Ν. Βαλεργάκης: Η κυβέρνηση αγνοεί τους δικ. συλλόγους

balergakis

Την αντίθεση των δικηγορικών συλλόγων της χώρας στα τρία προσχέδια νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ν. Βαλεργάκης, μιλώντας στο radio1d.gr και την εκπομπή “Οι Απέναντι” με τους Ανδρέα Σταματόπουλο και Σάκη Αποστολάκη.

Συγκεκριμένα ο κ. Βαλεργάκης τόνισε πως  ακόμη μία φορά το δικηγορικό σώμα αγνοήθηκε κατά τη διαδικασία εκπόνησης των προσχεδίων νόμου για την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας, τα υποθυκοφυλακεία και τα παράβολα, μολονότι τούτο προβλέπεται ρητώς από τις διατάξεις του Κώδικα περί Δικηγόρων.

Όσον αφορά την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας, που αναγκάστηκε το υπουργείο να καταθέσει ως σχέδιο νόμου, μετά από πιέσεις και προσπάθειες του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος, ο πρόεδρος του ΔΣΘ είπε πως είναι σωστό να βελτιωθεί ο νόμος, χωρίς όμως τη γραφειοκρατία που τον περιβάλλει και να ορισθεί συγκεκριμένα το επίπεδο νομικής βοήθειας που θα παρέχεται. Όσον αφορά τις πληρωμές, εξήγησε πως αν και υπάρχουν καθυστερήσεις, καταβάλλονται.

Σχετικά με τα υποθηκοφυλακεία διευκρίνησε πως η σχεδιαζόμενη κατάργηση τους επιχειρείται χωρίς συνολικό σχεδιασμό, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν το Εθνικό Κτηματολόγιο, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, και χωρίς μελέτη των κατά τόπους ιδιαιτεροτήτων. Παραγνωρίζει τις δυσχέρειες πρόσβασης , τη νησιωτικότητα και τις εν γένει τοπικές ιδιομορφίες. Ως εκ τούτου, απαιτείται διάλογος και επανασχεδιασμός από μηδενική βάση, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους, προκειμένου να ληφθούν υπ’ όψιν οι τεκμηριωμένες θέσεις που έχουν διαμορφωθεί.

Για το θέμα των παραβόλων σημείωσε πως η αύξηση παραβόλων και τελών -ενδεικτικά η θεσμοθέτηση “αναβολόσημου” και η αύξηση του ποσού των μεγαρόσημων- λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, αφού παρεμποδίζει την ευχερή πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη, κυρίως, δε, θίγει τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Εξάλλου , η διάταξη για το “αναβολόσημο” είναι ισοπεδωτική αφού -ενδεικτικά- αγνοεί τόσο τον λόγο της αναβολής όσο και τη δικονομική θέση του αιτούντος. Όσον αφορά στην κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές και τη μείωσή του στις εργατικές διαφορές, επισημαίνεται ότι συνιστά δικαίωση των πάγιων θέσεων του δικηγορικού σώματος. Είναι αυτονόητο, όμως, ότι δεν πρέπει να επιβληθούν, πολύ δε περισσότερο να αυξηθούν τα υφιστάμενα παράβολα, τέλη και λοιπά έξοδα της δικαστικής διαδικασίας.

Τέλος, ο κ. Βαλεργάκης αναφέρθηκε και στο περιστατικό της δανειολήπτριας που ζήτησε να ενημερωθεί από την τράπεζα για τις οφειλές της και η τράπεζα της ζήτησε χρήματα προκειμένου να της επιτρέψει να κάνει αίτηση για ενημέρωση και ως εκ τούτου  δανειολήπτρια κάλεσε την αστυνομία και κατέθεσε μήνυση. Ο πρόεδρος του ΔΣΘ είπε πως πολλές χρε’ωσεις των τραπεζών κατα καιρούς έχουν κριθεί παράνομες και οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να καταγγέλουν παρόμοια περιστατικά.