Με την τουρκική πολιτική ηγεσία συναντάται ο Τζο Μπάιντεν

tzo-mpaintenΜε φόντο τις σκληρές δηλώσεις για την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συναντάται με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, ο Τζο Μπάιντεν μίλησε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η πολιτική ηγεσία της χώρας την ελευθερία της έκφρασης.

Ο Μπάιντεν, με την ευκαιρία συνάντησης με μια ομάδα διανοούμενων και δημοσιογράφων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, πρόσθεσε και τη δική του φωνή σε αυτές που διαμαρτύρονται, τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό, για τον αυταρχισμό που επιδεικνύει ο Ερντογάν.

«Όταν τα μέσα ενημέρωσης εκφοβίζονται ή οι δημοσιογράφοι φυλακίζονται (…) και πάνω από 1.000 πανεπιστημιακοί κατηγορούνται για προδοσία απλώς επειδή υπέγραψαν μια διακήρυξη, δεν δίνεται το καλό παράδειγμα» είπε.

Ο Μπάιντεν επέκρινε τις δικαστικές διώξεις σε βάρος περίπου 1.000 διανοουμένων οι οποίοι υπέγραψαν διακήρυξη με την οποία κατήγγειλαν τις «σφαγές» που έχει διαπράξει ο στρατός σε βάρος αμάχων στις επιχειρήσεις του εναντίον του PKK.

Το κείμενο αυτό εξόργισε τον Ερντογάν, ο οποίος απείλησε τους υπογράφοντες ότι «θα πληρώσουν το τίμημα» για την «προδοσία» τους.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, με πρόσχημα την έκρηξη βόμβας που αποδόθηκε στο PKK σε σχολείο στο Ντιγιάρμπακιρ, ο Ερντογάν καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον «των υποτιθέμενων πανεπιστημιακών», οι οποίοι «τάχθηκαν στο πλευρό αυτών που διέπραξαν αυτή την ειδεχθή επίθεση εναντίον μαθητών».

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος κατήγγειλε και την κράτηση δύο δημοσιογράφων της Cumhuriyet, πριν από περίπου δύο μήνες για «κατασκοπεία».

Η δικαιοσύνη διώκει τον Τζαν Ντιουντάρ και τον Ερντέμ Γκιουλ διότι πέρυσι τον Μάιο είχαν δημοσιεύσει βίντεο και φωτογραφίες με φορτηγά της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MİT) καθώς μετέφεραν όπλα που προορίζονταν για Σύρους ισλαμιστές αντάρτες.

Και σε εκείνη την περίπτωση, ο Ερντογάν είχε επίσης καταγγείλει μια «προδοσία».

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τη σύζυγο και τα παιδιά του Ντιουντάρ. «Μου είπε ότι έχω έναν πολύ γενναίο πατέρα κι ότι πρέπει να είμαι περήφανος» είπε ο γιος του δημοσιογράφου, ο Έγκε Ντιουντάρ, μετά τη συνάντηση.