Μαξίμου: Τα τελεσίγραφα δεν έχουν θέση στη συζήτηση

«Αναμενόμενες, αχρείαστες και προβλέψιμες» χαρακτηρίζουν τις προειδοποιήσεις των εταίρων κυβερνητικοί κύκλοι, λίγο μετά και το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τουσκ για επίτευξη συμφωνίας ή για χρεοκοπία.

 

«Τα τελεσίγραφα δεν έχουν θέση στη συζήτηση και δεν θα επηρεάσουν την ουσία της συζήτησης που μπαίνει στο τελικό στάδιο με τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, μετά και την επιστροφή του από τη Ρωσία» εξηγούν.

«Η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη για συμφωνία, και προς την κατεύθυνση αυτή εργάζεται» τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της επιτελικής ομάδας της κυβέρνησης (Δραγασάκης, Παππάς, Σαγιάς, Τσακαλώτος).

Όσον αφορά τις τράπεζες o υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε στο CNN ότι η ΕΚΤ θα κάνει “whatever it takes” (ό,τι χρειάζεται) υπενθυμίζοντας τη σχετική δήλωση του Μάριο Ντράγκι, ενώ πρόσθεσε ότι τόσο η Ευρωτράπεζα όσο και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας εγγυήθηκαν στην κυβέρνηση τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τις καταθέσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε στο Bloomberg ότι «η Ελλάδα δεν επεξεργάζεται σχέδιο Β’ γιατί είναι βέβαιη για συμφωνία». Τόνισε ότι η Αθήνα δεν δέχεται περικοπές στις συντάξεις αλλά λέει «ναι» στη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, στη συμφωνία πρέπει να υπάρχει ουσιώδης αναφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ένα αναπτυξιακό σχέδιο.

Μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει πίσω της την εμμονή στην πολιτική της λιτότητας και να γυρίσει πίσω στις καταστατικές της αρχές έστειλε νωρίτερα σε ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ο Αλέξης Τσίπρας μια ημέρα μετά το άκαρπο Eurogroup της Πέμπτης και ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης τη Δευτέρα. «Πρέπει να αλλάξουμε για να πετύχουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι συζήτησε το ελληνικό ζήτημα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Eurogroup

 

 

Πηγή: Σκάι