Με «αναμμένες» τις μηχανές αγρότες και κτηνοτρόφοι

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες, αντιδρώντας στην αύξηση της φορολογίας τους και προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις με τα γνωστά μπλόκα στις εθνικές οδούς.

Ήδη οι αγρότες της Ηλείας κατεβαίνουν σήμερα Πέμπτη στους δρόμους, καθώς έπειτα από διαβουλεύσεις του συντονιστικού τους, αποφασίστηκε να συγκεντρωθούν προς το μεσημέρι στην εθνικό οδό Πύργου-Πατρών, στον κόμβο της Μαραθιάς. Άλλη ομάδα αγροτών έχει προγραμματίσει τη δική της διαμαρτυρία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην εθνική οδό Πύργου-Τριπόλεως, στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου.

Σημειώνεται ότι η Πρωτοβουλία Αγροτών (εκπροσωπεί 63 συλλόγους ανά την Ελλάδα), σε σύσκεψη που ακολούθησε τη χθεσινή συνάντησή της με τον υπουργό, αποφάσισε κινητοποιήσεις στο επόμενο δεκαήμερο. «Φαίνεται ότι το πρόγραμμα προχωρά κανονικά, όπως ψηφίστηκε. Ακόμα και το 13% σημαίνει τριπλάσιος φόρος», δήλωσε ο Θ. Παπακωνσταντίνου.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις
Στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με τα αγροτικά τους μηχανήματα πήγαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα το πρωί, στα “Πράσινα Φανάρια”, στην επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας. Σκοπεύουν, όπως λένε, να επιδώσουν ψήφισμα και στη συνέχεια πρόθεσή τους είναι να κατευθυνθούν στο γερμανικό προξενείο προκειμένου να επιδώσουν κι εκεί ψήφισμα διαμαρτυρίας, ενώ τελικός “σταθμός” τους θα είναι η εφορία Καλαμαριάς.

Για «πολύ δυνατές κινητοποιήσεις» έκανε λόγο και ο Τ. Χαλκίδης, πρόεδρος Συλλόγου Αγροτών Βέροιας, ενώ ο Γ. Τζωρτζάκης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με υποσχέσεις να αμβλύνει τις αντιδράσεις των αγροτών για να περάσουν τα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Αποστόλου ανταπαντά πως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, “όλα είναι ανοιχτά”, και πως η κυβέρνηση δίνει μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε η φορολογική επιβάρυνση των αγροτών να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.

Στη φαρέτρα των κυβερνητικών επιχειρημάτων απέναντι στους δανειστές μπαίνει και το μοντέλο που ακολουθεί η Γερμανία, καθώς εκεί οι αγρότες έχουν γενικό αφορολόγητο 8.000 ευρώ (εισόδημα και επιδοτήσεις) και κλιμακωτή φορολογία 14-45%, ανάλογα με τα έσοδα.