Με το δεξί μπαίνει στο καλοκαίρι η Χαλκιδική

Η πασχαλινή τουριστική κίνηση της Χαλκιδικής επιβεβαίωσε τις προβλέψεις, με τις πληρότητες στα 40 ξενοδοχεία που λειτούργησαν να έχουν ξεπεράσει το 80%, ενώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου ανοίγουν όλες οι μονάδες για τη θερινή σεζόν, που φέτος, με βάση τα στοιχεία των προκρατήσεων, προοιωνίζεται μία αύξηση στον αριθμό των τουριστών της τάξης του 10%.

Ο μουντός καιρός του Μεγαλοβδόμαδου δεν ανέκοψε την κίνηση προς Χαλκιδική, ενώ οδήγησε αρκετούς εκδρομείς και προς τις τουριστικές μονάδες του ορεινού όγκου, σε Αρναία, Ταξιάρχη και Πολύγυρο. Στα πόδια, ο κύριος όγκος των επισκεπτών προέρχονταν από τα Βαλκάνια και κυρίως από Βουλγαρία, Σκόπια και Ρουμανία, ενώ καταγράφηκε μία μικρή άνοδος και στον αριθμό των Ελλήνων επισκεπτών.  Με τιμές που στα ξενοδοχεία των 3αστέρων ήταν στα 50-60 ευρώ για το δίκλινο, κι έφθαναν μέχρι τα 100 ευρώ στα 5αστερα, η Χαλκιδική αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά προσιτός προορισμός, ενώ τα εορταστικά πακέτα λειτούργησαν και οι περισσότεροι Βαλκάνιοι ήρθαν για 4ήμερη διαμονή.

 

Το πολύ σημαντικό όμως, σύμφωνα με τη voria, είναι ότι η σεζόν άνοιξε καλά και ήδη τα μεγάλα συγκροτήματα σε Κασσάνδρα, Σιθωνία και στην προ του Άθωνα περιοχή, φιλοξενούν τους πρώτους τουρίστες της …θερινής σεζόν, η οποία σαν κύριο χαρακτηριστικό φέτος θα έχει τη πολύ σημαντική ανάκαμψη της γερμανικής αγοράς, η οποία θα δώσει το +7%-8% στην αύξηση του 10%, που προβλέπεται να καταγραφεί συνολικά κατά την φετινή περίοδο.

Στην αρχή της σεζόν, οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες, είναι Γερμανοί, ενώ υπάρχουν και αρκετοί Άγγλοι όπως και κάποιοι Ολλανδοί, που πέταξαν από Άμστερνταμ για Θεσσαλονίκη με τις απευθείας πτήσεις της Transavia.

Όπως είπε στη Voria.gr η γγ της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Ρούλα Μυκονιάτη,  η αύξηση του αριθμού των Γερμανών τουριστών, θα υπερκαλύψει τη μείωση από τη ρωσική αγορά αλλά, πέραν αυτού, θα ενισχύσει την κίνηση στην αρχή και στο τέλος της σεζόν.  Πέρυσι, οι Γερμανοί που έκαναν τις διακοπές τους στη Χαλκιδική ήταν περίπου 230.000.

 

Η κρίση στην Ουκρανία θεωρείται ότι θα στερήσει από την τουριστική Χαλκιδική τους Ουκρανούς, που πέρυσι της είχαν δώσει πολλούς βαθμούς προτίμησης. Πέρυσι, οι αφίξεις των Ουκρανών είχαν φτάσει στις 40.000. Αλλά η κρίση επηρεάζει σε ένα βαθμό και τις αφίξεις των Ρώσων, αγορά που μάλλον επηρεάζεται περισσότερο από την υποτίμηση του ρουβλίου έναντι του ευρώ. Θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι η μείωση στον αριθμό των Ρώσων τουριστών ( πέρυσι ήταν κοντά στις 150.000) θα είναι της τάξης του 15%. Η μείωση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τις μονάδες εκείνες , που είχαν στραφεί κυρίως στη συγκεκριμένη αγορά.

Σε ό,τι αφορά τους Ολλανδούς, υπάρχουν ήδη κρατήσεις για περίπου 1.000 άτομα, αριθμός που δεν είναι μεγάλος αλλά που ωστόσο δείχνει την επιστροφή της συγκεκριμένης αγοράς στη Χαλκιδική, μετά από πάρα πολλά χρόνια. Στόχος των παραγόντων του τουρισμού, είναι, να μπορέσει να κρατηθεί η πτήση Άμστερνταμ- Θεσσαλονίκη, της Transavia, και μετά τον Οκτώβριο, έστω και μία την εβδομάδα.

Φυσικά, μεγάλος και σταθερός πλέον τροφοδότης της τουριστικής Χαλκιδικής, είναι οι Βαλκάνιοι, που το 2013 υπολογίζεται ότι έφτασαν περίπου τις 400.000. Δηλαδή, η βαλκανική αγορά, είναι ο βασικότερος πελάτης της Χαλκιδικής που κάθε χρόνο δέχεται κάτι λιγότερο από 800.000 τουρίστες.