Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοινή σύσκεψη «Θεσσαλονίκης-Ανοιχτής Πόλης» και «ΡΕΚΚ»

Σε συνέχιση της διαδημοτικής διαπαραταξιακής συνεργασίας των αυτοδιοικητικών δυνάμεων με κοινές προγραμματικές αναφορές των Δήμων που έχουν μέτωπο στο Θερμαϊκό (Δήμοι Πυλαίας-Χορτιάτη-Πανοράματος, Θερμαϊκού, Δέλτα Αξιού κλπ.) , αλλά και σε μελλοντική  ανάληψη  πρωτοβουλιών κινηματικού χαρακτήρα για τα ζητήματα που έχουν σχέση με το παράκτιο μέτωπο κατέληξε η χθεσινή κοινή σύσκεψη της «Θεσσαλονίκης-Ανοιχτή Πόλη» και της «Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς».

 

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς παρουσία δημοτικών συμβούλων, στελεχών και μελών και των δύο παρατάξεων, αλλά και του επικεφαλής της κίνησης «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» που δραστηριοποιείται στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη-Πανοράματος Απόστολου Αντωνούδη και του στελέχους της κίνησης Γιάννη Αλεξόπουλου.

 

Στην σύσκεψη, η Ρια Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη»  παρουσίασε συνοπτικά τα ζητήματα που αντιμετωπίζει σε σχέση με το παράκτιο μέτωπο ο Δήμος Θεσσαλονίκης τονιζοντας  είναι σημαντικό να εξεταστούν οι προτάσεις που υπάρχουν στην κατεύθυνση το παραλιακό μέτωπο να είναι ελεύθερο στην πρόσβαση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να  γίνει καμία παρέμβαση αλλά η όποια παρέμβαση να έχει στόχο το όφελος των πολιτών και όχι των επιχειρηματιών.

 

Όσον αφορά το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης με την δημιουργία δικτύου Μαρινών η Ρία Καλφακάκου το χαρακτήρισε  υπερβολικό επισημαίνοντας πως περιλαμβάνει ένα πλήθος παρεμβάσεων χωρίς να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών   και ότι θ α πρέπει η όποια παρέμβαση να μην αφορά μια μόνο ειδική κατηγορία (π.χ. ναυταθλητικούς ομίλους) αλλά το σύνολο των πολιτών. Η  χρήση του παραλιακού μετώπου πρέπει να  είναι ενιαία και όχι δομημένη σύμφωνα με τα χωρικά όρια του κάθε Δήμου κατέληξε.

 

Ο Μανόλης Λαμτζίδης, επικεφαλής της ΡΕΚΚ , που συντόνιζε την εκδήλωση παρουσίασε τις παραμέτρους που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Καλαμαριά (ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ, εσωστρεφής πολιτική της διοίκησης του Δήμου κλπ.) τονίζοντας την ανάγκη της διαδημοτικής διαπαραταξιακής συνεργασίας για την επίλυση των ζητημάτων που είναι χρόνια «ανοιχτά» στο τομέα αυτό.

 

Ο εισηγητής από την πλευρά της ΡΕΚΚ δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς Γιάννης Καιμακτσίδης τόνισε ότι είναι ανάγκη η «ανάταξη» όλου του Θερμαϊκού κόλπου, η προσέγγισή του ως ένα ενιαίο σύνολο  και η αντιμετώπισή του ως ενός πολύ σημαντικού φυσικού οικονομικού πόρου για όλους τους παράκτιους Δήμους . Παράλληλα αναφέρθηκε στην αδυναμία  από την πλευρά των κυβερνήσεων  διαχρονικά να εμφανίσουν ένα σχέδιο πραγματικής αξιοποίησης του παράκτιου μετώπου προς το συλλογικό όφελος των πολιτών και την ανάγκη κατάργησης υφιστάμενων διατάξεων που επιτρέπουν την ανοικοδόμηση στη Μαρίνα Αρετσούς. 

 

Όλοι υπογράμμισαν ότι σε κάθε προσπάθεια τα κριτήρια που πρέπει να δεσπόζουν είναι η διασφάλιση της προσβασιμότητας και της κοινοχρησίας του παράκτιου μετώπου από την πλευρά όλων των πολιτών, θεωρώντας τον αιγιαλό και την παραλία  ως συλλογικό δημόσιο αγαθό. 

 

Από την πλευρά της παράταξης «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» στη σύσκεψη παραβρέθηκαν τα στελέχη της Φουντουλίδου, Καρούμπης, Απότσος, Καραμανλής και  Βιβιάνα Μεταλληνού, ενώ από την πλευρά της ΡΕΚΚ οι δημοτικοί  σύμβουλοι Kαλαμαριάς Άρης Τεμεκενίδης και Φιλιώ Καζάρα και οι Αθανασιάδης Οδυσσέας, Μυλωνίδης Νίκος, Παπατσεχιλίδης Γιάννης, Σκουλάς Γρηγόρης και  Ψωμά Νίκη μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου της ΡΕΚΚ.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr