Μαγειρεύεται η πώληση όλων των κόκκινων δανείων

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων είναι το κλειδί για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας σε εκδήλωση του QualityNet Foundation για την παρουσίαση του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας. Και πρόσθεσε ότι η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων – ιδιαίτερα των επιχειρηματικών – μπορεί να συντελέσει καθοριστικά στη βιωσιμότητα με πολλαπλούς τρόπους. Έχει σημασία να ότι η κα. Κατσέλη είπε «ιδιαίτερα των επιχειρηματικών». Δηλαδή, δεν απέκλεισε τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια κύριας κατοικίας. Αλλά και η βιωσιμότητα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, την οποία ευαγγελίζεται η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κρύβει κι άλλες παγίδες. Γιατί αναφέρθηκε σε εργαλεία για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κυρίως όσων ανήκουν στο κύκλωμα της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας.  Όπως ανακοίνωσε η Λ.Κατσέλη, η Εθνική Τράπεζα αναπτύσσει πρωτοβουλίες με έμφαση στη στήριξη της βιωσιμότητας ολόκληρου του κυκλώματος Γεωργίας – Κτηνοτροφίας, μέσω συμβολαιακού τύπου προγραμμάτων, όπου γίνεται εφικτός ο εκσυγχρονισμός όλου του παραγωγικού – συναλλακτικού κυκλώματος.

Αυτό – σε απλά ελληνικά – σημαίνει ότι, για να καταστήσουν οι τράπεζες βιώσιμα τα κόκκινα δάνεια των αγροτών και των κτηνοτρόφων, θα τους βάλουν να υπογράψουν νέα δάνεια με νέα συμβόλαια, τα οποία όμως θα μπορούν πλέον να πουληθούν σε ξένες εταιρείες που θα παρουσιαστούν ως σωτήρες. Μόνο που πλέον δεν θα είναι οι αγρότες ή οι κτηνοτρόφοι που θα αποφασίζουν για το τι θα καλλιεργούν ή για το πώς θα παράγουν τα αγροτικά, τυροκομικά και κτηνοτροφικά προϊόντα τους, αλλά οι ξένες εταιρείες που θα αγοράσουν τα δάνεια τους. Και οι Έλληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα απολύτως για να τις εμποδίσουν, καθώς πλέον θα είναι υπάλληλοι αυτών των εταιρειών. Θα γίνουν υπάλληλοι στα ίδια τους τα χωράφια και στις δικές τους κτηνοτροφικές μονάδες. Πρόκειται για εταιρείες κολοσσούς, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο και αποφασίζουν αυτές τι θα καλλιεργεί μία χώρα, ανάλογα, όχι με τις ανάγκες που έχει ο πληθυσμός κάποιας χώρας, αλλά με τις ανάγκες αύξησης κερδών των συγκεκριμένων εταιρειών.

Αυτή τη πολύ μελανή προοπτική, η Λ.Κατσέλη τη βάφτισε στην ομιλία της «διοχέτευση χρηματοδοτικών πόρων στην πραγματική οικονομία με όρους βιωσιμότητας, (η οποία) απαιτεί την ανάπτυξη νέων καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε αγοράς ή κλάδου».

Αλλά δεν είναι μόνο η γεωργία και η κτηνοτροφία που κινδυνεύουν να περάσουν σε ξένα χέρια και να μετατρέψουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε απλούς υπαλλήλους της γης και των κτηνοτροφικών μονάδων τους. Παρόμοια «εργαλεία βιωσιμότητας» ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για τη ναυτιλία. Αυτά η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας τα ονομάζει «καινοτόμα αναπτυξιακά Χρηματοδοτικά Εργαλεία, όπως η Χρηματοδότηση Αλυσίδων Αξίας Παραγωγής». Αυτές είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές εταιρείες μέσω των τραπεζών για να αρπάξουν την ιδιοκτησία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι μόνο. Η τράπεζα συγκεντρώνει κόκκινα δάνεια συγκεκριμένων επιχειρήσεων που παράγουν το ίδιο ή παρόμοιο προϊόν και τους προτείνει να συνεργαστούν για να τους δανείσει και έτσι να καταστούν βιώσιμα τα κόκκινα δάνειά τους. Μόλις γίνει αυτό, τότε η τράπεζα έχει όλη την άνεση να πουλήσει αυτό το δάνειο σε κάποια ξένη εταιρεία, η οποία στην ουσία θα διοικεί τις συγκεκριμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα αποφασίζει για το τι και με ποιο τρόπο θα το παράγουν. Οπότε, ο κλάδος της μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα περάσει και πάλι σε ξένα χέρια. Κι επειδή αυτά τα εργαλεία, σύμφωνα με τη Λ.Κατσέλη, στοχεύουν και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη ναυπήγηση πλοίων, και η ναυσιπλοΐα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο να περάσει στα χέρια ξένων εταιρειών, οι οποίες εδώ και χρόνια βλέπουν τα ελληνικά πλοία ως εμπόδιο στα επεκτατικά τους σχέδια στο διεθνές εμπόριο.

Αυτά λοιπόν είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σκέφτονται και προωθούν οι τράπεζες. Γιατί δεν είναι μόνο τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας τόσο έξυπνα. Σίγουρα και οι άλλοι τραπεζίτες έχουν αναπτύξει παρόμοια σχέδια. Κι έτσι, δεν θα παραδώσουν μόνο τη κύρια κατοικία στους διεθνείς «επενδυτές», αλλά και τη γεωργία, και τη κτηνοτροφία, και τη ναυσιπλοΐα. Κι αυτό στη κυβέρνηση το βαφτίζουν ανάπτυξη. Αλλά ας μην πιστεύει κανείς ότι οι βουλευτές των άλλων κομμάτων δεν έχουν ιδέα για το τι σχεδιάζεται. Το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, αλλά σιωπούν γιατί και τα άλλα κόμματα τα ίδια συμφέροντα εξυπηρετούν.