Ν. Μαριάς: Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται αλλαγή πορείας

marias

Στις 24/10/2017 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο  Στρασβούργο καταψήφισα τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Οικονομικού Έτους 2018, διότι στηρίζει τη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες, οι  οποίες υπάρχουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Κοινωνία. Δεν ρυθμίζει θέματα, που έχουν σχέση με τη μείωση των ανισοτήτων και την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού και δεν λαμβάνει μέτρα προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των περιφερειών.

Πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό, που δεν ξεπερνά τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ, την στιγμή που ο κύριος Ντράγκι, έχει ήδη διαθέσει μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης 1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ δεν διαθέτει κονδύλια για την ανάπτυξη καθώς και για την μείωση της ανεργίας και της φτώχειας, εντούτοις χρηματοδοτεί την Τουρκία και την Αλβανία.

Την ίδια μέρα, απευθυνόμενος στον παρευρισκόμενο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ, τον κατήγγειλα για την ουσιαστική έλλειψη αλληλεγγύης της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα, διότι χρηματοδοτείται η Τουρκία, η οποία παραβιάζει τον Ελληνικό εναέριο χώρο, παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, απειλεί με casus belli  την Πατρίδα μας και έχει καταλάβει το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης χρηματοδοτείται η Αλβανία η οποία καταπιέζει την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στη Βόρειο Ήπειρο και γκρεμίζει τα εκεί σπίτια των Ελλήνων.

Την επόμενη ημέρα, στις 25 Οκτωβρίου 2017 και πάλι στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο απευθυνόμενος στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντομπρόφσκις, επισήμανα ότι η οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης, η οποία στηρίζεται στη λιτότητα και στη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, έχει αποτύχει πλήρως.

Και αυτό το αποδεικνύει η οικονομική διάλυση του Ευρωπαϊκού Νότου που γέμισε με εκατομμύρια φτωχούς και με τεράστιες στρατιές ανέργων. Το αποδεικνύει η Ελλάδα, την οποία η τρόικα μετέτρεψε σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο με συντάξεις και μισθούς πείνας, με τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και με την αρπαγή των σπιτιών των Ελλήνων από τα κοράκια.

Το αποδεικνύει η Γερμανία, η οποία συσσωρεύει  τεράστια εμπορικά πλεονάσματα λόγω της Ευρωζώνης. Δυστυχώς όμως,  πάρα τα πλεονάσματα, ούτε ο λαός της Γερμανίας έγινε πλουσιότερος!

Η Γερμανία παραβιάζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας απέκτησε εμπορικά πλεονάσματα της τάξης του 8,9%. Πλην όμως δεν αναδιανέμει τον πλούτο αυτό υπέρ του ίδιου του γερμανικού λαού προκειμένου έτσι να αυξηθεί η αγοραστική του δύναμη γεγονός που θα οδηγούσε αφενός μεν στην αύξηση των εισαγωγών στη  Γερμανία προϊόντων από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και αφετέρου στην αύξηση της διαθέσιμης δαπάνης των Γερμανών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόσφατες έρευνες για τη γερμανική οικονομία αναφέρουν ότι η φτώχεια στη Γερμανία έχει αυξηθεί και πως όλο και περισσότεροι  Γερμανοί ζουν κάτω από  τα όρια της φτώχειας, ενώ τα χρήματα της γερμανικής οικονομίας, κατευθύνονται προς τη μεγάλη βιομηχανία.

Το μοντέλο ανταγωνιστικότητας, που προωθείται σήμερα στην Ευρωζώνη,  στηρίζεται στο Σύμφωνο Ευρώ+, το οποίο οδηγεί στην κινεζοποίηση των ευρωπαϊκών μισθών και στην αύξηση της δυστυχίας.

Πάνω από 119 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή, περίπου το 25% του συνολικού πληθυσμού, ενώ η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους και αυτό συμβαίνει σε όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων.

Το 40% του Ελληνικού πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας λόγω των μνημονίων, τα οποία έχει επιβάλλει η τρόικα που συνεχίζει τη φορομπηχτική της πολιτική.

Το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα πλούσια κράτη του Βορρά και στα φτωχά κράτη του Νότου, οι κοινωνικές  ανισότητες, η λιτότητα, η φτώχεια και τα κοράκια, που αρπάζουν τα σπίτια των πολιτών, είναι πολύ μακριά από τις περίφημες διακηρύξεις των ιδρυτών της Ενωμένης Ευρώπης.

Στις 13/9/2017 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης, στηλίτευσα τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ..

Απευθυνόμενος στον παρευρισκόμενο  Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ, τον κατέκρινα για την υποκρισία των δήθεν πέντε σεναρίων για τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ουσιαστικά προωθείται το έκτο σενάριο, αυτό της πολιτικής της λιτότητας, του δρακόντειου Σύμφωνου Σταθερότητας και της αντιδημοκρατικής Ευρωζώνης, με το ανεξέλεγκτο Eurogroup  και την πανίσχυρη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται αλλαγή πορείας.

Οι Ευρωπαϊκοί Προϋπολογισμοί επιβάλλεται να είναι αναπτυξιακοί και κοινωνικοί. Πρέπει να χρηματοδοτούν δράσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ενθαρρύνουν τις περιβαλλοντικές επενδύσεις και την δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου ενώ ταυτόχρονα στηρίζουν την αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Επίσης, αντί να στηρίζουν χώρες με συμπεριφορές εχθρικές και αντιδημοκρατικές όπως η Τουρκία και η Αλβανία, πρέπει να προβλέπουν δράσεις και να δίνουν κονδύλια για την ανάπτυξη του φτωχού Ευρωπαϊκού Νότου και της Ελλάδας, η οποία επωμίζεται ένα δυσβάσταχτο χρέος το οποίο όπως έχουμε αποδείξει είναι επονείδιστο και γι΄ αυτό πρέπει να διαγραφεί.

Τέλος άμεσα πρέπει να θεσπιστεί ευρωπαϊκό κατώτατο εγγυημένο εισόδημα,  ευρωπαϊκό κατώτατο επίδομα ανεργίας καθώς και  ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός προκειμένου να δρομολογηθεί στην ΕΕ η διαδικασία διαμόρφωσης του περίφημου ευρωπαϊκού τριπλού κοινωνικού Α ».