Με στόχο την αποποινικοποίηση ξεκινά η Πρώτη Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε χτες η Πρώτη Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης με τα λίγα-εσκεμμένα- μέλη της να στοχεύουν να πιέσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αποποινικοποίηση της καλλιέργειας και κατοχής κάνναβης για προσωπική χρήση, εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο κάτι που ήδη γίνεται στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

 

Οι Κοινωνικές Λέσχες Κάνναβης δεν είναι κάτι καινούριο στην υπόλοιπη Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική.Μόνο στην Ισπανία υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες και οι πρωτοπόροι των λεσχών πέτυχαν, με τις ακτιβιστικές δράσεις τους και καλλιεργώντας κάνναβη μόνο για τον εαυτό τους, να αναγκάσουν τις Αρχές να επιτρέψουν την ελεύθερη καλλιέργεια και κατοχή κάνναβης εφόσον όμως πρόκειται μόνο για προσωπική χρήση. 

 

Το παράδειγμα αυτών των Κοινωνικών Λεσχών ακολουθούν και οι εδρεύοντες στη Θεσσαλονίκη γνώστες της κάνναβης και αποφάσισαν να εκθέσουν τους εαυτούς τους και με ακτιβιστικές δράσεις, τις οποίες θα ήταν προτιμότερο να μην αποκαλύψουμε αλλά να τις κρατήσουμε ως έκπληξη για τα αρμόδια όργανα, θα επιχειρήσουν καταρχήν να ενθαρρύνουν και άλλους χρήστες να προχωρήσουν στη δημιουργία ανάλογων Κοινωνικών Λεσχών ώστε όλες οι Λέσχες μαζί ως μια ισχυρή φωνή συνειδητοποιημένων χρηστών να πιέσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, η οποία θεσπίστηκε επί της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ιωάννη Μεταξά. 

 

«Η απαγόρευση καταστρέφει ζωές και οικονομίες. Χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα τραβιούνται στα δικασήρια γιατί έχουν δύο τσιγάρα πάνω τους. Το μόνο έγκλημα που τελείται είναι η δίωξη του κόσμου. Η κάνναβη είναι ένα ακίνδυνο βότανο που δεν πρέπει να διαχωρίζεται από το τσάι του βουνού. Πλήθος ερευνών αποδεικνύουν τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης ακόμη και σε ασθένειες όπως καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α. Επιπλέον, στις χώρες και στα ομόσπονδα κρατίδια ή Πολιτείες όπου ήρθη η απαγόρευση, μειώθηκε η χρήση ναρκωτικών, ενώ σταματά ο χρήστης κάνναβης να εξαρτάται από τον έμπορο ναρκωτικών. Η μαύρη αγορά εξαφανίζεται και στη θέση της μπαίνει μια ρυθμισμένη αγορά με σεβασμό στον παραγωγό και τον καταναλωτή που συνεισφέρει οικονομικά στην κοινωνία. Σε όλες τις χώρες με ελεγχόμενη αγορά κάνναβης τα έσοδα του Δημοσίου είναι τεράστια. Λεφτά που μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για τη δημόσια υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια και όχι για την αμαξάρα ή τα ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς του ναρκέμπορα».

 

Κλειστή μεν η Λέσχη, αλλά…

 

Η Πρώτη Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης της Ελλάδας δεν θα δέχεται τον οποιοδήποτε, ενώ θα είναι ολιγομελής. Κινούμενη στα όρια νομιμότητας-παρανομίας η Λέσχη δεν θα αποτελείται από περισσότερα από τριάντα μέλη -ίσως είναι πολύ λιγότερα- και εφοδιάζει τα μέλη της με κάνναβη και τα παράγωγά της. «Κάνναβη ποιοτική, καθαρή και φυσικά καλλιεργημένη από εμάς για εμάς. Επί της ουσίας δεν προτείνουμε τίποτα παραπάνω από τη συλλογική αυτοκαλλιέργεια. 

 

Τα μέλη της Λέσχης ξεκαθαρίζουν ότι δεν έγινε η Λέσχη για να καλλιεργείται χόρτο και να πωλείται, αλλά για προσωπική χρήση μεταξύ των μελών. 

 

Μπορεί εκ πρώτης όψεως ότι κάνουν οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος να ακούγεται παράτολμο αλλά ίσως δεν είναι και τόσο και ενδεχομένως να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στην πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών σε σύγκριση με τον τρόπο που καταστέλλεται ή καλύτερα ελέγχεται σήμερα από το κράτος. Η λειτουργία της λέσχης διέπεται από τις αρχές της European Coalition for Just and Effective Drug Policies (ENCOD).

Η υφή της βασίζεται στα πρότυπα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας. Η Λέσχη είναι κλειστή για το κοινό και η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένα μέλη και σε προσκεκλημένους επισκέπτες. Θα έχει περιορισμένο αριθμό μελών, όχι πάνω από 30, η εγγραφή θα γίνεται μόνο μετά από πρόσκληση κάποιου μέλους, τα μέλη της δεν επιτρέπεται να είναι μέλη άλλης λέσχης, η καλλιέργεια φυτών θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε χώρο της Λέσχης και πρόσβαση στα φυτά θα έχουν μόνο οι ενδεδειγμένοι κηπουροί. 

 

Τα αιτήματα της Λέσχης

 

«Αιτούμαστε την τροποποίηση του άρθρου 29 του ισχύοντος νόμου περί ναρκωτικών σύμφωνα με την ακόλουθη πρότασή μας», υποστηρίζουν τα μέλη της Λέσχης και προτείνουν…

1.Οποιος για δική του αποκλειστική χρήση με οποιονδήποτε τρόπο προμηθεύεται η κατέχει κάνναβη σε ποσότητες που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση ή κάνει χρήση αυτών ή καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση δεν διαπράττει κανένα αδίκημα. 

2. Αναγνωρίζεται ο θεσμός της Κοινωνικής Λέσχης Κάνναβης, οι οποίοιες θα λειτουργούν ως αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες, στις οποίες επιτρέπεται η συλλογική αυτοκαλλιέργεια με στόχο την παραγωγή κάνναβης και παραγώγων της αποκλειστικά για τα μέλη της, η ακριβής λειτουργία των ικοινωνικών λεσχών θα θεσπιστεί με εγκύκλιο από το αρμόδιο υπουργείο. 

 

Κατάργηση της παραγράφου 3 ποερί φυλάκισης για κατοχή κάνναβης που σήμερα προβλέπει φυλάκιση μέχρι δύο ετών για όποιον καταρτίζει πλαστή, νοθεύει ή χρησιμοποιεί πλαστή ιατρική συνταγή χορήγησης ναρκωτικών με σκοπό την χρήση τους από τον ίδιο. 

 

«Πώς γιατρεύτηκα χάρη στην κάνναβη»

 

Δύο πρώην ασθενείς από σοβαρές ασθένειες που κινδύνευαν να πεθάνουν δήλωσαν στη διάρκεια της παρουσίασης της Κοινωνικής Λέσχης που έγινε στην «Βιοτεχνία» χθες Δευτέρα 20 Απριλίου.

 

«Επασχα από αρθρίτιδα, φλεγμονές στις αρθρώσεις και έκανα διάφορες συστημικές και εναλλακτικές θεραπείες χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Αποφάσισα να παρατήσω τις θεραπείες και να αναζητώ οργανική κάνναβη που συνίσταται ως ιατρική/θεραπευτική. Θα κόστιζα μισό εκατομμύριο ευρώ για την θεραπεία μου στο Δημόσιο και στα ψιλά γράμματα είχα προσδόκιμο ζωής τα δέκα χρόνια και ακολουθεί ο καρκίνος. Θεραπεύθηκα χάρη στην κάνναβη και εξακολουθώ να είμαι καλά στην υγεία μου. Την κάνναβη θα έπρεπε να τη δίνει το ίδιο το κράτος και όχι να θέλει να με εξοντώσει για να έχουν κέρδος οι φαρμακοβιομηχανίες», δήλωσε ο ένας εκ των δύο εισηγητών και μελών της Κοινωνικής Λέσχης. 

 

 «Διαγνώστηκα με καρκίνο στους πνεύμονες. Υποβλήθηκα επί ενάμισι έτος σε χημειοθεραπείες που σε καταβάλλουν και μετά τη δεύτερη ή την τρίτη χημειοθεραπεία χάνεις την όρεξη για φαγητό, τη διάθεση για ζωή. Αποφάσισα να σταματήσω τις χημειοθεραπείες και να προχωρήσω στην χρήση ιατρικής κάνναβης. Ο καρκίνος θεραπεύθηκε χάρη στην κάνναβη και σήμερα συνεχίζω να κάνω χρήση της γιατί με στηρίζει τόσο στα προβλήματα υγείας όσο και στα οικονομικά μου προβλήματα», δήλωσε ο έτερος εισηγητής.  

 

Γιορτή Κάνναβης στην Αθήνα! 

 

Στις 9 Μαΐου ναυλώνεται πούλμαν από την Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης για την Αθήνα, όπου οι επιβάτες θα συμμετέχουν στη Γιορτή στην Πλατεία Συντάγματος για την Αποποινικοποίηση της Κάνναβης και μάλιστα με πιθανότητα πορείας προς τη Βουλή. Το εισιτήριο είναι 30 ευρώ. Οποιοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Αθήνα με το λεωφορείο μπορεί να απευθυνθεί στο www.magicbus@gr429.info. 

Ηδη, 9.000 άτομα δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στη Γιορτή Κάνναβης. 

Μπορείτε να βρείτε την Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης και να ενημερωθείτε για αυτήν στο thesscannabisclub.org ή στο facebook.com/thessese

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr