Μεϊμαράκης: Κανένα νομοσχέδιο δεν κρίθηκε από τις ψήφους της Χρυσής Αυγής

Κανένα νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε στην Βουλή όπου τα «όχι», μαζί με τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ήταν περισσότερα από τα «ναι» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με αφορμή το θέμα εγκυρότητας νομών που άνοιξε η διάδοχός του, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

 

«Τα είχαμε ελέγξει», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, μιλώντας στον Σκάι και σημείωσε δε πως με τις επίμαχες δηλώσεις της η κ. Κωνσταντοπούλου μπέρδεψε τον θεσμικό της ρόλο με τον κομματικό.

 

Πρόσθσε δε ειρωνικά πως με δεδομένο ότι έχουν σταματήσει οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κάποιος έπρεπε να τον αντικαταστήσει.

 

«Θα ήθελα να δώσει περισσότερες εξηγήσεις η Πρόεδρος της Βουλής», είπε, μιλώντας επίσης στον Σκάι, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

 

«Oι νόμοι που πρέπει να ακυρωθούν, θα ακυρωθούν με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αντικαθιστώντας νόμους που υπάρχουν με άλλους νόμους. Η κυβέρνηση είναι αυτή που θα επιτελέσει αυτό το έργο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακαλλαρίδης στην “Κοινωνία Ώρα MEGA”, κληθείς να σχολιάσει όσα δήλωσε χθες η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου θέτοντας ζήτημα εγκυρότητας ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν με ονομαστική ψηφοφορία, έλαβαν λιγότερες από 151 ψήφους και στις συνεδριάσεις αυτές δεν υπήρχε συμμετοχή μελών του κοινοβουλίου επειδή δεν τους δόθηκε άδεια, όπως είπε.

 

«Η κ. Κωνσταντοπούλου από τον θεσμικό ρόλο τον οποίο έχει αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και συζητάει για θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον ρόλο της Βουλής. Η κυβέρνηση από τη δική της πλευρά όταν θέλει να αντικαταστήσει ένα νόμο θα το κάνει μέσα από το νομοθετικό της έργο» πρόσθεσε.

 

Εκτίμησε πάντως ότι η συνέντευξη που έδωσε χθες η πρόεδρος της Βουλής κινείται σε μια θετική κατεύθυνση για την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου.

 

ΠΑΣΟΚ: Πρωτοφανές θεσμικό ατόπημα

Πρωτοφανές θεσμικό ατόπημα καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ, με νεότερη ανακοίνωσή του, στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή «τη χθεσινή τρίωρη συνέντευξή της».

 

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι είναι αδιανόητο και κοινοβουλευτικά αντιδεοντολογικό, ως προς θέματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, να ενημερώνεται για τις αποφάσεις, προτάσεις ή απόψεις της προέδρου της Βουλής ο Τύπος, πριν ενημερωθούν και – όπου χρειάζεται να αποφασίσουν ή να διατυπώσουν τη γνώμη τους – τα κατά τον κανονισμό της Βουλής αρμόδια όργανα.

 

Επίσης, τονίζει ότι η κ. Κωνσταντοπούλου προσέβαλε προκλητικά την Ολομέλεια του Σώματος στην οποία, πριν από λίγες μόλις ημέρες, τοποθετήθηκαν τα κόμματα (συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ ) και οι βουλευτές, σε σχέση με το ζήτημα της συμμετοχής σε όλες τις συνεδριάσεις και όλες τις ψηφοφορίες των προσωρινά κρατουμένων βουλευτών της ΧΑ, κατά τρόπο σαφώς διαφορετικό από την άποψή της.

 

Καταλογίζει στην πρόεδρο της Βουλής απογοητευτική άγνοια των ισχυόντων συνταγματικών κανόνων ως προς τον τρόπο με τον όποιον μπορούν να τεθούν στην ελληνική έννομη τάξη ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής τυπικής συνταγματικότητας, δημιουργείται μείζον ζήτημα δημοκρατικής τάξης, καθώς η κ. Κωνσταντοπούλου είναι πλέον προφανές ότι έχει ως πρώτη προτεραιότητά της την αλλαγή της στάσης της Βουλής ως προς την αντιμετώπιση της ΧΑ.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να σταματήσει το κρυφτούλι

«Οι θέσεις, που διατύπωσε η πρόεδρος της Βουλής, για το ζήτημα που αφορά στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τις ψηφοφορίες στη Βουλή, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και καλλιεργούν ανοχή απέναντι σε μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

 

«Οι θέσεις αυτές ευνοούν γενικότερα επικίνδυνους σχεδιασμούς» αναφέρει στο σχόλιο του ΚΚΕ καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση «να σταματήσει το κρυφτούλι πίσω από τους αποκαλούμενους “ανεξάρτητους θεσμικούς ρόλους” και να τοποθετηθεί καθαρά».