Μήπως έχετε νεύρα συνέχεια;

Οι καυγάδες δεν είναι πάντα εποικοδομητικοί: Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα και καταλήγουμε να τσακωνόμαστε αλλά με σκοπό να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και να βρούμε λύση, τότε η σύγκρουση αυτή μπορεί να μας βοηθήσει.

 

Όταν, όμως, προκαλούμε καυγάδες μόνο και μόνο για να ξεσπάσουμε και να εκφράσουμε τον θυμό που έχουμε όλη την ώρα(ή εξαιτίας ανούσιων αφορμών) , είναι προτιμότερο να αποστασιοποιηθούμε και να βρούμε τα πραγματικά αίτια του θυμού μας.

 

Αν έχετε νεύρα τότε σίγουρα υπάρχει λόγος, κανείς δεν είναι θυμωμένος όταν όλα πηγαίνουν καλά στη ζωή του. Αν, λοιπόν, γυρνάτε σπίτι και σπάτε ποτήρια επειδή κανείς δεν έβγαλε έξω τα σκουπίδια ή επειδή σας μίλησε κάπως έντονα ο σύντροφός σας, τότε ίσως πρέπει να ερευνήσετε τους πραγματικούς λόγους που δεν είστε ήρεμη. Μήπως δεν είστε ευχαριστημένοι από τη δουλειά σας, κουράζεστε πολύ ή δεν είστε ευτυχισμένες στο γάμο σας; Μέχρι να κάνετε μια βαθύτερη αναζήτηση των πραγματικών αιτιών, καλό είναι να ακολουθήσετε 6 απλούς τρόπους για να καλμάρετε τα νεύρα σας ώστε να μην καταλήγει κάθε επικοινωνία με τα αγαπημένα σας πρόσωπα σε καυγά.

 

1. Εκφράστε σωστά την απογοήτευσή σας ή την οργή σας: Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε τους λόγους που δεν είστε καλά λέγοντας πώς αισθάνεστε. Μην αρχίσετε να κατηγορείτε τους άλλους για τα λάθη τους. 

 

2. Μην είστε τόσο αυθόρμητη: Μερικές φορές μιλάμε χωρίς να έχουμε σκεφτεί και λέμε ‘κακίες’ που ξέρουμε ότι θα πληγώσουν τους άλλους. Κάντε μια έξυπνη κίνηση και μετρήστε μέχρι το 10 πριν πείτε οτιδήποτε. Σίγουρα θα είστε πιο ήρεμη και πιο λογική μετά.

 

3. Μπείτε στη θέση του άλλου: Μερικές φορές δεν αφήνουμε χώρο για να μπούμε στη θέση του άλλου. Όταν αισθανόμαστε αδικημένες θέλουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας και μετά τους άλλους. Όμως εάν προσπαθήσετε να καταλάβετε τον άλλο πριν από ένα καυγά ίσως καταφέρετε να κάνετε μια πιο εποικοδομητική κουβέντα που δεν θα καταλήξει σε καυγά.

 

4. Ακούστε τους άλλους: Επαναλάβετε από μέσα σας αυτά που σας λένε για να επιβεβαιώσετε ότι δεν έχετε παρανοήσει τα λεγόμενα τους. Έτσι θα αποφύγετε πολλές παρεξηγήσεις.

 

5. Αναζητήστε τη λύση: Μην ξεκινάτε ένα τσακωμό για να ξεσπάσετε, αυτό δεν είναι δίκαιο για κανέναν. Μιλήστε με τους άλλους για να βρείτε μια λύση στο πρόβλημα. Εάν το έχετε συνέχεια στο μυαλό σας θα είστε πιο ρεαλιστική και πιο λογική κατά τη διάρκεια της συζήτησης.