Λύση (;) για τον τυφλό μαθητή

Για δεύτερη φορά (σε διάστημα πέντε μηνών), το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι θα λύσει το πρόβλημα του αριστούχου τυφλού μαθητή από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θέλει να σπουδάσει στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, αλλά οι καθηγητές, λένε όχι.

 

Μέσω ανάρτησης σε… ιστοσελίδα, ο μαθητής και οι γονείς του πληροφορήθηκαν ότι ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος έλυσε τον… γόρδιο δεσμό. Πιο συγκεκριμένα, “με εντολή του και μέχρι να λυθεί θεσμικά το θέμα αντίστοιχων περιπτώσεων φοιτητών, ο νεαρός Αργύρης Κουμτζής θα έχει μαζί του ειδικό συνοδό κατά τη διάρκεια που θα βρίσκεται στα μαθήματα εργαστηρίων στο τμήμα του. Ο συνοδός θα είναι υπάλληλος του πανεπιστημίου, ώστε να μπορέσει ο νεαρός φοιτητής να ολοκληρώσει σωστά την πρώτη του ακαδημαϊκή χρονιά στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ”.

 

Πρόκειται για μία μάλλον… μεσοβέζικη λύση. “Δεν έχω επίσημη ενημέρωση. Ελπίζω κάποια στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας από το υπουργείο. Τηλεφωνώ στο γραφείο του υπουργού αλλά δεν απαντά κανείς”, έλεγε χθες το απόγευμα ο πατέρας του αριστούχου μαθητή, ο οποίος χαρακτήρισε “θετική” την εξέλιξη, εφόσον αυτή ανταποκριθεί στη πραγματικότητα.

 

Υπενθυμίζεται πως ο Αργύρης Κουμτζής έχει αποκλειστεί από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ με το αιτιολογικό ότι ο εσωτερικός κανονισμός της Σχολής Φυσικών Επιστημών δεν δέχεται ως φοιτητές άτομα με κινητική αναπηρία στα δύο άνω άκρα ή προβλήματα όρασης. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε υποσχεθεί πως θα βρεθεί λύση, όχι μόνο για τον Αργύρη αλλά συνολικά για όλα τα άτομα που έχουν αναπηρία και δεν μπορούν να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια. Φυσικά, δεν έγινε το παραμικρό και το θέμα ξεχάστηκε. Να σημειωθεί πως ο αριστούχος μαθητής πασχίζει να κάνει το όνειρο του πράξη από τον χειμώνα του 2013! Δηλαδή, για ενάμιση χρόνο προσπαθεί να πείσει την πανεπιστημιακή κοινότητα ότι μπορεί – πρέπει – και δικαιούται να φοιτήσει στο Τμήμα Φυσικής.