Μαζική φυγή μεταναστών από την Ταϊλάνδη λόγω χούντας

Χαοτική χαρακτήρισαν σήμερα την κατάσταση στα σύνορα της Καμπότζης με την Ταϊλάνδη εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής καθώς δεκάδες χιλιάδες Καμποτζιανοί μετανάστες εγκαταλείπουν την Ταϊλάνδη την τελευταία εβδομάδα μετά τις απειλές της ταϊλανδέζικης χούντας.

Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (IOM) ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι 70.000 Καμποτζιανοί μετανάστες έχουν φύγει από την Ταϊλάνδη τις τελευταίες ημέρες.

Οι μετανάστες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στη χώρα τους μαζικά από την προηγούμενη εβδομάδα οπότε η στρατιωτική χούντα της Ταϊλάνδης, που ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα στις 22 Μαΐου, ανακοίνωσε ότι θα συλλαμβάνει και θα απελαύνει τους μετανάστες που δεν διαθέτουν χαρτιά.

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να έρχονται», δήλωσε ο Μοέν Τόλα εργαζόμενος σε μια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση που βοηθά τους μετανάστες.

«Υπάρχουν μερικές σκηνές, όμως είναι πολύ βρώμικες. Δεν υπάρχει χώρος για να κοιμηθούν οι άνθρωποι και όταν περνούν τα σύνορα δεν ξέρουν πώς να φτάσουν στα σπίτια τους», πρόσθεσε ίδιος.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καμπότζης, ο Φάι Σίφαν, δήλωσε ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Εργασίας παρακολουθούν την κατάσταση στα σύνορα και πρόσθεσε ότι οι αρχές έχουν στείλει φορτηγά για να μεταφέρουν τους μετανάστες που επιστρέφουν στη χώρα τους.

«Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης θα συμπεριφερθεί στους Καμποτζιανούς με ανθρωπιά και σύμφωνα με τον νόμο», επεσήμανε, σημειώνοντας ότι δεν έχει ενημερωθεί για κάποιο περιστατικό πυροβολισμού Καμποτζιανών από Ταϊλανδούς στρατιώτες, όπως έχει γραφτεί στον τοπικό Τύπο.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των Καμποτζιανών μεταναστών στην Ταϊλάνδη φτάνει τις 400.000.