Λευκή επέλαση και σε Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία

Εκτός από την Ελλάδα που βρίσκεται σε λευκό κλοιό, τα χαμηλά βαρομετρικά έχουν επηρεάσει τις γειτονικές Τουρκία και Ιταλία, καθώς επίσης και τη βόρεια Ισπανία.

 

Ειδικότερα, στην Τουρκία η Μετεωρολοική Υπηρεσία και το Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστροφών της Κωνσταντινούπολης είχαν προειδοποιήσει για ισχυρές χιονοπτώσεις στην Πόλη, οι οποίες άρχισαν τις νυχτερινές ώρες χθες.

 

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Βασίπ Σαχίν ανακοίνωσε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ότι τα σχολεία δεν θα έκλειναν σήμερα, καθώς δεν αναμενόταν ισχυρή χιονόπτωση. Ωστόσο, τα ξημερώματα η ένταση του χιονιού αυξήθηκε στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης και αλατιέρες του δήμου βρίσκονταν στις κεντρικές οδικές αρτηρίες σε περίπτωση ανάκγης.

 

Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για επιδείνωση των φαινομένων αύριο, την ώρα που το χιόνι στην ασιατική πλευρά της Πόλης αναμένεται να φτάσει τα 20 εκατοστά.

 

Η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι χιόνια θα συνεχίσουν να πέφτουν σήμερα και αύριο σε όλη τη χώρα. Ϋφεση της κακοκαιρίας αναμένεται από την Πέμπτη, με τις θερμοκρασίες όμως να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ειδικότερα στην Κωνσταντινούπολη το θερμόμετρο θα δείξει 2 βαθμούς Κελσίου σήμερα ενώ αύριο και μεθαύριο θα πέσει στο μηδέν.

 

Χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης στην Άγκυρα, το Τσανάκαλε, το Μπαλικεσίρ και τη Μανίσα.

 

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και η Ιταλία, με πυλώνες υψηλής τάσης να έχουν καταρρεύσει στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνα από τον όγκο του χιονιού στα ορεινά με αποτέλεσμα πάνω από 2.000 νοικοκυριά να στο σκοτάδι.

 

Πυκνές χιονοπτώσεις σημειώνονται και στις ακτές της Αδριατικής, με αποτέλεσμα να κλείσουν πολλά σχολεία, ενώ εξαιτίας των ισχυρών ανέμων ένα φέριμποτ μόλις απέπλευσε απ’ το λιμάνι της Καζαμίτσιολα στην Ίσκια αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στα ανοικτά.

 

Στην Ούμπρια δρόμοι αποκλείστηκαν από τρεις χιονοστιβάδες και μέχρι στιγμής οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Οι αρχές στη Μάρκε κήρυξαν την περιφέρεια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις.

 

Από το χιονιά όμως έχει παραλύσει και η βόρεια Ισπανία με πολλές περιοχές να βιώνουν θερμοκρασίες υπό το μηδέν, ενώ αρκετά χωριά έχουν αποκλειστεί.