Μέλος σπείρας ιερόσυλων καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών

Σε κάθειρξη 10 ετών καταδικάστηκε από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ένας 28χρονος Ρουμάνος, ο οποίος κατηγορείτο ως μέλος σπείρας που ρήμαξε ιερούς ναούς της Βορείου Ελλάδος, από τους οποίους αφαίρεσε από ιερά κειμήλια μέχρι και λείψανα Αγίων.

Ανάμεσα στους ναούς – «στόχους» της πολυμελούς σπείρας συγκαταλέγονταν το πατριαρχικό μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, απ’ όπου, τα μέλη της αφαίρεσαν τον Απρίλιο του 2012 τα λείψανα της Αγίας, η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη και έκτοτε το μοναστήρι τελεί σε πένθος.

Τέσσερα μέλη της συγκεκριμένης σπείρας -όλοι ρουμανικής καταγωγής- είχαν καταδικαστεί ήδη από τον περυσινό Ιούλιο για τη δράση τους σε πολυετείς ποινές κάθειρξης και οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Εκεί όπου οδηγήθηκε, μετά τη σημερινή ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου, κι ο 28χρονος, ο οποίος εκτίει ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης, καθώς έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία 66χρονου νεωκόρου, πριν από περίπου 3 χρόνια, στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, εκκλησία την οποία επιχείρησε να κλέψει μαζί με συνεργό του.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ιερωμένοι από τις εκκλησίες που δέχθηκαν τις επιθέσεις, που, μεταξύ άλλων, απηύθυναν έκκληση για την επιστροφή των ιερών λειψάνων, την ανεκτίμητη, από θρησκευτική άποψη, αξία των οποίων επισήμαναν.