Να εξετάσει η ΕΚΤ τη μη τήρηση κοινοτικών οδηγιών στα δάνεια

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η επικεφαλής των εποπτικών αρχών της, Ντανιέλ Νουί, έρχεται στην Αθήνα, στις 8 και Φεβρουαρίου, για να κάνει η ίδια προσωπικά το πρώτο μεγάλο τεστ της Φρανκφούρτης στις ελληνικές συστημικές τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης. Σκοπός της είναι να διαπιστώσει την κατάσταση στα δανειακά χαρτοφυλάκια των μεγάλων τραπεζών (σσ δηλαδή αν και κατά πόσο ξεκίνησε η αναδιάρθρωση) και να κάνει την δική της εισήγηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που θα ληφθεί υπόψη στην λήψη της τελικής απόφασης για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της EKT.

Καλό θα ήταν η επικεφαλής των εποπτικών αρχών της ΕΚΤ να μην μείνει μόνο σ’αυτά, αλλά να εξετάσει και να ζητήσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι από το 2001 οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν τηρήσει δύο τουλάχιστον κοινοτικές οδηγίες στις συνάψεις δανειακών συμβάσεων. Πρόκειται για ένα μείζον το οποίο εξετάζει ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από σειρά καταγγελιών του Συλλόγου Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Β.Ελλάδας. Η μη τήρηση κοινοτικών οδηγιών στα δάνεια που μοίραζαν αφειδώς η τράπεζες από το 2001, καθιστά ουσιαστικά άκυρες αυτές τις δανειακές συμβάσεις, πολλές από τις οποίες μετατράπηκαν σε κόκκινα δάνεια. Από τη στιγμή που οι τράπεζες δεν τήρησαν τις κοινοτικές οδηγίες, είναι τουλάχιστον παράνομο να παίρνουν τα σπίτια των δανειοληπτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση των δανείων τους ή να απειλούν ότι θα βγάλουν τα σπίτια τους και την ακίνητη περιουσία τους σε πλειστηριασμό ή ότι θα πουλήσουν τα δάνεια σε distress funds.

Εκτός κι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ενδιαφέρεται για τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές συστημικές τράπεζες χορηγούσαν δάνεια παράνομα επί 15 χρόνια. Αν το στέλεχος της ΕΚΤ που θα βρεθεί στην Αθήνα δεν ενδιαφερθεί γι αυτό το μείζον θέμα και δεν βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο, αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ καλύπτει τη παρανομία των ελληνικών τραπεζών που οδήγησε στα κόκκινα δάνεια και στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών που τις πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, οι οποίοι είναι παράλληλα και Ευρωπαίοι φορολογούμενοι πολίτες. Θα σημαίνει ότι η ΕΚΤ όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται, αλλά αντίθετα, καλύπτει τη παρανομία που συνέβαινε επί τόσα χρόνια στους κόλπους της και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τράπεζες που ανήκουν σε ένα κράτος μέλος της.

Αυτό είναι το πιο κεντρικό πρόβλημα, η παρανομία απέναντι στην οποία πρέπει να πάρει θέση και να ελέγξει η επικεφαλής των εποπτικών αρχών της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, και όχι για το αν ανταποκρίθηκε μόνο το 40-45% των δανειοληπτών στα 800.000 απειλητικά ραβασάκια που έστειλαν οι τράπεζες στους δανειολήπτες για να προσέλθουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, μέσα από τον ωμό εκβιασμό ότι, αν δεν προσέλθουν κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

Σ.Α. / Radio1d.gr