Μητσοτάκης, Πανταλάκης και θαλασσοδάνεια ΝΔ

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δεν προκαλεί πλέον έκπληξη σε κανέναν ότι το πολιτικό και το τραπεζικό σύστημα είναι δύο συγκοινωνούντα δοχεία που έχουν άμεση σχέση και άμεση συνεργασία το ένα με το άλλο. Δεν είναι τυχαίο ότι σιγά – σιγά έρχονται στο φως αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα δύο συστήματα συνεργάζονται ώστε όποτε χρειαστεί, να δώσει το ένα χείρα βοηθείας στο άλλο.

Αυτό δείχνει τώρα, για άλλη μια φορά, και η επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Αττικής, Θεόδωρου Πανταλάκη, στον Κυριάκο Μητσοτάκη – και μάλιστα – στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας (δηλαδή με κάθε επισημότητα), λίγο μετά την αποκάλυψη για την άσκηση εναντίον του ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία κατά τη θητεία του ως διοικητή στην Αγροτική Τράπεζα. Το αδίκημα για το οποίο διώκεται αφορά σε οικονομική ζημία ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ (10.000.000) που φέρεται να προκάλεσαν στην “Αγροτική Ασφαλιστική ΑΕ” (θυγατρική της ΑΤΕ) , κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους ως εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. , τόσο ο Θεόδωρος Πανταλάκης, όσο και οι Κων/νος Φιλίππου και Ιορδάνης Χατζηιωσήφ, για τους οποίους έχει επίσης παραγγελθεί η άσκηση ποινικής δίωξης. Άκουσε ή είδε κανείς καμιά ανακοίνωση για το αντικείμενο της συνάντησης των δυο ανδρών, που έγινε μάλιστα αμέσως την αποκάλυψη για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Θ.Πανταλάκη; Μήπως στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θαλασσοδάνεια που πήρε από τη συγκεκριμένη τράπεζα η ΝΔ; Μήπως ο Θ.Πανατλάκης ζήτησε τη βοήθεια του Κ.Μητσοτάκη για να ξεμπλέξει με τη δίωξη και του θύμισε ότι κι αυτός είχε βοηθήσει στο παρελθόν τη ΝΔ να πάρει θαλασσοδάνεια; Ας δούμε όμως ποιος είναι ο Θ.Πανταλάκης.

Ο Θεόδωρος Πανταλάκης υπήρξε Διοικητής της αμαρτωλής Αγροτικής Τράπεζας και φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκδοση πολλών θαλασσοδανείων (κυρίων των κομμάτων). Μάλιστα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ είχαν ασχοληθεί με την περίπτωση του Θ.Παντελάκη, ο οποίος όντας Επικεφαλής της Αγροτικής Τράπεζας και εν μέσω οικονομικής κρίσης, αποφάσισε να βγάλει στο εξωτερικό – από τον προσωπικό του λογαριασμό-το ποσό των 8.000.000 ευρώ! Αυτό είχε καταγγείλει και ο Πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών και Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων. Ο Θεόδωρος  Πανταλάκης, είναι ο άνθρωπος που κατέχει παγκόσμιο ρεκόρ καθώς συμμετείχε ταυτόχρονα σε 25 ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας ως Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος ή Μέλος ΔΣ.)

Και τώρα έχουμε την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία σε βάρος του νυν διευθύνοντα συμβούλου της Τράπεζας Αττικής, Θεόδωρου Πανταλάκη, πρώην Διοικητή της “κύριας τράπεζας των κομμάτων” , της αποκαλούμενης και “αμαρτωλής” Αγροτικής . Την άσκηση ποινικής δίωξης έχει παραγγείλει ο Οικονομικός Εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου. Το αδίκημα αφορά σε οικονομική ζημία ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ (10.000.000) που φέρεται να προκάλεσαν στην “Αγροτική Ασφαλιστική ΑΕ” (θυγατρική της ΑΤΕ) , κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους ως εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. , τόσο ο Θεόδωρος Πανταλάκης, όσο και οι Κων/νος Φιλίππου και Ιορδάνης Χατζηιωσήφ, για τους οποίους έχει επίσης παραγγελθεί η άσκηση ποινικής δίωξης. Σύμφωνα με το πόρισμα του Οικονομικού Εισαγγελέα που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για την άσκηση ποινικής δίωξης” σε βάρος των Πανταλάκη, Φιλίππου και Χατζηιωσήφ, το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο επισύρει σε περίπτωση καταδίκης ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα ετών (άρθρο 390 ΠΚ), αφορά: “Στην απόφαση τους να καταβληθεί εκ μέρους της Αγροτικής συνολικό χρηματικό ποσόν 10.000.000 ευρώ για να καλυφθούν ελλείμματα ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων (DAF) υπαλλήλων της εταιρείας”. Πρόκειται για συμβόλαια τα οποία χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των μισθών των εργαζομένων , τα οποία δεν πληρώνονται σε περίπτωση μη επάρκειας του λογαριασμού (όταν οι εισφορές δεν καλύπτουν τις αποζημιώσεις) οπότε ο δικαιούχος δεν έχει αξίωση κατά της ασφαλιστικής. Εν προκειμένω τα ελλείμματα κάλυψε, ως μη όφειλε, η Αγροτική , και τα 10.000.000 που χάθηκαν μετακυλήθηκαν στις πλάτες του ελληνικού λαού. Μάλιστα στο εισαγγελικό πόρισμα επισημαίνεται ως αξιοσημείωτο γεγονός και το ότι η υπόλογη Διοίκηση είχε λάβει υπόψη της και είχε αποδεχτεί, όταν έλαβε την επίμαχη απόφαση, σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Νομικών της ΑΤΕ BANK σύμφωνα με την οποία “η αποζημίωση που χορηγείται στους υπαλλήλους που αποχωρούν από την εταιρεία με βάση τα ομαδικά ασφαλιστήρια (DAF) , σε καμία περίπτωση δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως εγγυημένης παροχής”. Στο επίμαχο εισαγγελικό πόρισμα , αφού παραγγέλλεται προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας η άσκηση της ποινικής δίωξης για απιστία, κατά συναυτουργία, τονίζεται ακόμα ότι αν στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης προκύψει συμμετοχή και άλλων προσώπων στην πράξη , ο ανακριτής οφείλει να επεκτείνει την ποινική δίωξη και ως προς αυτά τα πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θεοδ. Πανταλάκης ο οποιος διετέλεσε διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας από τις 9 Δεκεμβρίου 2009 έως την ημέρα της διάσπασής της, στις 26 Ιουλίου 2012, εξελέγη τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τις ισχυρές πιέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, και προσωπικά του Διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Αττικής .

Μεγάλος σάλος είχε προκληθεί γύρω από το πρόσωπο του όταν αποκαλύφθηκε, το έμβασμα των 8 εκατομμυρίων ευρώ που είχε κάνει στο εξωτερικό την περίοδο που η χώρα βρισκόταν ένα βήμα προ της εξόδου από το ευρώ, ενώ παράλληλα ήταν διοικητής της ΑΤΕ.

Ο ίδιος έχει πει ότι επρόκειτο για επενδυτική κίνηση η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε και επέστρεψε τα χρήματα στο εσωτερικό.

Ποια λοιπόν η έννοια της επίσκεψης το Θ.Πανταλάκη στον Κ.Μητσοτάκη αμέσως μετά την αποκάλυψη της σε βάρος του ποινικής δίωξης, αν δεν πήγε να του θυμίσει τα θαλασσοδάνεια που έδωσε στη ΝΔ και να ζητήσει τη βοήθεια του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να τον προστατέψει από τη συγκεκριμένη δίωξη; Μπορεί βέβαια – μπορεί λέμε – να μην ήταν αυτό το αντικείμενο της συνάντησης των δύο ανδρών. Αλλά το μυαλό του κάθε λογικού ανθρώπου, σ’αυτό πηγαίνει. Εκτός κι αν ο Κ.Μητσοτάκης κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο καθένας στη θέση του. Να βγει και να ανακοινώσει τι πραγματικά συζητήθηκε στη συνάντηση. Γιατί αν πει ότι συζήτησαν δήθεν για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, τότε όλοι θα καταλάβουν πάρα πολύ καλά ότι κάτι κρύβει.

Αυτή η συνάντηση λοιπόν, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, δηλαδή μετά την αποκάλυψη της ποινικής δίωξης κατά του Θ.Πανταλάκη, δείχνει για άλλη μια φορά καθαρά τη σχέση μεταξύ πολιτικού και τραπεζικού συστήματος. Και παράλληλα, δείχνει γιατί επιμένουν οι τραπεζίτες να ζητούν το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών. Για τα μάτια του κόσμου βέβαια η κυβέρνηση τα έβαλε για άλλη μια φορά με τον κολλητό του διοικητή τις ΤτΕ, που τον είχε παρακαλέσει πάρα πολύ να αναλάβει ως  διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής, μετά από μια λαμπρή καριέρα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, «όπως το τεμάχισμα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και την δήθεν πώληση του καλού  κομματιού της στα πρώην αφεντικά του, την τράπεζα Πειραιώς.