμσεν-Βελκουλέσκου δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα καινούργιο από τα όσα ήδη έχει κατά καιρούς πει το ΔΝΤ σε σχέση με την Ελλάδα και την ελάφρυνση χρέους.
«Δεν έχει αλλάξει τίποτε, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό στη θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Από τον Ιούλιο που υπήρξε η συμφωνία λέμε δύο πράγματα: σε αυτή τη χώρα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Το χρέος αυτής της χώρας είναι πολύ υψηλό. Αυτά τα δύο θέματα υπογραμμίζαμε πάντα και πάντα τονίζαμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν. Τα περισσότερα θα πρέπει να τα προωθήσουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Για παράδειγμα το ασφαλιστικό σύστημα. Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι θα πρέπει να υποβληθεί σε μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζουν ότι (σ.σ. το ασφαλιστικό σύστημα) βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, εάν παραμείνει στην κατάσταση που είναι σήμερα. Θα πρέπει παράλληλα να πατάξουν την φοροδιαφυγή, να την πατάξουν ουσιαστικά. Απέχουν αρκετά από αυτό» ανέφερε.
«Ελπίζω ότι θα σημειωθεί πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα τις επόμενες εβδομάδες», φέρεται να δήλωσε η Λαγκάρντ, σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα.