Ν. Αναστασιάδης: Δεν θα επιτρέψω να χαθεί η ελπίδα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία κατά τις διαβουλεύσεις στο Μον Πελεράν, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου, ενώ υπογράμμισε ότι, αν και εξάντλησε κάθε όριο και παρά την απογοήτευση, είναι αποφασισμένος να προβεί στα απαραίτητα διαβήματα για να ξαναρχίσει ο διάλογος. «Δεν θα επιτρέψω να χαθεί η ελπίδα, όσο αυτό εξαρτάται από τα δικά μου χέρια», τόνισε και πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια «για αποκατάσταση της αδικίας, με στόχο την επανένωση».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι υπήρξε κατάληξη, με ελάχιστες αποκλίσεις, στις διαβουλεύσεις για την έκταση του εδάφους της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας και έκανε λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις στη συζήτηση για τις ακτογραμμές κάθε πολιτείας, ωστόσο τόνισε ότι παρέμειναν οι βασικές διαφορές επί του αριθμού των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Ο κ. Αναστασιάδης καταλόγισε στην τουρκοκυπριακή πλευρά ήθελε να συνδέσει το εδαφικό με την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και την πολυμερή διάσκεψη, ενώ δήλωσε ότι ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η διαβούλευση με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, η τουρκοκυπριακή πλευρά εξέφρασε ανησυχίες για τυχόν αντιρρήσεις της Ελλάδας να συμμετάσχει σε πολυμερή διάσκεψη. Όπως διευκρίνισε ωστόσο, μετά από επικοινωνίες, «οι εύλογες ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης ξεπεράστηκαν και ορίστηκε καταρχήν ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης». «Υπήρξε μια άριστη συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η στήριξη ήταν αμέριστη», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει η λύση να ανταποκρίνεται πρωτίστως στις αξίες και αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε επιπλέον, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν χάθηκε η οποιαδήποτε ευκαιρία. Κάλεσε δε την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί οριστική λύση του Κυπριακού.

Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα ήθελε η σημερινή επικοινωνία να ήταν για να εξαγγείλει περαιτέρω πρόοδο. «Λυπούμαι ειλικρινά που είμαι υποχρεωμένος να καταγράψω τα αίτια της αποτυχίας» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι δεν θέλει να εμπλακεί στη λογική επίρριψης ευθυνών, αλλά δεν θα αφήσει αναπάντητους ισχυρισμούς που θέλουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να ευθύνεται για το «ναυάγιο».

Ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε ότι έπρεπε να συμφωνηθούν τα κριτήρια για το εδαφικό σε χάρτες, ενώ συμπλήρωσε ότι η μετάβαση στο εξωτερικό έγινε μετά από επιθυμία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να υπάρξει διαπραγμάτευση χωρίς διαρροές.

Ως βασικά κριτήρια για επίτευξη συμφωνίας στο Μον Πελεράν, ο κ. Αναστασιάδης περιέγραψε:

  • Την έκταση του εδάφους της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας
  • Τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση
  • Την έκταση της ακτογραμμής κάθε πολιτείας

«Κατά τις διαπραγματεύσεις και προς απόδειξη της πολιτικής μου βούλησης, αποδέχθηκα να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση, για να οριστικοποιήσουμε την τελική ρύθμιση», είπε και πρόσθεσε ότι εξέφρασε την ετοιμότητα να εξετάσει ειδικές ρυθμίσεις για τους Τουρκοκύπριος.

Ο κ. Αναστασιάδης περιέγραψε ότι επετεύχθη συμφωνία για την έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, μεταξύ 28,2 και 29,2%. Εν συνεχεία, ακολούθησε διαβούλευση για τα άλλα δυο κριτήρια, με τον κ. Αναστασιάδη να κάνει λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις αρχικά, σε ό,τι αφορά την ακτογραμμή. Είπε επίσης ότι στο Μον Πελεράν έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τον αριθμό προσφύγων.

Ο κ. Αναστασιάδης κατήγγειλε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν, σε αντίθεση με όσα είχαν συμφωνηθεί, ότι οι ελληνοκύπριοι που θα επέστρεφαν να μην ξεπερνούσαν τις 55.000 – 65.000, αντί των 78.000 – 92.000 που πρότειναν εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών.