Μία «αόριστη» δήλωση για ένα «καυτό» θέμα…

Με μία γενική και αόριστη δήλωση, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας επιχείρησε να καθησυχάσει όσους έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και κινδυνεύουν από την πρωτοχρονιά του 2015 να χάσουν την κύρια κατοικία τους.

 

Ρωτήθηκε για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς καθώς η σχετική ευνοϊκή ρύθμιση λήγει στο τέλος του έτους και απλά, σιβυλλικά και ολιγόλογα απάντησε: «η πρώτη κατοικία θα προστατευθεί». Βέβαια, απέφυγε να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της κυβέρνησης πάνω στο «καυτό» θέμα, προφανώς είτε γιατί ακόμη δεν έχει πάρει την έγκριση της τρόικας, είτε γιατί τελικά θα γίνει πράξη η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί. Το τελευταίο ενδεχόμενο θα αποτελέσει πραγματική «βόμβα» στα θεμέλια της πολύπαθης ελληνικής κοινωνίας, καθώς πολλές οικογένειες θα βρεθούν άστεγες και στο δρόμο από τη μία στιγμή στην άλλη.

 

Η περίφημη και απίστευτα γενικόλογη δήλωση του κ. Δένδια έγινε μετά τη κοινή συνεδρίαση των ΚΤΕ Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΠαΣοΚ με αντικείμενο τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια. Για άλλη μια φορά,  ο υπουργός δεν μπήκε σε πολλές λεπτομέρειες, ούτε παρουσίασε καινούργιες προτάσεις εξήγησε όμως προς τα ποια κατεύθυνση κινούνται οι διαπραγματεύσεις καθώς και τις δυσκολίες που έχει το συνολικό εγχείρημα. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες επιχειρήσεων: Στην πρώτη ανήκουν αυτές που έχουν τζίρο περίπου 2,5 εκ. ευρώ -είναι 170.000- και οφείλουν περί τα 13 δισ. ευρώ στο σύνολο των 38 δισ. ευρώ. Οι περισσότερες είναι υπερήμερες πάνω από 30 ημέρες και το υπουργείο προτείνει διαγραφή ύψους 50% στο κεφάλαιο, τους τόκους και τις προσαυξήσεις.

 

Στη δεύτερη ανήκουν οι μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 2,5 εκ. ευρώ -είναι 9.000 και χρωστούν περίπου 22 δισ. ευρώ. Το 90% αυτών των επιχειρήσεων χρωστούν ταυτόχρονα στις τράπεζες, στις εφορίες και στα ασφαλιστικά Ταμεία. Το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει να μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στην εφορία και στα Ταμεία. Επιπλέον σε όσες επιχειρήσεις εγκριθεί από τις τράπεζες η υπαγωγή τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων να δικαιούνται και πρόσθετη διαγραφή 20% (σύνολο διαγραφής 40%) στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα.

 

Παραδέχτηκε ότι η λύση δεν είναι εύκολη ότι ο ίδιος υπολογίζει ότι θα χρειαστούν περί τους έξι μήνες για να τεθεί σε εφαρμογή όποια ρύθμιση αποφασιστεί. Και αυτό γιατί στην ουσία θα γίνει αυτοχρηματοδότηση των δανείων κάτι που απαγορεύεται από την ΕΕ και θα πρέπει να αλλάξουν οι κανονισμοί με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης είπε ότι οι ρυθμίσεις δεν θα είναι συνολικές αλλά θα φαίνονται κατά περίπτωση.

 

Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ ζήτησαν η τελική ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια να έρθει «πακέτο» με τις ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια. 

 

Άγγελος Αγγελίδης

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr