Μόνο για τις τράπεζες η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Όλα τα θέματα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών έμειναν ανοιχτά. Όλα εκτός από ένα. Ότι αφορά τις τράπεζες. Δηλαδή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια και οι απαραίτητες αλλαγές του σχετικού νομικού πλαισίου. Η σύγκλιση κυβέρνησης – θεσμών ήρθε μόνο σε χρηματοπιστωτικά και δικαιοσύνη. Δηλαδή μόνο στα θέματα για τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων. Όπως είπαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστική σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών σε όλα τα θέματα που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά και τη δικαιοσύνη, υπήρξε κατά τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής των κλιμακίων. Αρκεί να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που διέπει την ενεργή διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Παρ’ ότι λοιπόν υπήρξε αδιέξοδο με την τρόικα – και έφυγαν χωρίς συμφωνία σε εργασιακά, ενέργεια και δημοσιονομικά, υπήρξε σύγκλιση  στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Εξωδικαστικός συμβιβασμός έτσι όπως των θέλουν οι τράπεζες. Και όλα αυτά γιατί έγιναν σε κρυφά ραντεβού στο Λονδίνο για τα κόκκινα δάνεια.

Και όπως λέει ένας καλός φίλος δικηγόρος, «οι καλύτεροι δικηγόροι των τραπεζών είναι οι Δικαστές». Μέγα λάθος. Οι τράπεζες δεν χρειάζονται ούτε δικηγόρους, ούτε δικαστές. Έχουν αγκαζέ τους νομοθέτες. Τους μεταρρυθμιστές… Τις κυβερνήσεις που φροντίζουν να κάνουν όλα όσα θέλουν οι τράπεζες.

Αλλά για τους δανειολήπτες, δεν ενδιαφέρεται κανείς. Και πολύ σύντομα θα δούμε να εκτυλίσσονται και στην Ελλάδα, οι σκηνές που είδαμε στην Ισπανία. Τους δικαστικούς επιμελητές να επιδίδουν εξώσεις με τη συνοδεία των ΜΑΤ. Κι αν κανένας δανειολήπτης τρελαθεί και βγει με το δίκανο να τους υποδεχτεί, τότε είναι πολύ πιθανό να χυθεί και αίμα. Όλα αυτά για να διασωθούν οι τράπεζες.