Να βγει και να απαντήσει η Φώφη Γεννηματά

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τα διαπιστευτήρια της στους εγχώριους τραπεζίτες έχει δώσει όπως φαίνεται και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Όχι τίποτ’ άλλο, αλλά για να σταματήσουν όσοι υποστηρίζουν το κόμμα της, να έχουν αυταπάτες για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στο θέμα των δανειοληπτών. Όπως διαβάζουμε, η Φώφη Γεννηματά θέλει οι συνεπείς δανειολήπτες, να πληρώσουν για τους μπαταχτσήδες! Το κόμμα «Ώρα των Αποφάσεων» που κάποιοι θεωρούν ότι μπαίνει χαλαρά στη Βουλή, αποκαλύπτει το σχέδιο της Γεννηματά για τα κόκκινα δάνεια και ξεμπροστιάζει τις προθέσεις της που δεν είναι άλλες από το να πληρώσουν οι συνεπείς φορολογούμενοι για τους μπαταχτσήδες! Σφοδρή κριτική στην πρόταση της «Δημοκρατικής Συμπαράταξη» για τα κόκκινα δάνεια, από την «Ώρα Αποφάσεων», των Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούση και Γ. Φλωρίδη, σε μια προσπάθεια να κάνει διακριτό το διαφορετικό πολιτικό της στίγμα, στο πλαίσιο της μετεξέλιξης της από πρωτοβουλία σε πολιτική κίνηση. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, και εκτιμάται ότι δίνει συνέχεια στις εχθροπραξίες που ξεκίνησαν με την σκληρή ανακοίνωση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στη πρόταση των «3» για την δημιουργία ενός νέου φορέα, με ηγεσία εκλεγμένη από τη βάση, που θα στεγάσει τις διάσπαρτες δυνάμεις του χώρου, η πρόταση για σύσταση Ταμείου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της λύσης που παρουσιάστηκε από την κυρία Φώφη Γεννηματά, «συνιστά την επιβλαβή εκδοχή του κρατικοδίαιτου συντηρητισμού για την κοινωνία και την οικονομία καθώς αποτελεί μέρος των πρακτικών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τον ελληνικό λαό στα μνημόνια.» «Η κρατικοποίηση των κόκκινων δανείων, που ουσιαστικά προτάθηκε δημοσίως μέσα από τη σύσταση κρατικού Ταμείου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, πέρα από εντελώς ανέφικτη και μη ρεαλιστική, γυρίζει τη χώρα σε πρακτικές της δεκαετίας του ’70 και του ’80. Αυξάνει το δημόσιο χρέος, μεταφέροντας το πρόβλημα των ανήθικων επιχειρηματιών και τραπεζιτών του παρασιτισμού, αλλά και των συστηματικών μπαταχτσήδων, στις πλάτες του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή των δυσβάσταχτα φορολογουμένων πολιτών και των υγιών επιχειρήσεων» τονίζεται στην ανακοίνωση. Η «Ώρα Αποφάσεων» επαναλαμβάνει το πλαίσιο της λύσης που παρουσίασε στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και στηρίζεται στην αξιοποίησης της διεθνούς εμπειρίας (Ισλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία) και στην θέση ότι καμία λύση δεν μπορεί να οδηγεί τα βάρη των κόκκινων δανείων στις πλάτες των φορολογουμένων, οδηγώντας σε επιπλέον φόρους για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους, τους συνταξιούχους, αλλά και τους συνεπείς επιχειρηματίες. Ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, η πρόταση βασίζεται στην εκδήλωση της πρόθεσης του δανειολήπτη να εξυπηρετήσει τις δόσεις του δανείου με μικρότερα ποσά που συνδέονται με την παρούσα χαμηλή εμπορική αξία του ακινήτου και στο τέλος μιας περιόδου θα ανταμείβεται με μερική απομείωση του δανείου και στηρίζεται σε 4 βασικούς άξονες:

-Ρεαλιστική εκτίμηση της σημερινής αξίας του ακινήτου του δανείου (υπέγγυου ή προσημειωμένου). Για παράδειγμα εάν η αξία του ακινήτου που αγοράστηκε με δάνειο ήταν 150.000 € και τώρα είναι 80.000 €, το ποσό που θα ρυθμιστεί θα έχει ως βάση την σημερινή αξία των 80.000 €.

-Ρεαλιστική εκτίμηση του μηνιαίου ποσού που ο οφειλέτης μπορεί να διαθέσει σήμερα ως δόση αποπληρωμής του παραπάνω ποσού, δηλαδή της εκτιμώμενης αξίας του ακινήτου.

– Άτοκο πάγωμα της διαφοράς μεταξύ της εκτιμηθείσης σημερινής αξίας και του ποσού του δανείου για μια 10ετία.

– Επανεκτίμηση στο τέλος της 10ετίας – ή οποτεδήποτε συντρέξουν ουσιώδεις μεταβολές της αξίας του ακινήτου σε συνδυασμό πάντα με τη δυνατότητα του δανειολήπτη για το ύψος της μηνιαίας δόσης αποπληρωμής.

Οι λύσεις αυτές, όπως τονίζεται, έχουν μηδενικό δημοσιονομικό κόστος.

Τους καίει πάρα πολύ το θέμα με τα κόκκινα δάνεια. Πολύ μεγάλη σημασία όμως έχει το ποιοι προτείνουν τέτοιου είδους σχέδια. Ας ξεκινήσουμε με την κα. Φώφη Γεννηματά που θέλει οι συνεπείς δανειολήπτες να πληρώσουν για τους μπαταχτσήδες. Θα έπρεπε όμως να μας διευκρινίσει πρώτα εάν η ίδια ήταν συνεπής στην μέχρι τώρα ζωή της, ή μπαταχτσής. Γιατί, αν κρίνουμε από διάφορα δημοσιεύματα που είδαν το φως τις δημοσιότητας, υπάρχουν στοιχεία ότι η Φ.Γεννηματά δεν είναι και τόσο τις συνέπειας. Για παράδειγμα: Διαβάζουμε στο http://anatropionline.gr Πώς η συνταξιούχος Φώφη Γεννηματά, που κρίθηκε ανίκανη για εργασία, θέλει να γίνει πρωθυπουργός; Λαμβάνει πρόωρη συνταξιοδότηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, από ηλικία 45 ετών, από την Εθνική τράπεζα όπου εργάζονταν, για λόγους υγείας, όταν η ίδια εμφανίζεται ικανότατη να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της μέχρι πρόσφατα ως βουλευτού και τώρα ως αρχηγός κόμματος, φιλοδοξώντας μάλιστα να γίνει και πρωθυπουργός. Το ζήτημα είναι ηθικό, πολιτικό και ποινικό και αναμένεται να προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στην Χαριλάου Τρικούπη με δεδομένο ότι κάποια κορυφαία στελέχη του κόμματος αναμένεται να θέσουν με άμεσο τρόπο ζήτημα παραίτησής της από τη θέση της προέδρου. Η κυρία Γεννηματά είναι πλέον έκθετη πολιτικά και ηθικά αφού δήλωσε ανικανότητα να εργαστεί εξαιτίας σοβαρού προβλήματος υγείας εξασφαλίζοντας μετά από γνωμάτευση της αρμόδιας επιτροπής, πρόωρη συνταξιοδότηση από την τράπεζα. Η ίδια όμως παρά το γεγονός ότι συνταξιοδοτήθηκε για λόγους υγείας έκρινε τον εαυτό της ικανό να εργάζεται με εξαντλητικά ωράρια για την πολιτική της ανάδειξη, ενώ διεκδίκησε και με επιτυχία την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Από η στιγμή κατά την οποία η κυρία Γεννηματά ένοιωθε υγιέστατη και ικανή να παράγει εργασία, έπρεπε να είχε επιστρέψει στην εργασία της στην τράπεζα ή να αποποιηθεί τη σύνταξη την οποία εξασφάλισε.

Γιατί δεν γίνεται να το παίζει άρρωστη για την τράπεζα και υγιέστατη για τη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα λαμβάνει και ποινικές προεκτάσεις γιατί είναι πλέον φανερό ότι εισέπραττε παράνομα τόσα χρόνια τη σύνταξη. Με βάση τη νομοθεσία είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει το σύνολο των χρημάτων που εισέπραξε, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και βέβαια να διωχθεί ποινικά τόσο η ίδια όσο και η Επιτροπή που γνωμοδότησε ότι είναι ανίκανη για εργασία. Σε κάθε περίπτωση έχει χρέος απέναντι στο λαό και τη Δικαιοσύνη να δώσει εξηγήσεις για το μεγάλο αυτό σκάνδαλο που δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή σε μια περίοδο κατά την οποία η πλειοψηφία του κόσμου βρίσκεται σε απόγνωση και ζει σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης. Πάντως σε κάθε περίπτωση η κυρία Γεννηματά δεν έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να πάει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή για να ψηφίσει την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 όπως προβλέπει το μνημόνιο όταν η ίδια εξασφάλισε παράνομα προνομιούχα σύνταξη στα 45 από την δήθεν εργασία στην τράπεζα στην οποία βέβαια είχε πολλά χρόνια να πατήσει αφού ήταν μονίμως αποσπασμένη σε πολιτικά γραφεία. Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης θεωρείται αυτονόητη για να διερευνηθεί σε όλα τα επίπεδα το σκάνδαλο της πρόωρης συνταξιοδότησης και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου. Γιατί η εφαρμογή των νόμων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι αλα καρτ με τους πολιτικούς να απολαμβάνουν μιας ιδιότυπης ασυλίας όταν οι ταλαίπωροι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και του ΟΓΑ θα πρέπει να φτάσουν 67 χρονών για να πάρουν μια πενιχρή σύνταξη που δεν καλύπτει στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης. Και όλοι αυτοί που μιλούν για ηθική, σκέπτονται για εμάς χωρίς εμάς. Να τους χαιρόμαστε.