«Μπλακ άουτ» στη ΓΕΝΟΠ μετά την επιστράτευση – Σκληρή γραμμή από την κυβέρνηση

Σύγχυση επικρατεί στις τάξεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σχετικά με το πώς θα αντιδράσουν στην πολιτική επιστράτευση που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση. Τα φύλλα πορείας προς τους 19.000 εργαζόμενους στην Επιχείρηση είχαν αρχίσει να επιδίδονται από το Σάββατο από την περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας με τους συνδικαλιστές να αναζητούν τρόπους να «απαντήσουν» στο κυβερνητικό σχέδιο.

Την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι το συνδικαλιστικό σωματείο θα συνεδριάσει για να αναζητήσει νέες μορφές κινητοποιήσεων και να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης. Ωστόσο, στο εσωτερικό της ΓΕΝΟΠ φαίνεται να υπάρχουν δύο τάσεις.

 

Η πρώτη είναι η σκληρή γραμμή Φωτόπουλου που ζητά ουσιαστικά από τους εργαζόμενους να σκίσουν τα φύλλα πορείας, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο μπορεί να σημάνει ακόμη και την απόλυσή τους. Το Σάββατο ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο ίδιος θα σκίσει το φύλλο πορείας «κι ας με απολύσει ο Σαμαράς». Ωστόσο, ο κ. Φωτόπουλος δεν συμμετέχει στο δ.σ. της ΓΕΝΟΠ αλλά είναι εκπρόσωπος των εργαζόμενων στη ΔΕΗ.

 

Η δεύτερη γραμμή, ωστόσο, είναι αυτή που συνιστά ψυχραιμία στους εργαζόμενους και ζητά να μην υπάρξει παράβαση των νόμων, ακόμη κι αν θεωρούν άδικο και αντιδημοκρατικό το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης. Η πλειοψηφία των συνδικαλιστών που συνεδρίασαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης το Σάββατο δεν έδωσαν «οδηγία» στους συναδέλφους τους να μην παραλάβουν τα φύλλα πορείας. Μάλιστα την Κυριακή συνδικαλιστές – μέλη του δ.σ. της ΓΕΝΟΠ όπως ο κ. Μπίτζας και ο κ. Κουτσοδήμας έλεγαν ότι είναι προσωπική άποψη του κ. Φωτόπουλου και αρμόδια για να αποφασίσει τη μορφή των περαιτέρω κινητοποιήσεων είναι μόνο η ΓΕΝΟΠ.

 

Η απεργιακή επιτροπή της ΓΕΝΟΠ δεν αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο να θέσει εκτός συστήματος και άλλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ενώ στο «στόχαστρο» των απεργών ενδεχομένως να μπουν τα κέντρα διανομής ενέργειας που αποτελούν την καρδιά του συστήματος ηλεκτροδότησης. Ως μια πρώτη αντίδραση, πάντως, θα είναι η διοργάνωση συλλαλητηρίων στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Αθήνα. Παράλληλα, σκέφτονται να προσφύγουν στο ΣτΕ κατά της επιστράτευσης αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

 

Η διοίκηση της ΔΕΗ από την άλλη πλευρά αναμένει μετά την επίδοση των φύλλων πορείας οι εργαζόμενοι να προσέλθουν στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και μέχρι αύριο το πρωί να έχουν επανέλθει όλες οι μονάδες σε πλήρη λειτουργία. Πάντως, το Σάββατο δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση των περιοχών της χώρας, κάτι που αναμένεται να συμβεί και την Κυριακή.

 

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση κρατά σκληρή στάση και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αφήσει να περάσει ούτε ένα λεπτό χαμένο και οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Είναι αποφασισμένη επίσης να προχωρήσει στη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» την Τετάρτη στη Βουλή, εκεί που θα δοθεί και η «πολιτική μάχη».

 

Η επιστράτευση και οι κυρώσεις

 

Το διάταγμα, στο οποίο στηρίζεται, καθορίζει μια κατάσταση ως έκτακτης ανάγκης, και τέτοια θεωρείται κάθε αιφνίδια κατάσταση προκαλούμενη είτε από φυσικά ή από άλλα γεγονότα ή από ανωμαλίες κάθε φύσης και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση και τη διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Το άρθρο 18 του Ν.Δ. /17/1974 επιτρέπει την πολιτική επιστράτευση του προσωπικού, σε περίπτωση πολιτικής κινητοποίησης, δηλαδή απεργία.
Το Ν.Δ. 17/1974 εκδόθηκε πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975 με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1952.

Σ’ όλους όσοι καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διανέμονται τα «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης», γνωστά και ως «φύλλα πορείας». Την ευθύνη για την παρακολούθηση της διαδικασίας έχουν οι κατά τόπους νομαρχίες. Η άρνηση αποδοχής του «φύλλου πορείας» επισύρει ποινικές ευθύνες, αλλά και διοικητικές ποινές. Στην περίπτωση αυτή κινείται άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία και με εισαγγελική παρέμβαση αυτός που αρνείται το φύλλο πορείας συλλαμβάνεται και δικάζεται στο αυτόφωρο. Σε περίπτωση που λείπει ο παραλήπτης του «φύλλου πορείας», αυτό θα θυροκολληθεί στο σπίτι του σε συνεργασία με την αστυνομία.

 

Οι περιπτώσεις που έγινε πολιτική επιστράτευση είναι πολλές

 

– 1979. Επιστρατεύονται οι τραπεζικοί υπάλληλοι, όταν ως αποτέλεσμα της απεργίας τους είχαν «παραλύσει» οι τράπεζες.

– 1983. Επιστράτευση των οδηγών – ιδιοκτητών βυτιοφόρων εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας τους. Είχε κηρυχθεί και επίταξη των βυτιοφόρων αυτοκινήτων υγρών καυσίμων δημόσιας χρήσης καθώς και πολιτική επιστράτευση των οδηγών – απεργών. (Το ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγαν οι εργαζόμενοι, δικαίωσε την διοίκηση συνδέοντας την παρατεταμένη απεργία με το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας και την έλλειψη καυσίμων σε νοσοκομεία).

– 1986. Επιστράτευση των χειριστών και ιπτάμενων μηχανικών της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

– 1994. Επίταξη των λεωφορείων πολιτών που είχαν συμβληθεί με τον ΟΑΣΑ.

– 2002. Πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών.

– 2006. Πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών.

– 2010. Πολιτική επιστράτευση απεργών βυτιοφόρων Δ.Χ.

– 2013. Πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό.

– 2013. Πολιτική επιστράτευση απεργών ΠΝΟ και

-2013. Πολιτική επιστράτευση καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης.