Μέτρα στήριξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Πακέτο μέτρων για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών -το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον επόμενο μήνα- συζήτησαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης με τα προεδρεία της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

 

Το Ασφαλιστικό βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων του αναπληρωτή υπουργού, με δεδομένο πως η μαύρη τρύπα στον ΟΑΕΕ είναι 546 εκατομμύρια και σχεδόν οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές.

 

Το βασικό θέμα που τέθηκε επί τάπητος προβλέπει την επέκταση της ρύθμισης που δίνει τη δυνατότητα υπαγωγής σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία.

 

Συγκεκριμένα, από δύο χαμηλότερες κατηγορίες θα πάει στις τρεις ή και ενδεχομένως σε τέσσερις. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η αποποινικοποίηση των οφειλών, ενώ θα επεκταθεί το όριο των οφειλών για τη χορήγηση σύνταξης (σήμερα είναι στις 20.000 και η ΓΣΕΒΕΕ ζητά να πάει στα 40.000). Τέλος, θα υπάρξει ρύθμιση για να έχουν υγειονομική περίθαλψη ανασφάλιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες, που λόγω της κρίσης δυσκολεύονται να πληρώσουν εισφορές.

 

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, οι εκπρόσωποι των εμπόρων προτείνουν οριζόντια μείωση εισφορών σε συνδυασμό με την επιλογή κλάσης ανάλογα με τη δυνατότητα. Ειδικό πακέτο προτάσεων κατατέθηκε για τις προϋποθέσεις παροχής ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από τους εμπόρους.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε μεταξύ άλλων: τη δυνατότητα καταβολής μίας τουλάχιστον εισφοράς ανά εξάμηνο για να είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλιστικά ενήμερος, την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τη διετία, τη δημιουργία κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ ανταγωνιστικής στον ΟΓΑ και την εύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης (π.χ. για όσο καιρό εισπράττεται το τέλος επιτηδεύματος να αποδίδεται ανταποδοτικά υπέρ ΟΑΕΕ).

 

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε και το θέμα της ρύθμισης των οφειλών. Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των εμπόρων πρότειναν πάγωμα των οφειλών για ποσά άνω των 20.000 ευρώ και άμεση ένταξη στις ρυθμίσεις όσων έχουν χαμηλότερες οφειλές. Για «πάγωμα» των οφειλών μιλά και η ΓΣΕΒΕΕ προτείνοντας ο οφειλέτης να μπορεί να μεταφέρει ασφαλιστικό χρόνο στο τέλος του ασφαλιστικού του βίου.

 

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Στρατούλης σημείωσε πως για το θέμα της ρύθμισης υπάρχει διαβούλευση με την αρμόδια υπουργό Νάντια Βαλαβάνη. Παράλληλα επεσήμανε πως «οι ρυθμίσεις θα αφορούν οφειλές μέχρι το τέλος του 2014 και οι οφειλέτες θα πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο».

 

Στο μεταξύ, από το υπουργείο ανακοινώθηκε πως το ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί στο ΝΑΤ ως κρατική επιχορήγηση για να καταβληθούν οι συντάξεις του Μαρτίου. Χθες υπήρξε η σχετική απόφαση, ενώ για το θέμα αυτό είχε βγάλει ανακοίνωση και η ΠΝΟ.

 

• Σε 18.316 υπολογίζονται οι νέες συντάξεις τον τελευταίο μήνα με βάση τα στοιχεία του συστήματος Ηλιος. Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν τέσσερις στις δέκα νέες κύριες συντάξεις τον Φεβρουάριο καταβάλλονται σε ασφαλισμένους από 51 έως 61 ετών.

 

ΕΚΑΣ 30 έως 230 ευρώ, όριο ηλικίας τα 65 έτη

 

Αμετάβλητα παραμένουν και αυτή τη χρονιά τα κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους σύμφωνα με απόφαση της γενικής γραμματείας κοινωνικών ασφαλίσεων. Ετσι το μηνιαίο επίδομα κυμαίνεται από 30 έως 230 ευρώ, ενώ το όριο ηλικίας έχει πάει -από την περυσινή χρονιά- στο 65ο έτος (εκτός από συνταξιούχους που έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%).

 

Τα κριτήρια είναι: Το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις, μισθούς και λοιπά επιδόματα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 8.472,09 ευρώ. Ανάλογα με το ποσό του εισοδήματος, το επίδομα κυμαίνεται από 57,5 έως 230 ευρώ τον μήνα. Στο κριτήριο αυτό συνυπολογίζονται: το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, το εξωιδρυματικό επίδομα, το ποσό από μισθούς και συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης, τα ποσά στρατιωτικής σύνταξης που χορηγούνται σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου.

 

Το εισόδημα

Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και κάθε απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ. – Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 15.380,9 ευρώ. – Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης να μην υπερβαίνει τα 850 ευρώ.

 

Ειδικά κριτήρια ισχύουν για την καταβολή ενός μικρότερου ποσού ΕΚΑΣ, που διαμορφώνεται στα 30 ευρώ τον μήνα. Ειδικότερα: Το συνολικό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς και λοιπά επιδόματα, πρέπει να κυμαίνεται από 8.472,10 έως 9.200 ευρώ.

 

Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και κάθε απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο ειδικά εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 13.500 ευρώ. Το ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης πρέπει να μην υπερβαίνει τα 850 ευρώ.

 

Πηγή: Έθνος