Να ελεγχθούν μετοχές βουλευτών και δάνεια κομμάτων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Επέκταση των ελέγχων σε κινήσεις λογαριασμών των φορολογούμενων κάνει το υπουργείο Οικονομικών για ελέγξει και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, να εντοπίσει το αδήλωτο εισόδημα και να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερο έσοδα. Έτσι, μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο τα δάνεια και οι μετοχές που διαθέτουν οι Έλληνες φορολογούμενοι στόχαστρο της η φορολογική διοίκηση. Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της ελεγκτικής διαδικασίας, η εφαρμογή «Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών» επεκτείνεται με:

1.Πρόσβαση των τμημάτων Δικαστικού των Τελωνείων στο Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών και

2.Επέκταση των προαναφερθέντων συστημάτων στις δανειακές συναλλαγές και στα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Το σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών παρείχε μέχρι πρότινος στον ελεγκτικό μηχανισμό μόνο τα λογιστικά υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται εξαιρετικά η ελεγκτική διαδικασία, διότι οι ελεγκτές έπρεπε στη συνέχεια να αποστέλλουν έγγραφα στα πιστωτικά ιδρύματα και να αναζητούν τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να προσδιορίσουν επακριβώς τα μη δηλωθέντα εισοδήματα.

Πλέον, παρέχεται η δυνατότητα να ζητείται από συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα, να απαντήσει για συγκεκριμένο ΑΦΜ Φυσικού ή Νομικού Προσώπου, για συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και να χορηγήσει το σύνολο των κινήσεων του συγκεκριμένου λογαριασμού, οι οποίες επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπό του.

Ενώ δηλαδή, έως τώρα, ο ελεγκτικός μηχανισμός είχε ηλεκτρονική πρόσβαση μόνο στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών, πλέον έχει πρόσβαση και στις κινήσεις, γεγονός που επισπεύδει την ελεγκτική διαδικασία και συντομεύει το χρόνο ολοκλήρωσης των υποθέσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ακόμη:

– Τον καθορισμό κλαδικών δεικτών και θέσπιση νέων, εξειδικευμένων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσης του συστήματος ανάλυσης κινδύνου για στόχευση υποθέσεων ελέγχου.

– Τον εντοπισμό των μη δηλωμένων καταθέσεων, μέσω ελέγχων τραπεζικών συναλλαγών σε τραπεζικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

– Τη διενέργεια στοχευμένων προληπτικών και λοιπών ελέγχων μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων για την αποκάλυψη εστιών φοροδιαφυγής.

– Τα δημιουργία μητρώου επαγγελματικών σκαφών και σκαφών αναψυχής, για την υποβοήθηση και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας σχετικών ερευνών, στο πλαίσιο εντοπισμού κρουσμάτων φοροδιαφυγής.

Μέχρι εδώ καλά. Να βρει το κράτος το αδήλωτο εισόδημα. Έτσι κι αλλιώς, όσοι έχουν αδήλωτα εισοδήματα στις τράπεζες, σημαίνει ότι είναι τόσα πολλά που δεν μπορούν να τα έχουν κρυμμένα σε στρώματα στο σπίτι τους. Άρα να ελεγχθούν. Αλλά θα πρέπει να προστατευτούν αυτοί που έχουν στις τράπεζες κάποια ελάχιστα χρήματα που τους επιτρέπουν ακόμη να επιβιώνουν και να πληρώνουν λογαριασμούς και φόρους. Άλλωστε, το λένε και οι ίδιοι οι τραπεζίτες, ότι οι καταθέσεις μειώνονται σταδιακά λόγω των φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν οι φορολογούμενοι.

Αλλά πέραν όλων αυτών, το υπουργείο Οικονομικών θα ελέγξει τις μετοχές και τις μετοχές και τα δάνεια που έχουν οι βουλευτές και με τι λεφτά τα εξυπηρετούν και πού τα βρίσκουν; Θα ελέγξει το υπουργείο Οικονομικών αν και με τι λεφτά πληρώνονται τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και από πού προέρχονται αυτά τα λεφτά; Αλλά δεν φτάνει μόνο να κάνει αυτούς τους ελέγχους το υπουργείο Οικονομικών. Θα πρέπει και να ανακοινώσει τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων, για να μάθουν όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι πώς πληρώνουν τα δάνειά τους κόμματα και βουλευτές και από πού προέρχονται όλα αυτά τα χρήματα.