Λιβύη: Aρνούνται να διαπραγματευθούν με το νέο πρωθυπουργό oι αντάρτες

Αντάρτες που έχουν καταλάβει σημαντικά πετρελαϊκά λιμάνια στην ανατολική Λιβύη δήλωσαν σήμερα ότι δεν θα διαπραγματευθούν με το νέο πρωθυπουργό Άχμεντ Μάιτικ, μια στάση που μπορεί να απειλήσει τις προσπάθειες για να ανοίξουν και πάλι οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου σ’ αυτή τη χώρα μέλος του ΟΠΕΚ.

 

Ο προκάτοχος του Μάιτικ, ο Αμπντάλα αλ Θίνι, κατέληξε σε μια συμφωνία με τους αντάρτες για να ανοίξουν και πάλι τέσσερα από τα λιμάνια. Ωστόσο μόνο τα μικρότερα, τα Χαρίγκα και Ζουεϊτίνα, έχουν παραδοθεί στις κυβερνητικές δυνάμεις.

 

Αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν να διεξαγάγουν περαιτέρω συνομιλίες για τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς Ρας Λανούφ και Ες Σίντερ. Όμως σημερινά σχόλια των ανταρτών δείχνουν πως οι προσπάθειες αυτές μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

 

“Αρνούμαστε να διαπραγματευθούμε με τον Άχμεντ Μάιτικ. . . ο Μάιτικ ήρθε στην εξουσία παράνομα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών Άλι Χάζι, χωρίς να επεκταθεί.

 

Ο Μάιτικ, ένας επιχειρηματίας, ορκίσθηκε την Κυριακή πρωθυπουργός έπειτα από μια χαοτική εκλογική διαδικασία στο κοινοβούλιο. Πολλοί βουλευτές αμφισβήτησαν το διορισμό του.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την κυβέρνηση.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ