Μεγάλες ανακαλύψεις από μικρούς μαθητές…

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ρομπότ που βοηθούν άτομα με τύφλωση και άτομα με αναπηρία, που βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού, που μετρούν τους παλμούς της καρδιάς, που διαχωρίζουν αντικείμενα για ανακύκλωση, που έχουν εφαρμογές στην οδική ασφάλεια και στις αγροτικές καλλιέργειες είναι μερικές από τις ανακαλύψεις που θα παρουσιασθούν στο 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, που διοργανώνει το Πειραματικό Γυμνάσιο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Αυτό θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 12 και μεθαύριο, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, το μεν αγωνιστικό μέρος στις εγκαταστάσεις του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη και το δε εκθεσιακό στην Αίθουσα Τέχνης του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), με τη συμμετοχή σχολείων από όλη την Ελλάδα και τεσσάρων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Διοργανώνεται, δε, σε συνεργασία με το δήμο Νεάπολης-Συκεών, με φορείς της  εκπαίδευσης, όπως είναι οι Σχολικοί Σύμβουλοι της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, και καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.), απέκτησε φέτος και ευρωπαϊκή διάσταση μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+. Το Πειραματικό Γυμνάσιο Νεάπολης υλοποιεί, ως συντονιστικός φορέας, πρόγραμμα με τίτλο «Our School, My Future – ESL project», δηλαδή ένα δυναμικό πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της μαθητικής διαρροής, μέσα από την προώθηση (μεταξύ άλλων) και καλών πρακτικών, μία από τις οποίες αποτελεί και η ρομποτική.

Στο πλαίσιο αυτό, από το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία, ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2015, ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Ρομποτικής, στον οποίο ήδη συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Τουρκία. Έτσι, οι ομάδες ρομποτικής αυτών των χωρών θα συμμετάσχουν στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής με κατασκευές και δημιουργίες που θα παρουσιάσουν διαδικτυακά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της περσινής διοργάνωσης, το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής άνοιξε φέτος τα φτερά του και επεκτάθηκε σε πανελλήνια κλίμακα, με συμμετοχές από Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, των Λαγηνών, της Ραιδεστού και της Χαλάστρας, αλλά και της Κέρκυρας, της Καβάλας, της Λάρισας, της Ξάνθης, του Πειραιά, των Σερρών, της Βέροιας και της Αχαΐας.

Καινοτόμες ιδέες και ανακαλύψεις…

Το Φεστιβάλ, στο οποίο συμμετέχουν 50 ομάδες μαθητών και μαθητριών, έχει διαγωνιστικό και εκθεσιακό χαρακτήρα (που επίσης περιλαμβάνει αξιολόγηση και βράβευση). Το αγωνιστικό μέρος θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αύριο,  Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015, (Περιοχή Στρεμπενιώτη, Γ΄ Πτέρυγα στο παλιό πολυκλαδικό, Νεάπολη), ενώ το εκθεσιακό μέρος θα διεξαχθεί την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015στην Αίθουσα Τέχνης του δήμου Νεάπολης-Συκεών (Βενιζέλου 125).

Στο εκθεσιακό μέρος έχουν υποβληθεί ιδιαίτερα καινοτόμες ιδέες, όπως:

  • ρομπότ που αναγνωρίζουν με αισθητήρα τους χρωματισμούς μιας εικόνας και στη συνέχεια τυπώνουν την πληροφορία σε σύστημα braile, ώστε να δίνεται τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα ή απώλεια όρασης να διαβάσουν ένα γραφικό ή μία εικόνα,
  • ρομπότ που βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού, καθώς έχουν τη δυνατότητα λήψης φωνητικών εντολών για το συμμάζεμα αντικειμένων μέσα στο σπίτι,
  • «έξυπνα» παλμόμετρα που μετρούν τους σφυγμούς μας,
  • ρομπότ αυτόματοι πωλητές,
  • ρομποτικοί plotters,
  • ρομποτικοί βραχίονες που ακολουθούν τις κινήσεις του χεριού μας μέσω γαντιού με κατάλληλους αισθητήρες,
  • ρομποτικά ηλεκτρονικά παιχνίδια,
  • ρομποτικά μηχανήματα διαχωρισμού αντικειμένων προς ανακύκλωση,
  • εφαρμογές οδικής ασφάλειας και αγροτικών καλλιεργειών.

Όπως αναφέρει η διευθύντρια του Γυμνασίου Ελένη Μούζουρα, «το Μ.Φ.Ρ. είναι το πρώτο φεστιβάλ σε αυτόν τον τομέα που διοργανώνεται στην Ελλάδα και αφορά μια ιδιαίτερα καινοτόμα δράση, καθώς τονίζεται η χαρά της συμμετοχής και της συνεργασίας». «Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν, να αλληλεπιδράσουν, να γνωριστούν, να συναγωνιστούν και τελικά να δημιουργήσουν και να προβάλουν τις ιδέες και τη δημιουργικότητα τους στον τομέα της ρομποτικής, μέσα σε ένα κλίμα άμιλλας και χαράς, χωρίς διακρίσεις», προσθέτει.

Κατάλληλο για όλους…

Να σημειωθεί ότι στο φεστιβάλ συναντώνται και αλληλεπιδρούν παιδιά και εκπαιδευτικοί και από τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς πέρα από τους διαγωνιζόμενους συμμετέχουν φοιτητές εθελοντές, οι οποίοι είναι εμψυχωτές των ομάδων, καθώς και εκπαιδευτικοί από την Α΄/βαθμια, τη Β΄/βαθμια και την Γ΄/βαθμια εκπαίδευση.

Η σημαντικότερη καινοτομία του Μ.Φ.Ρ., όπως εξηγεί η κα. Μούζουρα, αφορά στο γεγονός ότι στοχεύει στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και επινοητικότητας των μαθητών και μαθητριών, καθώς μπορούν όλοι να συμμετάσχουν σε αυτό με έναν στοιχειώδη εξοπλισμό και να αξιοποιήσουν κάθε υλικό, όπως κολλητική ταινία ή άλλα αντικείμενα, για να δημιουργήσουν το τελικό αποτέλεσμα με τον εξοπλισμό που θα συμμετάσχουν τόσο στο αγωνιστικό, όσο και στο εκθεσιακό μέρος.

Άλλη καινοτομία αυτής της διοργάνωσης αφορά στο γεγονός ότι παρέχει στους μαθητές και τις μαθήτριες τη δυνατότητα επιλογής του επιπέδου δυσκολίας της ρομποτικής αποστολής την οποία θα φέρουν σε πέρας. Έτσι, ο διαγωνισμός είναι κατάλληλος όχι μόνο για όλες τις ηλικίες, αλλά και για όλους τους βαθμούς εξοικείωσης που έχουν τα παιδιά  με αυτό το νέο τεχνολογικό αντικείμενο και ενθαρρύνονται οι συμμετοχές των αρχάριων ομάδων.

Όλη η διαδικασία προετοιμασίας των παιδιών για το αγωνιστικό μέρος θα γίνει στις αίθουσες του σχολείου, χωρίς τη  συμμετοχή προπονητή της ομάδας.  Έτσι, όλα θα έχουν ίσες ευκαιρίες και αξιολογούνται οι δεξιότητες και η επινοητικότητα τους, καθώς το θέμα και η προετοιμασία του θα γίνει εξολοκλήρου στο σχολείο και αποκλειστικά από τα παιδιά!