Μήλον της Έριδος το κτίριο της οδού Παπαρρηγοπούλου

Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ανάμεσα στη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη και στην παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης υπό τον Σταύρο Καλαφάτη, με αφορμή την αλλαγή χρήσης που αποφασίστηκε για το δημοτικό ακίνητο της οδού Παπαρρηγοπούλου 7, στην περιοχή Βαρδαρίου, μετά από τη μεταφορά των υπηρεσιών της κυκλοφορίας, της οδοποιίας και του πρασίνου, τις οποίες αυτό στέγαζε, σε νέες εγκαταστάσεις.

 

Η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης Χασδάι Καπόν, επέλεξε να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο ακίνητο ως ένα κτίριο κοινωνικών υπηρεσιών, στην προσπάθειά της να υποστηρίξει μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τους απόρους, τους ανασφάλιστους και τους πολίτες που ανήκουν σε διάφορες άλλες ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο κ. Καπόν κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το κτίριο της οδού Παπαρρηγοπούλου 7 δεν στεγάζει μόνον δημοτικές δομές, αλλά κυρίως ανοίγει τις πύλες του σε κοινωνικούς φορείς που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο.

 

ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

 

Σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή για την αλλαγή χρήσης στο κτίριο της οδού Παπαρρηγοπούλου άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο ακίνητο παραχωρείται «με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης» σε συλλόγους και σε οργανώσεις, χωρίς να έχουν θεσπιστεί αντικειμενικά κριτήρια.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Εντάξει» ζήτησε το δημοτικό ακίνητο της Παπαρρηγοπούλου να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία στην περιοχή της δεύτερης δημοτικής κοινότητας -στη δυτική Θεσσαλονίκη- ενός πολιτιστικού κέντρου, που θα είναι εφάμιλλο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.

«Είχαμε την ευκαιρία όλοι οι ‘Εντάξει’ να βρεθούμε το περασμένο Σάββατο στην Ξηροκρήνη. Μια κουβέντα μόνο: Σοκ και δέος! Στη δυτική είσοδο της πόλης λείπουν τα στοιχειώδη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι δεν αφουγκράζεται την τοπική κοινωνία και δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

Στο κτίριο της οδού Παπαρρηγοπούλου στεγάζεται το κοινωνικό οδοντιατρείο «Δέσποινα Παπαδημητρίου» του δήμου Θεσσαλονίκης. Για τη λειτουργία αυτής της δομής, που εξασφαλίζει σε πολίτες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες τις οικονομικής κρίσης τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας, η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ.) συνεργάστηκε με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο Χασδάι Καπόν στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στο συγκεκριμένο δημοτικό ακίνητο στεγάζονται ακόμη υπηρεσίες των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), όπως και των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ).

Ο δεύτερος όροφος του κτιρίου της οδού Παπαρρηγοπούλου έχει παραχωρηθεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης στο θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων «Άγιος Παντελεήμονας», ενώ τμήματα του έκτου ορόφου έχουν δοθεί στον σύλλογο μονογονεϊκών οικογενειών Βορείου Ελλάδος, καθώς και στον σύλλογο οικογένειας και φίλων του θεραπευτικού προγράμματος «ΚΕΘΕΑ – ΙΘΑΚΗ».

 

Στο δημοτικό ακίνητο της Παπαρρηγοπούλου και συγκεκριμένα στον πέμπτο όροφό του βρίσκουν στέγη και τρεις ομάδες αυτοβοήθειας. Πρόκειται για τα σωματεία ανώνυμων ναρκομανών, οικογενειακών ομάδων των ανώνυμων αλκοολικών και ανώνυμων υπερφάγων.

Ο πρώτος όροφος του κτιρίου της οδού Παπαρρηγοπούλου έχει παραχωρηθεί από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση προγράμματος του τμήματος αποκατάστασης εξαρτημένων «Ιανός», που λειτουργεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η δομή αυτή θα αρχίσει να λειτουργεί, όταν οι υπηρεσίες των ΚΑΠΗ, που σήμερα λειτουργούν στον συγκεκριμένο χώρο, μεταφερθούν στον τέταρτο όροφο του κτιρίου.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία