Μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας για την ΕΟΔ

Το νέο πρωτοποριακό εργαλείο της Rescuecell για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων θυμάτων σε συντρίμμια δοκίμασε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), σε άσκηση που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

 

Πρόκειται για ένα πολύ εξειδικευμένο μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο εντοπίζει το σήμα του κινητού τηλεφώνου του εγκλωβισμένου θύματος, διευκολύνοντας έτσι τα διασωσηκά συνεργεία στον εντοπισμό του. Σύμφωνα με μέλη της ΕΟΔ, πρόκειται για ένα μοναδικό σύστημα εντοπισμού, για την ανάπτυξη του οποίου έχει συσταθεί ομάδα συνεργαζόμενων ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων, οργανισμών αλλά και διασωστικών οργανώσεων, μία από τις οποίες είναι και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Η άσκηση

 

Το σενάριο της άσκησης που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Κορδελιού – Εύοσμου περιλάμβανε τη διάσωση θυμάτων με τη βοήθεια του Rescuecell σε συντρίμμια έπειτα από σεισμό.

Στην άσκηση συμμετείχαν και στελέχη της κρατικής ειδικής μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών της Πυροσβεστικής Ρουμανίας, όπως επίσης και τοπικοί φορείς, οι οποίοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι τόσο από τις δυνατότητες του μηχανήματος όσο και από την άρτια εκπαίδευση των στελεχών της ΕΟΔ.

Δοκιμές για το σύστημα Rescuecell έχουν ήδη γίνει στην Ισπανία και στο Σαμονί της Γαλλίας, όπου το σύστημα δοκιμάστηκε σε εντοπισμό εγκλωβισμένων σε χιονοστιβάδες. Τα αποτελέσματα της άσκησης και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν θα τεθούν σε περαιτέρω επεξεργασία προκειμένου να βοηθήσουν στη βελτίωση του λογισμικού για το Rescuecell.

 

Πηγή: Δημοκρατία