Μάχη στην Αγρια Δύση Τσίπρα – Μέρκελ σε σκίτσο του Guardian

Με ένα σκίτσο που παραπέμπει σε Φαρ Ουέστ «ντύνει» η βρετανική εφημερίδα Guardian άρθρο της για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, με αφορμή το σημερινό Eurogroup.

 

Το σκίτσο που υπογράφει ο Ντέιβιντ Σίμονς του Observer απεικονίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, πίσω από δύο τεράστια περίστροφα, έτοιμη για την μεγάλη μονομαχία.

 

Στο άρθρο με τίτλο «Η Ευρωζώνη δεν πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει μία ακόμα Lehman Brothers», η εφημερίδα κάνει μία αναδρομή στον Σεπτέμβριο του 2008. «Είναι η ένατη επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου. Και μία αμερικανική επενδυτική τράπεζα η Lehman Brothers καταρρέι (…). Όλοι θυμούνται τι συνέβη στη συνέχεια», επισημαίνει η εφημερίδα.

 

«Η Lehman είναι μια διδακτική ιστορία για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης όταν θα καθήσουν γύρω από το τραπέζι του Eurogrouo τη Δευτέρα. Η Ελλάδα όπως και η Lehman θεωρείται μικρή και συστημικά ασήμαντη. Υπάρχει η αίσθηση ότι το ενιαίο νόμισμα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα Grexit. Και ίσως να μπορεί», σημειώνει ο Guardian.

 

Το άρθρο τονίζει μεταξύ άλλων ότι «oι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να μετρήσουν τους κινδύνους, η στάση του Τσίπρα υπήρξε συνεπής με τη στάση ενός άνδρα ο οποίος πιστεύει ότι η υπόλοιπη ευρωζώνη μπλοφάρει».

 

«Και οι δύο πλευρές στην πραγματικότητα λειτουργούν ως Κλιντ Ίστγουντ στο Dirty Harry, λέγοντας: Φτιάξε μου τη Μέρα. Η προσέγγιση αυτή πρέπει να σταματήσει και αυτό πρέπει να τελειώσει τη Δευτέρα. Διαφορετικά η Ελλάδα θα μπορούσε να καταλήξει να αφήσει το ευρώ, αλλά κατά λάθος και όχι βάση σχεδιασμού. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η Lehman χρεοκόπησε κατά λάθος», καταλήγει.