Ν. Τόσκας: Γενναία μείωση των αστυνομικών που φυλούσαν υψηλά πρόσωπα

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ MPALTAS KWSTAS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ MPALTAS KWSTAS

Περίπου 700 αστυνομικοί που απασχολούνταν στη φύλαξη προσώπων επιστρέφουν στην καθημερινή αστυνόμευση, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάση Παπαχριστόπουλου.

«Από τους 2.500 αστυνομικούς που απασχολούνται για την φύλαξη, οι 700 θα αποσυρθούν και θα πάνε για την καθαρή αστυνόμευση, σε υπηρεσίες που τους έχουν ανάγκη. Θα πάνε στη Δυτική Αττική, το κέντρο της Αθήνας, την ομάδα ΔΙΑΣ, την Άμεση Δράση», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας επισημαίνοντας ότι ύστερα από μία διαδικασία που κράτησε περίπου πέντε μήνες «αυτές τις μέρες αποφασίσθηκε η γενναία μείωση των αστυνομικών» που διατίθενται στη φύλαξη προσώπων.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος επεσήμανε ότι κάποιοι αστυνομικοί είναι «μόνιμοι» στη φύλαξη των προσώπων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να γίνονται οι αστυνομικοί ορντινάτσες πολιτικών, επιχειρηματιών». Πρότεινε δε να γίνεται εναλλαγή (rotation) στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Ο κ. Τόσκας υπογράμμισε ότι έδωσε ο ίδιος την εντολή για τις μετακινήσεις «βλέποντας τον υπερβολικό αριθμό ατόμων που φυλάσσουν πρόσωπα πολλά από τα οποία δεν έχουν κανένα κίνδυνο και είναι πέρα από τα οριζόμενα στο Προεδρικό Διάταγμα». «Η διαδικασία διαχρονικά είχε ξεχειλώσει, είχε ευτελιστεί. Με ένα απλό τηλέφωνο κάποιοι έπαιρναν αστυνομικούς και κάποιοι αστυνομικοί δεν ασχολούνταν καν με τη φύλαξη», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζοντας ότι οι αλλαγές δεν αφορούν την φύλαξη της Βουλής και των υψηλών πολιτικών προσώπων.