Λεωφόρος Νίκης: Πεζόδρομος και αυτή την Κυριακή

Με την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης την Κυριακή συμμετέχει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας. Η παραλιακή λεωφόρος θα αποδοθεί στη χρήση των πεζών από τις 11 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα.

 

Παράλληλα ο κεντρικός δήμος προγραμματίζει και σειρά άλλων εκδηλώσεων με ποδηλατοδρομίες και ενημερωτικές δράσεις στο κέντρο της πόλης. Ειδικότερα το Σάββατο διοργανώνονται σε συνεργασία με τον ποδηλατικό όμιλο “ΒΕΛΟΣ” το 3ο διεθνές ποδηλατικό circuit Θεσσαλονίκης, καθώς και μία μεγάλη λαϊκή ποδηλατοδρομία. Το ποδηλατικό circuit θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και οι αθλητές θα ακολουθήσουν τη διαδρομή Λευκός Πύργος – Νικολάου Γερμανού Τσιμισκή – Σαλαμίνας – λεωφόρος Νίκης – Λευκός Πύργος. Στη συνέχεια, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η λαϊκή ποδηλατοδρομία, που είναι ανοιχτή σε όλους.

“Το ποδήλατο στις μέρες μας αποτελεί εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς εντός του αστικού ιστού. Η λαϊκή ποδηλατοδρομία, που για πολλά χρόνια διοργανώνεται από το δήμο Θεσσαλονίκης και είναι ανοιχτή προς όλους τους πολίτες κάθε ηλικίας, είναι ένας τρόπος να προβληθεί και να προαχθεί το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς”, ανέφερε σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κινητοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, “η πόλη μας με ένα ευρύ παραλιακό μέτωπο είναι ιδανική για τη χρήση του ποδηλάτου και η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης έχει πολλές φορές ταχθεί υπέρ μιας διαφορετικής κουλτούρας στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών, καθώς και υπέρ του περιορισμού της χρήσης του αυτοκινήτου”.

Το Σάββατο εξάλλου ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει ενημερωτική δράση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “rail4see” στο ύφος του Λευκού Πύργου από τις 12 μ. έως τις 2 μ.μ.
 

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΕΥΦΥΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

 

Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πλευρά της συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας με “Το μέλλον των ευφυών συστημάτων μεταφορών” ως συνδιοργανωτής με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και τη συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του έργου COMPASS4D (Cooperative Mobility Pilot on Safety and Sustainability Services for Deployment) ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας θα αναπτύξει τις προτεραιότητες της περιφέρειας για τα ευφυή συστήματα μεταφορών για την περίοδο 2014-2020 στο “Ανοιχτό φόρουμ για τα ευφυή συστήματα μεταφορών στη Θεσσαλονίκη”, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη, από τις 10 π.μ. ώς τη 1 μ.μ., στο ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλάς”. Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν φορείς της Θεσσαλονίκης, καθώς και ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, που εξειδικεύονται στη διαμόρφωση σχεδίου δράσης και πλαισίου συνεργασίας για την ανάπτυξη των ευφυών συστημάτων μεταφορών στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα βραβευτούν πρωτοβουλίες φορέων, εταιρειών και ατόμων που στηρίζουν τη βιώσιμη κινητικότητα και αποδεικνύουν την καινοτόμο επιχειρηματικότητα μέσα από την ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων μεταφορών.

“Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εφαρμόζει έμπρακτα τις πολιτικές της για την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας σε συνέχεια προηγούμενων σχετικών δράσεων που εκπόνησε με επιτυχία. Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται σε κομβική θέση στη διασύνδεση της χώρας με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχοντας σημαντικές υποδομές και δίκτυα μεταφορών, καθώς και την κρίσιμη μάζα ερευνητικών ιδρυμάτων και καινοτόμων επιχειρήσεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους και στηρίζουμε τις προσπάθειες που βασίζονται σε καινοτόμες τεχνολογίες, οι οποίες συνεισφέρουν στη βελτίωση της κινητικότητας των πολιτών και της ανταγωνιστικότητας όλων των παραγωγικών κλάδων της περιοχής”, δήλωσε σχετικά ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: “Τα ευφυή συστήματα μεταφορών αποτελούν βασικό άξονα της έξυπνης εξειδίκευσης, καθώς συνδυάζονται με την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την απομάκρυνση των σημείων συμφόρησης, προκειμένου να βελτιώσουμε περαιτέρω τα δίκτυα μεταφορών της περιφέρειάς μας στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Επιδίωξή μας αποτελεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστική και πρωτοπόρα στην εφαρμογή ευφυών συστημάτων μεταφορών”.

Την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται επίδειξη των ευφυών συστημάτων μεταφορών στην πόλη στο EKETA (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, 6ο χλμ. Χαριλάου-Θέρμης), από τις 9 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι.

 

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα περιλαμβάνει επισκέψεις στο Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο Κέντρο Ελέγχου Δημοσίων Συγκοινωνιών του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Διαχείρισης Σηράγγων της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και στο Κέντρο Αστικής Κινητικότητας Θεσσαλονίκης του ΙΜΕΤ.

 

Πηγή: Μακεδονία