Λύση αλλά χωρίς παράταση των υπαρχουσών συμβάσεων για τη μεταφορά των μαθητών

Από τη Βουλή πρέπει να περάσει η δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος που ανακύπτει κάθε χρόνο με τη μεταφορά των μαθητών στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές περιοχές της χώρας, λίγες ημέρες πριν τον αγιασμό στα σχολεία.

 

Με λεωφορεία κανονικά θα γίνει και φέτος η μεταφορά των μαθητών διαβεβαιώνει στο radio1d.gr ο έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚ, δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου μετείχε σε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο.

 

«Λύση ώστε να μπορούν τα παιδιά μας να μεταφερθούν κανονικά στα σχολεία τους όπως γίνεται κάθε χρόνο βρήκαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η λύση της παράτασης των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων με τους λεωφορειούχους δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απειλήσει με πρόστιμο την Ελλάδα για αυτήν την πρακτική η οποία δεν ευνοεί τον ανταγωνισμό» ξεκαθαρίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

 

Οι λεπτομέρειες της απόφασης που ελήφθη στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί καθώς το μεγαλύτερο θέμα αφορά στην τροποποίησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τους διαγωνισμούς του έργου.

 

Κάθε χρόνο το ίδιο πρόβλημα

 

Η καθυστέρηση στην υπογραφή συμβάσεων με τους λεωφορειούχους δημιουργεί ανασφάλεια σε γονείς και μαθητές που δεν γνωρίζουν αν θα ξεκινήσει εγκαίρως η μεταφορά τους στα σχολεία. Ειδικά στο Δήμο Θέρμης το πρόβλημα είναι τεράστιο καθώς με λεωφορεία χρειάζεται να μεταφερθούν περισσότερα από 2.000 παιδιά σε σύνολο 9.000 μαθητών που φοιτούν σε σχολεία της Θέρμης.

 

Το «μπαλάκι» για την καθυστέρηση επιρρίπτει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας τόσο στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών όσο και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ από την πλευρά του, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, κατηγορεί τα συναρμόδια υπουργεία.

 

 «Ξεκινήσαμε να προωθούμε την επίλυση του ζητήματος αυτού ήδη από τον περασμένο Μάιο. Μετά όμως και τους δύο διαγωνισμούς που απέβησαν άγονοι, ενημέρωσα τους γονείς και στη συνέχεια μαζί με τους Δημάρχους Νεάπολης, – Συκεών, Λαγκαδά και Αμπελοκήπων – Μενεμένη, τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη αλλά και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ζητήσαμε και πετύχαμε συνάντηση με την ηγεσία και το νομικό τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών. Εκεί καταλήξαμε σε μία λύση με χρονικό ορίζοντα τον Φεβρουάριο του 2015» δηλώνει ο Δήμαρχος Θέρμης. Ξεκαθαρίζει ότι οι λεπτομέρειες της απόφασης που ελήφθη, θα γίνουν γνωστές εν καιρώ.

 

Οι σχετικοί διαγωνισμοί για τη μεταφορά των μαθητών κηρύχθηκαν άγονοι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι λεωφορειούχοι αρνήθηκαν να πάρουν μέρος κι έτσι ουδείς ανάδοχος συμμετείχε. Οι λεωφορειούχοι αρνήθηκαν να καταθέσουν προσφορά, θεωρώντας ευτελές το τίμημα που προέκυψε από τον σχετικό μαθηματικό τύπο.

 

Περισσότεροι από 13.000 μαθητές όλων των τάξεων – περίπου 12.500 στο νομό Θεσσαλονίκης – που μεταφέρονται με λεωφορεία σε απομακρυσμένα σχολεία, κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, αν η όποια λύση ελήφθη στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν πάρει άμεσα τον δρόμο της υλοποίησης.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr