Μια αράχνη σαν… παγόνι!

Είναι τόσο μικροσκοπική, που μπορεί να στρογγυλοκαθίσει πάνω στο νύχι σου και αυτή, και οι φιλενάδες της… Η εμφάνισή της όμως είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της: απλώς εντυπωσιακή.

 

«Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψεις με ακρίβεια την ομορφιά των χρωμάτων αυτής της αράχνης!» Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Οκτάβιου Πίκαρντ-Κέμπριτζ, του αραχνολόγου που κατέγραψε για πρώτη φορά επίσημα το όνομα και τη βιολογική περιγραφή της Maratus Volans, γνωστής και ως «αράχνη-παγόνι». Ονομάστηκε έτσι επειδή τα χρώματά της παραπέμπουν σε… παγόνι.

 

Δύο στρογγυλεμένα φτερά βρίσκονται στα πλάγια της κοιλιάς της αρσενικής αράχνης, τα οποία διπλώνει γύρω της, σαν να φοράει σάλι. Τα όμορφα χρώ-ματά της, όμως, δεν είναι απλώς διακοσμητικά. Τα χρησιμοποιεί για να… «φλερτάρει» το θηλυκό. Και αντί να την πάει απλώς σε ένα… σινεμά ή να της πάρει ένα παγωτό, μπαίνει σε ολόκληρη διαδικασία:

 

Πρώτα κουνάει απαλά τα πόδια, κινεί την κοιλιά του και μετακινείται από τη μία άκρη στην άλλη. Σηκώνει, επίσης, τα τρίτα πόδια του, τα οποία καλύπτονται από μαύρες σκληρές τρίχες στο μεγαλύτερο μέρος τους και άσπρες τρίχες στο τελείωμά τους. Στη συνέχεια, σαν κανονικό παγόνι, σηκώνει ψηλά τα φτερά με τα καταπληκτικά χρώματα και χορεύει για να γοητεύσει το θηλυκό. Πώς να μη σκλαβώσει το κορίτσι;

 

Η αράχνη, που εκτός από παγόνι μοιάζει πολύ και με εξωγήινο, ανήκει στο γένος Maratus και από τα 20 γνωστά είδη μόνο 8 έχουν αναγνωριστεί επίσημα. Έχει εξαιρετική όραση και ανιχνεύει τα θύματά της σε απόσταση 20 εκατοστών! Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά δεν ξεπερνούν τα 5 χιλιοστά σε μήκος – είναι τόσο μικροσκοπικά, ώστε μπορείς να χωρέσεις 10 πάνω στο νύχι του χεριού σου! Μη φοβηθείς, όμως: δεν είναι δηλητηριώδη, οπότε δεν κινδυνεύεις. Η μόνη πρακτική λεπτομέρεια; Πρέπει να ταξιδέψεις μέχρι το Κουίνσλαντ ή τη Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία, που είναι η πατρίδα της. Βέβαια, ακόμη κι αν πας, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρεις να τη δεις, τόσο μικρή που είναι… Σκέψου ότι ένας φωτογράφος περίμενε 3 ολόκληρα χρόνια για να τη βρει και να τη φωτογραφίσει!

 

Πηγή: Καθημερινή