Λιγότεροι νεκροί και μειωμένο το κόστος από τις φυσικές καταστροφές το 2014

Οι ανθρώπινες απώλειες, καθώς και το οικονομικό κόστος από τις φυσικές καταστροφές, όπως τυφώνες και σεισμοί, μειώθηκαν σημαντικά σε ολόκληρο τον κόσμο κατά το 2014 και σε αυτό συνέβαλαν τα βελτιωμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, ανακοίνωσε σήμερα η μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο Munich Re.

 

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν μειώθηκε στις 7.700 το 2014 από 21.000 το 2013, ενώ το οικονομικό κόστος από τις φυσικές καταστροφές έπεσε στα 110 δισ. δολάρια από 140 δισ δολάρια, αναφέρει η Munich Re στην ετήσια έκθεσή της για τις φυσικές καταστροφές.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Munich Re, η ασφάλεια κάλυψε 31 δισ δολάρια από τις ζημίες του περασμένου χρόνου, δηλαδή 28% του συνολικού ποσού.

Τα στοιχεία υποστηρίζουν τη θέση της βιομηχανίας ότι μεγάλο τμήμα του κόσμου παραμένει ανεπαρκώς ασφαλισμένο και ότι η ασφάλεια θα μπορούσε να διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης έπειτα από μία καταστροφή, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές.

“Οι μικρότερες απώλειες το 2014 δεν θα πρέπει να μας δίνουν μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας, γιατί η κατάσταση κινδύνου συνολικά δεν έχει αλλάξει”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του μέλος του ΔΣ της Munich Re Τόρστεν Τζέβορεκ.

 

“Δεν υπάρχει λόγος να αναμένουμε μία ανάλογη συντηρητική εικόνα το 2015”, σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι “είναι αδύνατο να προβλεφθούν τα αποτελέσματα φυσικών καταστροφών για οποιαδήποτε χρονιά”.

 

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ στις αρχές του χρόνου και οι καταιγίδες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ στα μέσα του χρόνου καθώς και ένας τυφώνας στο Μεξικό τον Σεπτέμβριο προκάλεσαν δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταβολή ασφαλίστρων και οικονομικών αποζημιώσεων τον περασμένο χρόνο.

Σε οικονομικούς όρους, η πιο ακριβή καταστροφή ήταν ο κυκλώνας Χουντχούντ στην Ινδία, ο οποίος προκάλεσε ζημίες επτά δισ δολαρίων, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο Swiss Re εκτίμησε τον περασμένο μήνα ότι οι φυσικές και οι προκληθείσες από τον άνθρωπο καταστροφές στοίχισαν 113 δισ δολάρια το 2014 και περίπου ένα τρίτο από το ποσό αυτό καλύφθηκε από ασφάλειες.