Μανιάτης: Η “μικρή ΔΕΗ” θα ωφελήσει τους καταναλωτές

Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και, μάλιστα, θα ωφεληθεί τόσο ο καταναλωτής από την πώληση του 30% της επιχείρησης όσο και η ρευστότητα της επιχείρησης, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

 

«Κάνουμε μία βαθιά μεταρρυθμιστική κίνηση» είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι οι ωφέλειες θα είναι και για τη ΔΕΗ και για την κοινωνία και για τους εργαζόμενους.

Για την απεργία της ΓΕΝΟΠ, εξέφρασε τη βεβαιότητα οτι το συνδικαλιστικό κίνημα θα συμπεριφερθεί με απόλυτη υπευθυνότητα έναντι του διακυβεύματος που ειναι η ηρεμία της κοινωνίας. Όπως είπε ο υπουργός, «έχουμε τις διαδικασίες, για να αποφύγουμε το μπλακ άουτ» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την κοινωνική ηρεμία και την ομαλή διεξαγωγή της οικονομικής δραστηριότητας. «Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της όλα τα νομικά εργαλεία» είπε, αλλά σημείωσε ότι δεν σκοπεύει να προσφύγει στα δικαστήρια, για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία, καθώς, όπως είπε, η ενδεχόμενη προσφυγή είναι στις αρμοδιότητες της ίδιας της ΔΕΗ.

 

Αναφερόμενος στους υποψήφιους επενδυτές, είπε ότι, επειδή η «μικρή ΔΕΗ» θα είναι μεγάλο πακέτο, θα υπάρξει ενδιαφέρον απο μεγάλους ενεργειακούς παίκτες του εξωτερικού.

 

Όπως εξήγησε, τα χρήματα θα πανε στη ΔΕΗ και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνοντας ότι θα ωφεληθεί η ρευστότητα της επιχείρησης και η επενδυτική της ικανότητα.

 

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι ο διαγωνισμός θα είναι διαφανέστατος και θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών. Όπως επισήμανε, θα διασφαλιστεί η οικολογική και η τουριστική αξία των περιοχών όπου υπάρχουν τα εργοστάσια, αλλά και η ποιότητα του νερού.

 

Αναφερόμενος στην πρόσφατη παρουσίαση του σχεδίου αξιοποίησης των υπεράκτιων περιοχών υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, ενόψει του επικείμενου γύρου παραχωρήσεων εξερεύνησης και παραγωγής για τα συγκεκριμένα τεμάχια, που έγινε στο Λονδίνο, είπε ότι φιλοδοξούμε τη συμμετοχή μεγάλων και μικρομεσαίων εταιρειών.

 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι στην πρόσφατη παρουσίαση στο Λονδίνο έδωσαν το «παρών» πάνω από 180 στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών και τραπεζών και πάνω από 40 εταιρείες.

 

Όπως δήλωσε, ο σχετικός διαγωνισμός θα γίνει στα μέσα του Ιουλίου και σε 9-12 μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.

 

Ο υπουργός σημείωσε ότι η πρώτη εξέδρα θα στηθεί σε ένα με δύο χρόνια και θα αφορά τους διαγωνισμούς που είναι ήδη σε εξέλιξη.

 

Υπογράμμισε δε ότι το Δημόσιο αρχίζει να εισπράττει από τη στιγμή που μπαίνουν οι πρώτες υπογραφές στις συμβάσεις.

 

Πηγή: skai.gr