Μοσκοβισί: Να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος με έναν φιλόδοξο και ρεαλιστικό τρόπο υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν είναι τίποτα πιο σημαντικό από το να υπάρξει πρόοδος ώστε να ανοίξει ο δρόμος για αυτήν τη συζήτηση.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η σχετική συζήτηση πρέπει να οδηγήσει σε μία έκβαση που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που -όπως είπε- είναι ζήτημα – κλειδί.
Ακόμη, υπενθύμισε ότι η συζήτηση για το χρέος είναι δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας από τον περασμένο Αύγουστο.

Εξάλλου, ο επίτροπος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να ξαναχτίσει την οικονομία της και να επιστρέψουν στη χώρα επενδύσεις. Κάλεσε την κυβέρνηση να διατηρήσει τη δυναμική των τελευταίων μηνών για να επανέλθει η οικονομική σταθερότητα και να αυξηθεί η απασχόληση.

Πρόσθεσε πάντως ότι μένει πολλή δουλειά να γίνει, αλλά και ότι «όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος». «Και πιστεύω υπάρχει θέληση», συνέχισε.

Εξάλλου,  χαρακτήρισε καλή τη συζήτηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό και μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Ο επίτροπος υπενθύμισε ότι ένα δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων πρέπει να ψηφιστεί μέσα στον Νοέμβριο, ώστε η θεσμοί να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να ξεκλειδώσει η δόση των 3 δισ. ευρώ.

Ακόμη εκτίμησε ότι το Eurogroup τη Δευτέρα θα δώσει ένα σήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι «αλληλεγγύη και υπευθυνότητα πάνε μαζί». «Έχουμε εισέλθει σε νέα φάση. Αν μπορούμε σε κάθε βήμα να δουλέψουμε μαζί, θα χτίσουμε μια θετική ιστορία», σημείωσε.