«Λουκέτο» στα μισά αστυνομικά τμήματα στη Θεσσαλονίκη λόγω Καλλικράτη

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τις έντονες αντιδράσεις δημάρχων και συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης, που προωθεί προς υλοποίηση το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το οποίο προβλέπει τη μείωση σχεδόν κατά 50% των αστυνομικών τμημάτων.

Οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης θεωρούν ότι η αναδιάταξη της ΕΛ.ΑΣ. δεν πρέπει να έχει ως κριτήριο μόνον το δημοσιονομικό όφελος, αλλά να γίνει βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών (πληθυσμιακών, γεωγραφικών, παραβατικότητας) της κάθε περιοχής. Οι πρώτες αντιρρήσεις εκφράστηκαν σε χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου από το γ.γ. του υπουργείου Δημήτρη Αναγνωστάκη στο Μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Απόντες από την εκδήλωση ήταν οι δημοσιογράφοι, στους οποίους με οδηγία του υπουργείου δεν επιτράπηκε η είσοδος, παρότι δύο ημέρες νωρίτερα εκδόθηκε δελτίο Τύπου, με το οποίο ενημερώνονταν τα ΜΜΕ για τη συγκεκριμένη παρουσίαση!

Το σχέδιο “Καλλικράτης” του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προβλέπει τη μείωση των αστυνομικών τμημάτων σε δεκαεπτά από 32 που λειτουργούν σήμερα στο νομό Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα θα λειτουργεί ένα τμήμα τάξης και ασφαλείας σε κάθε καλλικρατικό δήμο του νομού, ενώ στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης θα υπάρχουν τρία αστυνομικά τμήματα και επιπλέον ένα τμήμα ασφαλείας στην περιοχή Ζαγκλιβερίου. Η αναδιάρθρωση σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αναγνωστάκης αποσκοπεί στην εξοικονόμηση πόρων, καθώς το δημοσιονομικό πλαίσιο επιβάλλει περικοπές και το ανθρώπινο δυναμικό είναι περιορισμένο. Με τη συγχώνευση των τμημάτων υπολογίζεται ότι θα εξοικονομούνται 280.000 ευρώ ετησίως από τα κτίρια που θα ξενοικιαστούν. Θα γίνει προσπάθεια, ώστε τα Α.Τ. να στεγαστούν ως επί το πλείστον σε ιδιόκτητα κτίρια του δημοσίου. Για παράδειγμα αναφέρθηκε ότι γίνονται ενέργειες, προκειμένου να παραχωρηθεί από τη ΔΕΘ χώρος, για να στεγαστεί το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, που λειτουργεί σε νοικιασμένα γραφεία της οδού Αριστοτέλους. Ενδεικτική του κόστους που καταβάλλεται από το υπουργείο για την ενοικίαση κτιρίων είναι η περίπτωση του Μεγάρου της ΓΑΔΘ στην οδό Μοναστηρίου, για το οποίο δίνονται 681.000 ετησίως, ενώ για τη θέρμανσή του απαιτούνται 800-900 ευρώ το μήνα. Το τραγικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι το εν λόγω κτίριο ανήκε στο δημόσιο, αλλά πωλήθηκε προ διετίας σε ιδιώτη και στη συνέχεια νοικιάστηκε από το υπουργείο!

“Πουλήσανε το κτίριο της Μοναστηρίου και το νοικιάζουν και την ίδια ώρα προσπαθούν να εξοικονομήσουν πόρους”, επισημαίνει ο δήμαρχος Μενεμένης-Αμπελοκήπων και πρόεδρος της ΠΕΔ/ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι “στο σχέδιο του υπουργείου δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Προβλέπεται ένα τμήμα σε κάθε δήμο, ενώ για παράδειγμα στο δήμο Μενεμένης-Αμπελοκήπων, όπου υπάγεται και η περιοχή του Δενδροποτάμου, απαιτούνται δύο τμήματα -και πάλι δεν θα επαρκούν. Δεν λύνεται το πρόβλημα μόνον με εξασφάλιση δημοσιονομικού οφέλους. Στο μεγάλο δήμο του Λαγκαδά δεν μπορεί να υπάρχει μόνον ένα τμήμα, όπως και στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και σε άλλους δήμους. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις και τα τμήματα να μείνουν ως έχουν”.

Η άποψη του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, είναι ότι “η συγχώνευση των τμημάτων μάς βρίσκει σύμφωνους, όμως όχι για την εξασφάλιση δημοσιονομικού οφέλους αλλά για την απελευθέρωση αστυνομικού δυναμικού, γραμματέων, κλητήρων κ.ά., για να βγούνε στο δρόμο.

Είμαστε υπέρ της δημιουργίας μεγάλων τμημάτων ανά δήμο, όμως με το 70% με 80% του προσωπικού στο δρόμο. Κάθε τμήμα να έχει και τροχαία και τμήμα δίωξης ναρκωτικών”. Κατά την άποψη του κ. Δανιηλίδη η έδρα του Α.Τ. του δήμου δεν πρέπει να βρίσκεται στις Συκιές, όπου το υπάρχον τμήμα στεγάζεται σε ακατάλληλο κτίριο (όπως και το Α.Τ. Νεάπολης), αλλά κοντά στη συμβολή της περιφερειακής οδού με τη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου. Η δημοτική αρχή υπέδειξε οικόπεδο για την ανέγερση τετραώροφου κτιρίου.

Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης υπογράμμισε την ανάγκη η έδρα του Α.Τ. να μείνει στο Πανόραμα και να μη μεταφερθεί στην Πυλαία, όπως προβλέπεται. Ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος εξήγησε ότι πριν από ενάμιση μήνα εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο κτίριο του Α.Τ. Χαλάστρας με κόστος 70.000 ευρώ και πως πρέπει να παραμείνει η έδρα στη Σίνδο (προβλέπεται μεταφορά στην Ιωνία). Οι δήμαρχοι Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης και Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης επισήμαναν την αναγκαιότητα περισσότερων τμημάτων λόγω της τεράστιας έκτασης των δήμων τους, ενώ ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος εξέφρασε μεταξύ άλλων τη δυσπιστία των αιρετών στις εξαγγελίες του κράτους. Ο γ.γ. του υπουργείου δεσμεύτηκε να λάβει υπόψη τις ενστάσεις των δημάρχων. Άλλωστε η διαβούλευση για το σχέδιο υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο και η εφαρμογή του να αρχίσει το Μάρτιο του 2016.

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Τις αδυναμίες των αστυνομικών υπηρεσιών και τα προβλήματα που θα προκληθούν από την εφαρμογή του σχεδίου περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τσαϊρίδης. Όπως είπε ο ίδιος, “ζητούμενο δεν είναι μόνον να εξοικονομηθεί προσωπικό, αλλά να βελτιωθεί η υλικοτεχνική υποδομή. Σήμερα έχουμε μόνον εννέα περιπολικά για 32 τμήματα”. Στο σχέδιο προβλέπεται να καταργηθεί το Α.Τ. Σοχού και “να μείνει όλος ο ορεινός όγκος του Λαγκαδά χωρίς αστυνόμευση. Θα πρέπει το περιπολικό του Λαγκαδά να καλύπτει 60 χλμ. απόσταση. Κλείνουν τα τμήματα Απολλωνίας, Ασήρρου, Βασιλικών. Σε αυτές τις περιοχές πρέπει να γίνονται εποχούμενες περιπολίες και δεν έχουμε περιπολικά. Το Α.Τ. Χαριλάου συγχωνεύεται με το Α.Τ. Αναλήψεως και θα λειτουργεί δίπλα στη λαϊκή, για να περνάμε τους κρατούμενους μέσα από τον κόσμο. Το Α.Τ. Λευκού Πύργου θα συγχωνευτεί με τα τμήματα Άνω Πόλης και Πλατείας Δημοκρατίας και θα μεταφερθεί στη ΔΕΘ, όπου δημιουργήθηκε ένας χώρος χωρίς προδιαγραφές. Πρέπει να μείνει ένα τμήμα στο κέντρο, για να αποτρέπει τη μικροεγκληματικότητα”, σημείωσε ο κ. Τσαϊρίδης.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία