Μια ματιά στα ελληνικά Πανεπιστήμια

«H νέα και παλιά διοίκηση των Πανεπιστημίων δεν μπόρεσε να συνδυαστεί και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνουν οι οργανισμοί των ΑΕΙ να μη δημιουργηθεί οργανόγραμμα , να μη συσταθούν ΝΠΙΔ στα οποία θα περιέλθει όλη η περιουσία των ΑΕΙ. Έχει μεγάλη ευθύνη η ηγεσία των πανεπιστημίων μας για τις απολύσεις υπαλλήλων, διοικητικού προσωπικού μέσω της διαθεσιμότητας».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακών Νίκος Σταυρακάκης μιλώντας για την κατάσταση των ΑΕΙ στη χώρα. Για τη δημιουργία ιδιωτικών κολλεγίων και την αναγνώριση των πτυχίων των κολλεγίων, ο κ Σταυρακάκης εξήγησε μεταξύ άλλων ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει από μηδενική βάση. «Θεωρών ότι αυτά τα ιδρύματα τα ιδιωτικά που λειτουργούν θα πρέπει να αξιολογηθούν απο φορείς κατά τα διεθνή πρότυπα. Ανάλογα θα πρέπει να αναγνωριστούν και τα επαγγελματικά δικαιώματα».

 

«Από το 1989 μέχρι σήμερα 30.000 απόφοιτοί μας και οι οικογένειές τους μπαίνουν τώρα στη διαδικασία να αναγνωρίσουν ισότιμα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, μέσω του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Δικαιωμάτων, ΣΑΕΠ. Μετά από 25 χρόνια η Ελλάδα αναγκάστηκε το Νοέμβριο του 2012 να νομοθετήσει τις διαδικασίες αναγνώρισης των πτυχίων που δίνουν τα ιδιωτικά κολλέγια. Για να διευκρινίσουμε πρόκειται για Πανεπιστήμια του εξωτερικού συνδεδεμένα με κολλέγια που λειτουργούν στη χώρα μας ακολουθώντας το πρόγραμμα σπουδών των Πανεπιστημίων . Τα πτυχία λοιπόν αυτά δίνονται κατόπιν εξετάσεων από πανεπιστήμια του εξωτερικού που επιβλέπουν τη λειτουργία των κολλεγίων , τουλάχιστον των περισσότερων απ όσα λειτουργούν στην Ελλάδα» τόνισε στην εκπομπή «Μέσα στις λέξεις» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων Κωνσταντίνος Καρκανιάς αναφερόμενος στην ισότιμη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων κολλεγίων.

Από την Τρίτη 6/5 έως και την Παρασκευή 9/5 θα λειτουργήσει στο χώρο έξω από τον «Πύργο» της Παιδαγωγικής Σχολής στο ΑΠΘ ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων, cd και dvd με το γενικό τίτλο… «Πάρε-δώσε». Όπως είπε η υπεύθυνη της δράσης Βενετία Αποστολίδου αυτό συμβαίνει φέτος για 4η συνεχή χρονιά και απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό της Θεσσαλονίκης.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr