Να επιζήσουν οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη

Μέσα στον πανικό των διαπραγματεύσεων για το μνημόνιο, ήρθε μια είδηση που μάλλον ανησυχία, παρά ανακούφιση προκαλεί στις εκατοντάδες χιλιάδες δανειοληπτών, ειδικά βέβαια όσων τα δάνειά τους έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα».

 

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για ουσιαστικό «θάνατο» του λεγόμενου «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Υποστηρίζει ότι ο νόμος στην ουσία έχει καταργηθεί με τη ρύθμιση Χατζηδάκη κι ότι αυτό που προωθεί το υπουργείο μέσω ενός νέου νομοσχεδίου, που υπολογίζει να κατατεθεί στο επόμενο δίμηνο είναι, πρακτικά, η ρύθμιση «από μηδενική βάση» των κόκκινων δανείων.

 

Καταρχήν, ποιος είπε στον κ. Σταθάκη ότι ο νόμος Κατσέλη έχει καταργηθεί με την τροποποίηση Χατζηδάκη; Ο νόμος εξακολουθεί κανονικότατα να παράγει έννομα αποτελέσματα, έχοντας αποδείξει, μέσα από την εφαρμογή του, ότι υπήρξε ένας καλός νόμος.

 

Αν λοιπόν ο κ. Σταθάκης σκοπεύει να διατηρήσει και να επεκτείνει υπέρ των δανειοληπτών τις ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη», έστω με έναν καινούργιο νόμο, έχει καλώς. Οι δανειολήπτες αυτό επιθυμούν: τη διατήρηση των ευνοϊκών διατάξεων του σωτήριου νόμου και τον εμπλουτισμό τους. ¨όχι όμως την ανατροπή τους!

 

Ωστόσο, προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι μέχρι τώρα, στις συζητήσεις που γίνονται για το ζήτημα, δεν φαίνεται να μετέχει η ίδια η εμπνεύστρια του νόμου, η Λούκα Κατσέλη. Δεν θέλουμε να φανταστούμε πως η ίδια… έκανε πέρα, επειδή πήρε μια θέση στην Εθνική Τρπαπεζα, αφήνοντας ίσως το .. «πεδίο» ελεύθερο σε όσους τυχόν βλέπουν τα πράγματα από μια διαφορετική σκοπίά.

 

Ανεξάρτητα από τις δηλώσεις Σταθάκη, υπάρχουν στις προθέσεις της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκαν και στις προγραμματικές της δηλώσεις, στη Βουλή, ορισμένα ζητήματα που χρήσουν άμεσα διευκρίνισης. ¨Ένα από τα πλέον καίρια είναι η συζήτηση που γίνεται για την ίδρυση μιας Bad Bank, ή ενός οποιασδήποτε άλλης μορφής δημόσιου φορέα, που θα αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να μετατραπούν οι αξιώσεις των τραπεζών, που είναι αμιγώς αστικού δικαίου, σε χρέη των δανειοληπτών προς το δημόσιο, που επισύρουν ακόμη και ποινικές διατάξεις!

 

Βεβαίως, η κυβέρνηση εξαγγέλλει τουλάχιστον την παύση της προσωποκράτησης για χρέη προς το δημόσιο, αλλά μόνο για χρέη έως 50.000 ευρώ. Αλήθεια, πόσοι δανειολήπτες έχουν σήμερα «κόκκινα» δάνεια κάτω των 50.000 ευρώ;

 

Επέκταση και στους εμπόρους

 

Μια και άνοιξε, ωστόσο, η συζήτηση για τη νέα ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, να αναφερθούμε και σε ένα πάγιο αίτημα των δανειοληπτών, την επέκταση της προστασίας και στους εμπόρους δανειολήπτες, αποκλειστικά για δάνεια που έχουν λάβει από τράπεζες και σχετίζονται με την άσκηση της εμπορικής τους δραστηριότητας. Αναφερόμαστε ειδικά σε αυτό το αίτημα, καθώς, πολύ πρόσφατα, μόλις στις 4 Νοεμβρίου του 2014, βουλευτές του συγκυβερνώντος σήμερα κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και άλλοι, όπως ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας, κατέθεσαν πρόταση νόμου στην οποία ζητούν τη συμπερίληψη των εμπόρων στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 3869/2010. Ανάμεσα στους υπογράφοντες βουλευτές βλέπουμε το όνομα του σημερινού υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, της Μαρίας Κόλλια- Τσαρουχά, υφυπουργού Μακεδονίας- Θράκης, του υφυπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουικ, της Σταυρούλας Ξουλίδου και άλλων. Οπότε, ευελπιστούμε ότι οι ανωτέρω και συνολικά το συγκυβερνών κόμμα θα είναι διάπυρος υποστηρικτής αυτής της δίκαιης επέκτασης των προστατευόμενων δανειοληπτών από τις τράπεζες.

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr