Μέρκελ: “Η φύλαξη των συνόρων της Ε.Ε. το κλειδί για τη Ζώνη Σένγκεν”

ΦΩΤΟ:REUTERS

ΦΩΤΟ:REUTERS

Την ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. ώστε να διατηρηθεί η Ζώνη Σένγκεν, υπογράμμισε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, καλώντας όλα τα κράτη – μέλη να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

«Χαίρομαι για το γεγονός ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων βρίσκει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή και για το γεγονός ότι η Κομισιόν θα καταθέσει αυτή την εβδομάδα τις σχετικές της προτάσεις» δήλωσε, σε συνέντευξή της στη δημόσια τηλεόραση, με αφορμή την έναρξη του Συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), στην Καρλσρούη.

«Η Σένγκεν μπορεί να αντέξει μακροπρόθεσμα, μόνο αν φυλάσσονται αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα» επανέλαβε η Καγκελάριος και υπογράμμισε την ανάγκη δίκαιης κατανομής των προσφύγων.

Η Μέρκελ εν συνεχεία, διαβεβαίωσε ότι η ίδια καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτύχει καλύτερη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς «η Σένγκεν και η ελευθερία κίνησης μας έφεραν και μεγάλες οικονομικές επιτυχίες».

Τάχθηκε μάλιστα, υπέρ της ταχείας εφαρμογής των προτάσεων που θα υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή και πρόσθεσε ότι στόχος της πολιτικής της Ε.Ε. είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στις χώρες κοντά στην Συρία αλλά και να αντιμετωπιστούν οι διακινητές.

Κληθείσα να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να ζητούν ισχυρότερη στρατιωτική συμμετοχή της Γερμανίας στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, η Καγκελάριος διαμήνυσε ότι «οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλοι καλωσόρισαν την απόφασή μας να βοηθήσουμε ενεργά στον αγώνα κατά του ISIS». Αυτή τη συμμετοχή, συμπλήρωσε, θα την συνεχίσουμε, όπως την αποφάσισε η Βουλή και «πιστεύω ότι η Γερμανία κάνει αυτό που της αναλογεί και δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για νέα θέματα αυτές τις μέρες».