Μύκονος και Σαντορίνη πάνω από Ιμπιζα και Σεν Τροπέ για τους τουρίστες

Παρακαταθήκη για νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών και το 2015, αποτελεί η ικανοποίηση των ξένων επισκεπτών για την Ελλάδα. Οι τουρίστες, σε ποσοστό που ξεπερνά το 84%, φεύγουν από τη χώρα μας κάνοντας ενθουσιώδη σχόλια για τη φιλοξενία, την εξυπηρέτηση, την τοποθεσία, αλλά και τη σχέση ποιότητας/τιμής στους τόπους διαμονής που επέλεξαν.

 

Την ίδια στιγμή και το υπουργείο Τουρισμού αλλά και οι επίσημοι φορείς του κλάδου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει εξαιρετικά, αλλά και ότι του χρόνου θα συνεχιστεί το μαζικό τουριστικό κύμα προς την Ελλάδα.

 

Μιλώντας στο Mega η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, είπε ότι το 2015 μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη χρονιά και από τη φετινή. «Όχι μόνο το 2013 είχαμε μια χρονιά-ρεκόρ, το 2014 φαίνεται ότι έχουμε μια καινούργια χρονιά-ρεκόρ και υπό προϋποθέσεις και το 2015 μπορούμε να έχουμε ακόμα μια καλύτερη πορεία», είπε.

 

Μάλιστα, η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι στο εξωτερικό μιλούν για αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού.

«Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε είναι πολύ θετικές, ήδη έχουν μιλήσει από το εξωτερικό, δεν χρειάζεται να το πω εγώ, για την αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού και η όλη προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο Τουρισμού μέσα και από τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε περάσει με τους δυο νόμους του καλοκαιριού του 2013 και φέτος, το 2014, που έχουν να κάνουν και με το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο τουρισμός γιατί μην ξεχνάμε ότι δεν είναι το θέμα να φέρεις μία και δύο χρονιές τουρίστες, το θέμα είναι να δημιουργήσεις και ένα πλαίσιο για να έχεις και μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», σημείωσε.

 

Ερευνα ΣΕΤΕ 

Εν τω μεταξύ, ενθουσιασμένοι για την Ελλάδα είναι οι τουρίστες που επέλεξαν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΣΕΤΕ, η Ελλάδα καταγράφει ποσοστό 84,1% στον Γενικό Δείκτη Ικανοποίησης τουριστών(Global Review Index) κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014, σε σχέση με αντίστοιχο δείκτη 81,1% που καταγράφει, το ίδιο χρονικό διάστημα, δείγμα ανταγωνιστικών προορισμών άλλων χωρών.

 

Ο δείκτης ποιότητας – τιμής διαμορφώνεται στο ικανοποιητικό ποσοστό 82,5% σε σχέση με το αντίστοιχο 80,5% των ανταγωνιστικών προορισμών.

 

Τα στοιχεία προκύπτουν ύστερα από την επεξεργασία 82.900 ηλεκτρονικών σχολίων πραγματικών επισκεπτών που κατέλυσαν σε σταθμισμένο δείγμα 1.060 ξενοδοχείων της χώρας, όλων των κατηγοριών και τα οποία συγκρίθηκαν με αντίστοιχο δείγμα 486.300 ερωτηματολογίων αντίστοιχων προορισμών άλλων χωρών.

 

Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι διαθέσιμα στον ΣΕΤΕ μέσω της νέας συνεργασίας με την ReviewPro.

 

Όπως επισημαίνεται, δείκτες άνω του 80% θεωρούνται ικανοποιητικοί διεθνώς, υποδηλώνοντας θετική εμπειρία. Παρά τη θετική εικόνα όμως, παρατηρείται μικρή πτώση και των δύο δεικτών, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, πιθανότατα λόγω της μεγάλης και απότομης αύξησης της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας, αλλά και των εξαιρετικά υψηλών πληροτήτων στα καταλύματα.

 

Ικανοποίηση

Στα επιμέρους στοιχεία της έρευνας ξεχωρίζουν τα εξής:

Ο μεγαλύτερος βαθμός ικανοποίησης, 86,6% αφορά στα πεντάστερα ξενοδοχεία, αν και για τα υπόλοιπα (4στερα και κάτω) ο βαθμός ικανοποίησης δεν πέφτει από το 83%.

Η ικανοποίηση για τη σχέση ποιότητας/τιμής ανεβαίνει στο 86% για τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων.
Σχεδόν 9 στους 10 τουρίστες είναι ικανοποιημένοι από την τοποθεσία, την εξυπηρέτηση αλλά και το φαγητό – ποτό.

Ο μεγαλύτερος βαθμός ικανοποίησης 88,7% καταγράφεται στις Κυκλάδες και ακολουθεί η Ηπειρος με 87,9% και η Θεσσαλία με 85%.

Εντυπωσιασμένοι σε ποσοστό άνω του 90% είναι οι τουρίστες για τις Κυκλάδες τόσο ως προς την τοποθεσία όσο και σχετικά με την εξυπηρέτηση. Η Μύκονος και η Σαντορίνη απολαμβάνουν τα εγκωμιαστικά σχόλια για το τοπίο, την εξυπηρέτηση και το φαγητό και είναι πάνω από ξένους προορισμούς όπως το Σεντ Τροπέ, η Σαρδηνία, η Ιμπιζα.

 

Ο ΣΕΤΕ, πάντως, καθώς οι ξένοι ανταγωνιστές κερδίζουν έδαφος, ζητά για το 2015 ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική, περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών και επιτάχυνση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

 

Εν τω μεταξύ, έρευνα του trivago αναδεικνύει τη Σκιάθο ως την «πρωταθλήτρια» του φετινού καλοκαιριού για τους Ελληνες, καθώς την επέλεξαν ως κορυφαίο προορισμό.