«Λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ με 6 δόσεις, εκπτώσεις και απαλλαγές

Τις απανωτές γκάφες των τελευταίων μηνών για τον ΕΝΦΙΑ προσπαθεί να διορθώσει η κυβέρνηση με το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται σε θέση απολογουμένου έναντι των βουλευτών που «απασφάλισαν» με δημόσιες δηλώσεις και των πολιτών που πασχίζουν να βγάλουν άκρη με τα εκκαθαριστικά.

 

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο εκπονήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, προβλέπει την καταβολή του φόρου σε 6 δόσεις, την έκπτωση ως 30% στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα, τη μείωση του φόρου κατά 167 εκατ. ευρώ από τις διορθώσεις των λαθών σε 4.000 περιοχές, την απλοποίηση των απαλλαγών για άτομα με αναπηρία και οικονομικά αδύναμους (με πιθανή την καταβολή του 50% σε πάνω από 10 δόσεις) και την παροχή διευκρινίσεων για τις δηλώσεις ημιτελών κτισμάτων που δικαιούνται έκπτωση 60%.

Το σύνολο των βελτιώσεων εκτιμάται ότι θα μειώσει το ποσό της βεβαίωσης του φόρου στην περιοχή των 3 δισ. ευρώ καθώς εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών υπολογίζουν το κόστος των απαλλαγών και των εκπτώσεων στα 250 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση ποντάρει στην αύξηση της εισπραξιμότητας για να «πιάσει» το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ.  

Αναλυτικά, τα σημεία των αλλαγών που εξετάζονται:

 

Διευκολύνσεις

Καταβολή του φόρου σε έξι δόσεις (αντί για 5 που προέβλεπε το ενδιάμεσο σχέδιο) με την πρώτη να πληρώνεται ως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία ως τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν στο Taxisnet στο τέλος  Ιουλίου είναι πλέον άκυρα. Αν δεν υπάρξουν πρόσθετα προβλήματα, τα νέα «χαρτιά» πληρωμής του φόρου θα αναρτηθούν στο www.gsis.gr ως τις 15 Σεπτεμβρίου έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για την καταβολή της πρώτης δόσης. Οι τελικές λεπτομέρειες για το «λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ θα γίνουν γνωστές την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Τρίτη) με την κατάθεση στη Βουλή της σχετικής τροπολογίας. Μένει να διευκρινιστεί αν θα δοθεί το «πράσινο φως» από την τρόικα ώστε να ενσωματωθεί στην τροπολογία η πρόβλεψη για την έκπτωση φόρου στους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα της εφάπαξ καταβολής, κάτι που ωστόσο θα οδηγούσε σε μείωση εσόδων για το Δημόσιο.

Πάντως βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι συνάντησαν την Παρασκευή τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη ζήτησαν την καταβολή του φόρου σε 7 δόσεις με το επιχείρημα ότι δόθηκε το «πράσινο φως» από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).   

 

Κενά διαμερίσματα

Εκπτωση 25%-30% στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα, κάτι που αφορά κυρίως τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα. Το ζήτημα τέθηκε από βουλευτές της συγκυβέρνησης στον υπουργό Οικονομικών. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «το αίτημα μπορεί να περάσει» αν το κόστος για την εισπραξιμότητα του φόρου περιοριστεί στα 100 εκατ. ευρώ.
 

Οικισμοί

 

Μείωση του ποσού βεβαίωσης κατά 167 εκατ. ευρώ μέσα από τις διορθώσεις (εντός του Σεπτεμβρίου) των τιμών υπολογισμού του φόρου που γέννησαν τα «τρελά» εκκαθαριστικά τα οποία προκάλεσαν ζάλη σε περίπου 1 εκατ. φορολογουμένους, ιδιοκτήτες ακινήτων στους 4.000 οικισμούς 457 περιοχών της χώρας όπου έγινε λάθος υπολογισμός.

Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η φορολογητέα αξία στα ακίνητα των οικισμών εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού θα υπολογιστεί με την επιλογή της ευνοϊκότερης τιμής ζώνης ανάμεσα στην τιμή ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και σε αυτήν που χρησιμοποιήθηκε για τον ΦΑΠ των προηγούμενων ετών. Βέβαια το ποσό των 167 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι οι παρεμβάσεις στον φόρο στην παρούσα φάση θα είναι περιορισμένες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στελέχη του φορολογικού μηχανισμού ανεβάζουν ακόμη στα 4 δισ. ευρώ το ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε από τον συνδυασμό των σωστών και των λανθασμένων εκκαθαριστικών που εκδόθηκαν στις 30 Ιουλίου, κάτι που αντικρούουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού που κάνουν λόγο για 3,53 δισ. ευρώ. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει βεβαίωση 3,2 δισ. ευρώ  για να εισπραχθούν 2,6 δισ. ευρώ.
 

Αδύναμοι πολίτες

Απαλλαγή για άτομα με αναπηρία και οικονομικά αδύναμους. Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου ψάχνει τρόπο για να αποτρέψει έναν νέο κύκλο ταλαιπωρίας (το κερασάκι στην τούρτα) για τα άτομα με αναπηρία και τους οικονομικά αδύναμους πολίτες με βασικό στόχο να μην απαιτείται ασφαλιστική ενημερότητα.

Παράλληλα εξετάζεται η αποπληρωμή του φόρου σε περισσότερες από 6 δόσεις (ακόμη και πάνω από 10) για όσους έχουν αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, ενώ για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν τα περυσινά πιστοποιητικά αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ.
Πάντως το αίτημα των βουλευτών για μείωση του ποσοστού αναπηρίας από το 80% στο 67% δεν φαίνεται να περνάει από το οικονομικό επιτελείο.

 

Τέλος η ασφαλιστική ενημερότητα

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να διευκολύνει όσους δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή εξαιρώντας την απαίτηση της ασφαλιστικής ενημερότητας. Βουλευτές ζητούν να μην απαιτείται ούτε φορολογική ενημερότητα, κάτι όμως που φαντάζει πιο δύσκολο λόγω τρόικας, η οποία σαφώς και προτιμάει να εξαιρεθούν από το δικαίωμα απαλλαγής περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες με χρέη στην Εφορία. Ουσιαστικά δηλαδή η απαλλαγή να ισχύσει για ελάχιστους. Ετσι, θα κληθεί να πληρώσει ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ το σύνολο σχεδόν των ατόμων με αναπηρία άνω του 80%… Σε κάθε περίπτωση πρέπει πρώτα να ψηφιστεί η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ και στη συνέχεια η κυρία Σαββαΐδου να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο με την οποία θα δίνονται εντολές στη φορολογική διοίκηση για τη μεταχείριση των δικαιούχων έκπτωσης και απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.

Βουλευτές του ΠαΣοΚ, ανάμεσα στους οποίους ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ.Φίλιππος Σαχινίδης, ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη αλλά και την κυρία Σαββαΐδου οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές να δοθούν με τις απλοποιημένες ηλεκτρονικές διαδικασίες καταβολής του κοινωνικού μερίσματος και όχι με γραφειοκρατικές διαδικασίες.
 

ΚΤΙΣΜΑΤΑ

Εκπτωση 60% από τις διορθωμένες δηλώσεις ημιτελών

Πολλοί φορολογούμενοι έχασαν την έκπτωση του 60% που δικαιούνταν για τα ημιτελή κτίσματα επειδή οι ίδιοι δεν είχαν συμπληρώσει σωστά την ηλεκτρονική πλατφόρμα του E9.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου ως το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει το σύστημα του Taxisnet ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις στο E9 χωρίς πρόστιμα ή άλλες επιβαρύνσεις.  Οι φορολογούμενοι που έχουν ημιτελή κτίσματα θα πρέπει να συμπληρώσουν και το πεδίο «μη ηλεκτροδοτούμενο» προκειμένου να λάβουν την έκπτωση των ημιτελών κτισμάτων.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα και από την παρέμβαση βουλευτών του ΠαΣοΚ η ΓΓΔΕ θα εκδώσει ενημερωτικό εγχειρίδιο για τη σωστή συμπλήρωση του Ε9. Οι ιδιοκτήτες των ημιτελών κτισμάτων θα πρέπει να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία για να έχουν την έκπτωση του 60% στον ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει τα ημιτελή. Βέβαια γεννάται το ερώτημα πώς θα μπορέσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στη ροή των δόσεων που αρχίζει στο τέλος Σεπτεμβρίου εφόσον θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις ως το τέλος Νοεμβρίου. Και παράλληλα πολλοί διερωτώνται αν θα δικαιούνται έκπτωση εφάπαξ καταβολής η οποία αν εφαρμοστεί θα εκπνέει επίσης στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν δύο σενάρια. Πρώτον, η πληρωμή εντός προθεσμίας για όσους κάνουν τις διορθώσεις από τις 15 Σεπτεμβρίου που ανοίγει η πλατφόρμα του E9 και ως το τέλος του μήνα και, δεύτερον, ο συμψηφισμός για όσους κάνουν τις τροποποιήσεις αργότερα, ως το τέλος Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα απαιτεί διευκρίνιση από το υπουργείο Οικονομικών.
 

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Με αυστηρότερα κριτήρια θα δίνονται οι απαλλαγές

Ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει πολύ αυστηρά κριτήρια ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των δικαιούχων απαλλαγής, σε αντίθεση με το «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ που είχε σαφώς πιο ευνοϊκά κριτήρια.
 

Συγκεκριμένα μειωμένο ΕΝΦΙΑ δικαιούνται αποκλειστικά όσοι φορολογούμενοι πληρούν ταυτόχρονα όλες τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 

  • Η επιφάνεια του συνόλου της ακίνητης περιουσίας τους να μην ξεπερνάει τα 150 τ.μ.
  • Το εισόδημά τους να μην ξεπερνάει τις 9.000 ευρώ (ή 12.000 ευρώ αν είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος).
  • Να μην έχουν αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές ούτε στην Εφορία ούτε στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην περίπτωση τριτέκνων, πολυτέκνων και αναπήρων προβλέπεται πλήρης απαλλαγή, για τους υπολοίπους με χαμηλό εισόδημα μείωση στο 50%.

Για εισπρακτικούς λόγους ο νομοθέτης προέβλεψε ότι οι δικαιούχοι θα περιοριστούν δραστικά από την απαίτηση να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Και προέβλεψε σωστά (για τη δική του λογική) διότι οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 3,38 εκατομμύρια, ενώ όσοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν το 1,2 εκατ.

Ομως ακόμη και η έκδοση της απόφασης για τις απαλλαγές «κόλλησε» καθώς η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ δεν έχει ηλεκτρονική πρόσβαση στα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων και του ΚΕΑΟ ώστε να πιστοποιήσει ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες! Πιο απλά τα ηλεκτρονικά αρχεία της φορολογικής διοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων δεν «μιλούν» απευθείας μεταξύ τους…

 

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ