Μόνο με διαγωνισμό μετατάξεις, αποσπάσεις

Με προκηρύξεις δύο φορές τον χρόνο θα γίνονται πλέον οι μετατάξεις και αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων.

 

Με διαφανείς διαδικασίες και δημόσιες προκηρύξεις που θα διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο αναμένεται να λειτουργήσει η «εσωτερική αγορά εργασίας του δημοσίου», όπως την έχει ονομάσει και σχεδιάσει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παραπέμποντας σε έναν μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας προκειμένου να μπορέσουν – όπως λένε- «να παντρέψουμε τα προσόντα του προσωπικού με τις ανάγκες».

 

Πρόκειται για πρόταση του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την οποία είχε προ μηνών καταθέσει στην τρόικα και κατά την προχθεσινή συνάντηση επανέφερε με περισσότερες λεπτομέρειες.

 

«Στόχος είναι να κατανοήσει η τρόικα ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε από μόνοι μας σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Και υπό το πρίσμα αυτό να μας αφήσουν να προχωρήσουμε σε ουσιαστική δουλειά, χωρίς να μπαίνουν κάθε φορά σε λεπτομέρειες για άλλα ζητήματα, όπως ο ακριβής αριθμός των απολύσεων, τονίζουν στελέχη του υπουργείου.

 

Ήδη με εντολή του κ. Μητσοτάκη έχει προχωρήσει η χαρτογράφηση των διατάξεων για τις μετακινήσεις. «Υπολογίζονται σε περισσότερες από 150 οι διαφορετικές ρυθμίσεις για τον τρόπο που γίνονται μετατάξεις και αποσπάσεις υπαλλήλων και οι οποίες με το νέο καθεστώς καταργούνται» επισημαίνουν στελέχη του Δημοσίου.

 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ

 

Το νέο καθεστώς μετακινήσεων των μόνιμων ή αορίστου χρόνου, υπαλλήλων καθίσταται υποχρεωτικό σύμφωνα με κύκλους του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για διάφορους λόγους. Ο πρώτος είναι ο περιορισμός των προσλήψεων δεδομένου του κανόνα «μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις» που καθιέρωσε η τρόικα και βάσει του οποίου οι ανάγκες θα χρειαστεί να καλυφθούν εκ των ενόντων.

 

Ο δεύτερος λόγος απορρέει από | την ανορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημό. σιο, όπου ως τώρα στηριζόταν στη λογική «εάν είχες μπάρμπα στην Κορώνη» έπαιρνες τη θέση που ήθελες ανεξαρτήτως προσόντων ή θέτοντας φωτογραφικά προσόντα.

«Κάποιοι φορείς έλεγαν θέλω ειδικό γεωπόνο με δεκαετή προϋπηρεσία» αναφέρουν ως παράδειγμα, καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό πως η θέση ήταν ήδη δοσμένη.

Τέλος στα φαινόμενα αυτά θα δώσει το νέο σύστημα που θα ισχύσει με το νέο έτος. Βάσει αυτού δύο φορές τον χρόνο – κατά πάσα πιθανότητα κάθε Φεβρουάριο και Σεπτέμβριο – θα καλούνται οι φορείς του Δημοσίου να υποβάλλουν αιτήματα για τις κενές θέσεις που θέλουν να καλύψουν με μετατάξεις ή αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων.

ΠΡΟΣΟΝΤΑ

 

 Στη συνέχεια, στη βάση των αιτημάτων αυτών θα δημοσιοποιούνται σχετικές προκηρύξεις και όσοι υπάλληλοι ενδιαφέρονται για τις θέσεις αυτές θα καταθέτουν αιτήσεις. Ανάλογα με τα προσόντα τους θα γίνεται η επιλογή για το ποιος υπάλληλος θα μεταταχθεί ή αποσπασθεί σε κάθε υπηρεσία.

«Δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για διαθεσιμότητες ή απολύσεις μέσω του συστήματος αυτού. Απλώς δίνουμε τέλος στα ρουσφέτια» διευκρινίζουν κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με το νέο σύστημα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρεί επίσης να επιταχύνει και την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δημοσίου. «Για να συμμετέχει κάποιος φορέας στις προκηρύξεις για μετατάξεις και αποσπάσεις πρέπει να έχει νέο οργανόγραμμα, εγκεκριμένο από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης» σημειώνουν στελέχη του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής νέα οργανογράμματα έχουν μόνο τα υπουργεία. «Οσοι δεν έχουν επικαιροποιημένο οργανόγραμμα δεν θα μπορούν να καλύψουν τα κενά μέσω της νέας διαδικασίας» προσθέτουν.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

 

 Με τα οργανογράμματα αυτά, εκτός από τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, θα ενισχυθεί η διαφάνεια στις μετατάξεις και αποσπάσεις. «Δεν μπορεί να λες απλά πως θέλεις με μετάταξη ή απόσπαση για παράδειγμα έναν βιβλιοθηκονόμο. Το οργανόγραμμα θα απαντά σε ένα απλό, αλλά κρίσιμο ερώτημα: Εχεις βιβλιοθήκη για να τον χρειάζεσαι;» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία μετάταξης να υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις της συγκεκριμένης ειδικότητας – μέχρι τώρα μπορούσε κάποιος δημόσιος υπάλληλος να μεταταγεί ή αποσπασθεί ακόμη και με σύσταση νέας, προσωποπαγούς (όπως λέγεται) θέσης.

Τα οργανογράμματα θα οδηγήσουν παράλληλα σε περιορισμό των δομών κάθε φορέα – όπως συνέβη και στην περίπτωση των υπουργείων – ενώ αποτελούν και προαπαιτούμενο για την προώθηση του νέου συστήματος αξιολόγησης.

Αυτό προβλέπει για κάθε θέση να υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι, οι οποίοι απαιτείται να επιτευχθούν ώστε ο υπάλληλος να λάβει καλό βαθμό. Με δεδομένο μάλιστα πως από το επόμενο έτος η αποδοτικότητα θα συνδεθεί με τον μισθό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ανταπόκριση των υπαλλήλων.

 

Με αντικειμενικά κριτήρια η επιλογή

 

Εκκρεμότητα παραμένει ο τρόποε επιλογήε του δημοσίου υπαλλήλου, πού θα μεταταγει ή θα αποσπαστεί σε περίπτωση που υποβάλλουν αίτηση περισσότεροι του ενόβ για την ίδια θέση.
Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικήε Μεταρρύθμισηβ εξετάζει διάφορα ενδεχόμενα με στόχο να διασφαλίσει ότι η όλη διαδικασία θα είναι αξιοκρατική.

Για τον λόγο αυτόν δεν αποκλείει στο τελικό αυτό στάδιο και πιθανή εμπλοκή του ΑΣΕΠ για την επιλογή του καταλληλότερου υποψηφίου npos μετάταξη ή απόσπαση. «Εάν υπάρξουν, για παράδειγμα, τέσσεριε υποψήφιοι για μία θέση, θα γίνεται κάποια κατάταξη Βάσει ορισμένων αντικειμενικών κριτηρίων, oncos τα χρόνια προϋπηρεσία^, οι τίτλοι σπουδών ή άλλα» διευκρινίζεται σε κάθε περίπτωση από το υπουργείο.

 

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ