Να διπλασιαστεί η ανακύκλωση έως το τέλος του 2015 στη Θεσσαλονίκη

Στον διπλασιασμό, από το 10% στο 20%, της ανακύκλωσης έως το τέλος του 2015, στοχεύει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, βάζοντας δυναμικά στο «παιχνίδι» και τους πολίτες με την προώθηση μιας ενημερωτικής καμπάνιας που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη.

 

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα με αφορμή την υπογραφή μνημονίου στο πλαίσιο της δράσης «Ανακύκλωση – Τοπική Ανάπτυξη και Απασχόληση», ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε: «Να αγαπήσουμε τα σκουπίδια γιατί από εκεί μπορούν να βγουν λεφτά και να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη. Η διοίκηση του δήμου είναι διατεθειμένη να έχουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης».

«Οτιδήποτε κι αν κάνουμε για την καθαριότητα και την ανακύκλωση εάν δεν έχουμε την ενεργό συμμετοχή των πολιτών θα καθυστερήσουν όλα. Ξεκινάμε από τον Σεπτέμβρη ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών γιατί τα σκουπίδια δεν πέφτουν από τον ουρανό», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Τεχνικών Έργων, Θανάσης Παππάς, από την πλευρά του ανέφερε πως καθημερινά συγκεντρώνονται στη Θεσσαλονίκη από 300 έως 320 τόνοι σκουπιδιών. «Έχουμε πετύχει το 10% στην ανακύκλωση. Ο στόχος είναι να το διπλασιάσουμε μέχρι το τέλος του 2015. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από αυτό, όμως είναι ο μόνος εφικτός στόχος. Υπάρχει δρόμος μπροστά και θα κάνουμε μια ειδική καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών».

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στον εκσυγχρονισμό του στόλου καθαριότητας καθώς παραλαμβάνονται σταδιακά 50 νέα απορριμματοφόρα, καθώς επίσης επιπλέον φορτηγά και σάρωθρα, τα οποία αναμένεται να βελτιώσουν την εικόνα της πόλης, ενώ όσον αφορά τα χρήματα που εξοικονομούνται αυτή τη στιγμή από την ανακύκλωση υποστήριξε, πως ανέρχονται σε 350.000 ευρώ.

Εξάλλου, ο δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τους φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς παρέμβασης του σχεδίου δράσης «Ανακύκλωση – Τοπική Ανάπτυξη και Απασχόληση».

Σκοπός είναι η ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων της Θεσσαλονίκης και η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δέσμης ενεργειών για την ένταξη στην αγορά εργασίας 130 ανέργων και νέων επιστημόνων στους τομείς της ανακύκλωσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Ο στόχος είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τα οφέλη της ανακύκλωσης, να προσφερθούν θέσεις εργασίας σε ανέργους και νέους επιστήμονες και να ενισχύσουμε νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Πέτρος Λεκάκης.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν οι εταίροι του σχεδίου δράσης, το οποίο υλοποιεί η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Θεσσαλονίκη: Ανάπτυξη – Ανακύκλωση – Απασχόληση» στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013», Άξονας Προτεραιότητας «08 – Διευκόλυνση της πρόσβασης στην Απασχόληση στις 3 Περιφέρειες σταδιακής εξόδου».