«Νάιν» από Σόιμπλε για επαναπροσλήψεις και «κόκκινα» δάνεια

Προειδοποίηση προς την Αθήνα για «κόκκινα» δάνεια και επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο έστειλε χθες το Βερολίνο εν αναμονή της αποστολής της λίστας της Αθήνας με τις μεταρρυθμίσεις.

 

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, επεσήμανε ότι «αν εγκριθεί το πρόγραμμα που θα αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση, θα δοθεί στη χώρα ευελιξία, χωρίς ωστόσο να θίγεται ο πυρήνας του προγράμματος».

 

Διεμήνυσε ότι δεν θα γίνουν δεκτές επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο αλλά και «ρύθμιση ”κόκκινων” δανείων και 100 δόσεων» και τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, δεσμεύθηκε ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες και θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα».

 

Υπογράμμισε επίσης ότι η λίστα πρέπει να είναι «συνεκτική και εύλογη» και συμπλήρωσε ότι μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος θα χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για την ετοιμασία τρίτου πακέτου διάσωσης.

 

Ως προς τον χρόνο ψήφισης της συμφωνίας από το γερμανικό Κοινοβούλιο, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «υπάρχει χρόνος για την ψήφισή της εντός της εβδομάδας».

 

Εκστρατεία

 

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε ήδη από χθες εκστρατεία για να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας στο τέλος της εβδομάδας και, σύμφωνα με τη Handel-sblatt, η αποστολή του Σόιμπλε που έχει συνηθίσει να «πουλάει» συμβιβασμούς στους βουλευτές δεν είναι τόσο δύσκολη, δεδομένου ότι το Βερολίνο πέρασε σχεδόν όλα τα σημεία που θεωρεί σημαντικά.

 

Ωστόσο υπάρχουν επιφυλάξεις από τους συντηρητικούς βουλευτές του αδελφού κόμματος στη Βαυαρία CSU, οι οποίοι τονίζουν ότι θα συναινέσουν μόνο σε περίπτωση ισχυρής δέσμευσης της ελληνικής πλευράς για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

 

Ηγετικά στελέχη του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών προέκριναν μάλιστα τη μετάθεση της εξέτασης του ελληνικού αιτήματος τον Μάρτιο, αντί γι’ αυτήν την εβδομάδα.

 

Πάντως ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ εκτίμησε αναφερόμενος στην ψηφοφορία ότι «είναι απόλυτα δυνατό να βρεθεί λύση».

 

Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, υπογράμμισε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει στην ΕΕ πώς η Ελλάδα θέλει να ανταποκριθεί στις δικαιολογημένες προσδοκίες των πιστωτών».

 

Πρόσθεσε ότι πρέπει να διατηρηθεί η αρχή «βοήθεια με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις» και διευκρίνισε ότι «αν η Αθήνα θέλει αλλαγές σε μεμονωμένα σημεία, αυτό είναι εντάξει, αλλά αν οι αλλαγές οδηγούν σε επιπλέον δαπάνες, τότε θα πρέπει να γίνει εξοικονόμηση σε άλλα σημεία ή να στοχεύσει σε αύξηση των εσόδων».

 

Την ώρα που η Αθήνα ετοιμαζόταν να στείλει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, εμπρηστική δήλωση περί εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη έκανε στέλεχος του κόμματος CDU της Ανγκελα Μέρκελ.

 

Ο εκπρόσωπος του CDU για Θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, χαρακτήρισε «αντιπαραγωγική» την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της υπό τους όρους του ευρώ.

 

Πάντως, δήλωσε στην Tages-spiegel, η απόφαση θα ληφθεί αποκλειστικά από την Ελλάδα και υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε καταψηφίσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας, υποστηρίζει ότι «όλες οι επιφυλάξεις του έχουν έκτοτε επιβεβαιωθεί».

 

Πηγή: Έθνος